Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-12 11:17:43 WD - 40 to szajs |
![]() piotr0437 TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback Warszawa | 2008-09-12 12:09:36 Rozgrzej silnik porządnie i jeszcze raz spróbuj. Kiedyś mi pomogło. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-12 12:19:00 Nieeeee ![]() Na zimnym silniku tylko bo pourywasz!!!! |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-12 12:35:01 Dobry Klucz + dobra przedłużka powinno sie odkręcić jak się urie są wykrętaki nie ma stresu . |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-09-12 12:38:30
No to podaj lepszą alternatywę. Tutaj kilka słów do Kafiego ---------------------------------------------------------------------- Rób tylko na zimno. Nie polecam rozwiązań siłowych - świadomość, że gwint świecy pozostał w głowicy jest średnią przyjemnością, zwłaszcza w kostrukcjach z 4 zaworami na garnek. Spróbuj polać jakimś super preparatem, który na pewno poleci kafi. Możesz spróbować też kluczem udarowym - wiele "nieodkręcalnych" śrub puściło mi w ten sposób. Tylko najpierw kup dobry klucz nasadkowy, najlepiej z magnesem. Nowe świece dokręć momentem - u mnie jest to 18Nm, u Ciebie nie wiem, ale wątpię, żeby 30 przekroczyło. Świece NGK zrywają się przy średnio 100Nm i wyglądają potem tak ![]() pzdr EDIT: Panowie, bez takich [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-09-12 18:23:19 ] |
luquas Toyota Carina Krakow | 2008-09-12 13:47:01 moje autko to Carina II, 1.6 16V 1989 r. i nie wiem czy ktos kiedys te swiece w ogole wymienial ![]() Swiece sa umieszczone dosyc gleboko w glowicy i przewody maja cos w rodzaju korka przy koncu. Wpryskalem kiedys WD to jak sie silnik rozgrzal przewod specznial i mi wywalalo przewody jak ze strzykawki ![]() Myslalem o plynie hamulcowym - wiele razy pomogl z zapieczona sruba tylko problem jak go potem wydostac z tego dlugiego gniazda swiecy ![]() Wszelke sugestie mile widziane! ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-12 14:43:21
Tu kilka słów do Marcina WD-40 - Dla Mnie to badziewie i tyle! Luquas kup klucz ( Dobry ) i zobaczysz co będzie spryskiwanie cudownym WD-40 może pomóc ale nie musi, podlej ON na noc i rano spróbój, WD-40 jak dostanie sie do Cylindra nie za ciekawie się potem spala, ON jakoś pójdzie, dobrze by było gdybyś odkręcał Dynamometrem ustawionym na 6-8 kg 50-70 Nm jak pyknie i sie nie odkręci będzie problem. Proponuje wtedy spróbować pneumatem dobrze żeby miał regulację siły wtedy ustaw na podobne wartości jak pisałem wyżej jeśli dalej nie pójdzie Pisz. EDIT: Panowie, bez takich [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-09-12 18:24:55 ] |
luquas Toyota Carina Krakow | 2008-09-12 14:50:42 Okej dzieki za pomoc!!! Bede probowal. Lece po dobry klucz najpierw ![]() |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-09-12 16:06:45 No to i ja moze doleje oliwy.
Primo nasadka musi byc do swiec, kosztuje w sklepie ok 10zl i musi miec w srodku gumowy oring ktory wyciaga swiece po odkrceniu. Do tego przedluzka i grzechotka 1/2 cala. Ja w dynanometrze nie mam wstecznego pomiaru a mam w miare niezle firmy Hans ze swiadectwem kalibracji. Ja bym wlał banie tzn, 50-tke nafty na noc i rano na zimnym ciągnoł zwiekszajac coraz bardziej sile. Jak nie pojdzie i nie dasz rady to moze byc bol ale nie zakadam tego bo to odosobnione przypadki kowalstwa. No i nie walilbym mlotkiem w grzechotke bo swieca moze poleciec jak potraktujesz ja "udarowo" pozdrowka gorace |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-13 10:10:55 Misiek Nie Pisz Panowie bez takich bo to nie Ja zaczołem!
I czemu edytujesz moje posty ????? EDIT: Edytuje po to, żeby nie pisać nowych postów dlatego teraz też tak robię. Przede wszystkim jednak chce, żeby nie było kwasów na forum. Chcecie obrzucać się mięsem - ślijcie sobie privy. Nie interesuje mnie kto zaczyna i jaki ma ku temu powód. W technicznym rozmawiamy o sprawach technicznych a w tym wątku o sposobie na zapieczone świece. Misiek [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-09-13 10:51:44 ] |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-09-13 16:48:06 Oj chlopy chlopy ..żółteczko nie weszło ? ![]() |
luquas Toyota Carina Krakow | 2008-09-13 17:26:41 A chiałem tylko świece wykręcić... zapieczone ![]() Jak wykręce i nie urwę to wszyscy pójdziemy na WóDe ;] Pozdrówka |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-09-13 23:11:30
Ja tam wykrecam na silniku czesciowo rozgrzanym okolo 40 C temp wody,bo na calkiem zimnym mozna swiece ukrecic a na goracym mozna wykrecic z gwintem.Podstawa to pasowny klucz i rura dowolnie dluga zeby sobie stawow nie nadwyrezac ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-09-14 21:15:33 No a smarujecie te gwinty jakąś miedzia czy na sucho wkrecacie ?
|
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-09-14 22:36:03 Na sucho, ale z głową ![]() Pozdro. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-09-14 23:12:18
Nowa swiece wkrecasz dokrecajac dzwignia dlugosci na szerokosc dloni ![]() Dokrecasz az przestaje isc miekko to swiadczy o tym ze nowa podkladka zgniotla sie odpowiednio do konca ....kiedys dokrecalem w ten sposob trzymajac klucz dynamometryczny i o dziwo moment sie zgadzal idealnie. Po prostu trzymajac w ten sposob klucz raczej nieda sie dokrecic za bardzo.Jedno ale ...trzeba wkrecac zawsze na zimnym silniku bo na cieplum to sie potem wlasnie tak zapieka. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2008-09-14 23:14:08 ] |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-09-15 09:43:24 Beru produkuje jakieś smarowidło do świec, ale chyba tylko żarowych co by się nie zapiekały. Widziałem też kiedyś taki smar do sond lambda z drobinkami szkła. Jak stosuje się świece platynowe albo irydowe i nie wykręca się ich przez 80-100tyś to może warto w/w preparatami posmarować.
Miałem kiedyś problem ze ściągnięciem fajki ze świecy, na tą dolegliwość beru również produkuje specjalne smarowidło, którym smarujemy ceramiczną część świecy, prócz bezproblemowego zdejmowania fajek podobno przeciwdziała powstawaniu przebić. |