Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-08-17 12:08:09 Hej
Ostatnio przeczytałem na SR o zjawisku zwanym crankwalk: CRANKWALK Wcześniej jakoś zupełnie nie przyszło mi do głowy możliwość takiej akcji, a stanowi to jakieś zagrożenie dla silnika (głównie zmodyfikowanych, z mocniejszym sprzęgłem - TYLKO MANUALE) Polega to na tym, że przy odpalaniu samochodu na wciśniętym sprzęgle, na wał korbowy działa znaczna siła poosiowa, dociskając go do panewki z prowadzeniem bocznym (przeważnie na ostatniej podporze), a przy rozruchu niema ciśnienia oleju. Przy splocie pewnych okoliczności może to prowadzić do wytarcia powierzchni bocznej tej panewki i przesunięcia wału do przodu silnika, co może powodować zatarcie na jednej z korb. Ponoć nie występuje to zbyt często w oplach, ale lepiej dmuchać na zimne. a to oznacza: ZAWSZE ODPALAĆ NA LUZIE, BEZ SPRZĘGŁA ! ![]() |
profil-usunięty | 2008-08-17 12:57:31
![]() |
![]() Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-17 14:38:47 A co niektorzy "starzy wykladowcy" dobrej jazdy zalecaja wlasnie odpalanie z wysprzegleniem,zwlaszcza w zimie,aby ulatwic rozruch silnika,hmm metoda byla poprawna jedynie w erze duzych fiatow? ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-08-17 14:58:14
Nadal jest poprawna. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-08-17 19:40:53 Ech panowie ....trza mieć wcześniej fiata by móc dobrze dbać o auto! ![]() |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2008-08-17 20:25:35 Łomatko... to jak odpalac? Do tej pory zawsze wciskalem sprzeglo, aby mniej obciazac rozrusznik (mimo ze i tak nie bylo roznicy czy z czy bez sprzegla). Dobrze, czy zle? |
![]() Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-17 20:44:20 Eee,jesli accu jest dobrze naladowany,w pelni sprawna instalacja elektryczna,w tym rozrusznik,to sadze iz nie trzeba uzywac sprzegla,chociaz z wlasnego doswiadczenia jako uzytkownik T4 Diesla,to musze przyznac,iz w takich autach jest namacalnie zauwazalna roznica w odpalaniu auta. Ale szczerze mowiac zadko kiedy tak robie,pare razy,jak nie chcialo mi sie dbac o accu ![]() [ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-08-17 20:45:12 ] |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-08-18 00:20:21 na kursie argumentem za wcisnietym sprzeglem bylo to, ze olej w skrzyni jest zimny i w ogole jak dluzej postoi auto to moze sie cos tam pozlepiac, wiec lepiej ze sprzeglem dla ochrony skrzyni. |
![]() Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-18 16:54:10 Ja osobiscie sadze,iz takowych "przesadow" motoryzacyjnych nie nalezy brac pod uwage wzgledem wszystkich samochodow,wszystkich silnikow,kazdy ma inna konstrukcje, jedne sie szybciej sypna od wysprzeglania,inne od trudnego rozruchu na wypracowanym ,zimnym oleju w skrzyni. EEE,jezdzic panowie i tylko paliwo lac,zmieniac olej oczywiscie tez ![]() [ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-08-18 16:54:46 ] |