KONTROLKA OLEJU

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam zauważyłem w mojej carinie e 2.0 td że jak zapalam zimny silnik to świeci się przez sekunde może dwie kontrolka oleju potem gaśnie jak silnik zapalam ponownie to gaśnie od razu. ciekaw jestem czy to coś złego czy tak ma być dodam że przebieg to 165000 km (raczej prawdziwy) Acha poziom oleju jest ok POZDRAWIAM

Walczyłem z tym kiedyś i . . .

TTTM = Ten Typ Tak Ma

U mnie tak długo gaśnie tylko po wymianie oleju ale Twój silnik ma trochę więcej do tłoczenia (turbo) więc raczej bym się nie przejmował.

Na jakim oleju jeździsz?

jeszcze jedno pytanko dzisiaj w drodze do pracy zaświeciła mi się kontrolka minimalnego poziomu oleju i po chwili zgasła dziwi mnie to trochę bo w książce obsługi pisze że taka kontrolka jest tylko i wyłącznie w wersjach benzynowych a ja mam diesla, co wy na to?

SPRAWDŹ POZIOM OLEJU!

Cytat:
2008-09-13 10:07:21, Kafi pisze:
SPRAWDŹ POZIOM OLEJU!

Koniecznie! Najlepiej przed powrotem z pracy!!
Kontrolka ciśnienia oleju jest w każdym aucie tylko pytanie, czy jak się zapala to znaczy "dolej oleju" czy "zapomniałeś wcześniej dolać oleju" - różnica kolosalna dlatego warto patrzeć czasem na bagnet.

Pozdrawiam

Przecież @dzarek80 pytał o kontrolkę poziomu oleju (a nie jego ciśnienia).
Nie wiem czy bywały w dieslach.
W mojej benzynie nieraz zapala się (przy odpowiednim stanie oleju) np. gdy prawymi kołami stoję na wysokim chodniku.

A zdarzało się, że zaswieciła się na chwilę (przy minimum na bagnecie, czyli tuż przed wymianą oleju) jazda w prawym długim zakręcie zakręcie.

Niektóre tojki miały nawet wskaźnik ciśnienia oleju
A od poziomu najlepszy jest moim zdaniem bagnet.

Pozdrawiam

Ja sprawdziłbym ciśnienie oleju.

U mnie niby wszystko pięknie, fajnie, a okazało się, że jest o pół atmosfery poniżej minimum, i to po wymianie kół pompy.

W najbliższym czasie uszczelka i zaworek do wymiany ( już zamówione ).

pzdr

a w mojej toyocie carina e zaswieciła sie kontrolka oleju przy duzej prędkości...po zwolnieniu do jakichś 120 km/h zgasła i jest ok? Prosze o porade

Cytat:
2008-09-18 18:19:08, pawro2 pisze:
a w mojej toyocie carina e zaswieciła sie kontrolka oleju przy duzej prędkości...po zwolnieniu do jakichś 120 km/h zgasła i jest ok? Prosze o porade

A jaki to silnik ? W zależności od tego możesz mieć dwie lub jedną kontrolkę oleju.
Która zaświeciła ? Czerwona czy pomarańczowa ?
Pozdro.

stawiam na dupainy olej tudziez dupiany i dawno nie wymieniany lub coz panewki, pompa oleju ....
U mnie w wozku widlowych toyota jak schodzi do wolnych obrotow tez potrafi zaswiecic sie kontrolka oleju ale jak dene dostaje cisnienie i gasnie natychmiast.

Hmm...nic w tym temacie nie pomogę ale sam prosze o pomoc...W mojej toyotce przy prędkości ok 130-140 km/h zaczyna świecić się kontrolka oleju...noga z gazu ona gasnie? Nie wiem co jej jest. Przebieg 190tys. km, olej Mobil 10W40. Moze ktos to juz zdiagnozował?

Cytat:
2008-09-29 08:30:09, pawro2 pisze:
Hmm...nic w tym temacie nie pomogę ale sam prosze o pomoc...[...]

Czytaj dwa posty wcześniej
Pozdro.

silnik 1.6 benzyna, a zaswieciła sie kontrolna niskiego cisnienia oleju....ta na dole czerwona, z tego co sie orientuje to kontrollka niskiegompoziomu oleju jest na górze...pozdr.