Mam problem z pilotem w kluczyku (Omega '99 kombi, pilot radiowy, dwa przyciski prostokątne jakby pokryte "gumą", obok czerwona dioda), a mianowicie działa tylko jeden (do tego drugi jest niedostępny w tej chwili w charakterze bezpieczeńśtwa) i to w dodatku dziś zaczał szwankować... dioda jakby miga ledwo lewdo a łapie raz na 20 razy eh...
Szukałem na forum i nie znalazłem jednoznacznej wyczerpującej odpowiedzi w tej kwestii - chodzi o wymiane baterii i programowanie pilota.
Proszę dajcie info, potwierdźcie czy mam rację ewentualnie poprawcie mnie:
1. pierwsze primo jaka jest potrzebna bateria (jest jedna??? czy więcej???), jaki jest typ, wymiary etc.
2. czy można wymienić baterię i nie stracić pamięci (auto cały czas zamknięte)? tak aby potem po wymianie bez problemu otworzyć? - gdzieś wyczytałem (nie pamiętam gdzie) że ma się ok.3min na ten zabieg po wyjęciu baterii a potem trzeba programować.
3. ewentualnie wymienić baterię przy pozostawionym otwartym samochodzie a następnie zaprogramować po wymianie baterii poprzez trzymanie wciśniętego przycisku zamykania przy przekręcaniu kluczyka i włączeniu zapłony aż zamki się zamkną.
PS. auto można otworzyć tylko z pilota (zamki nie wchodzą w grę), krótko mówiąc muszę to zrobić dziś po południu mając do dyspozycji tylko jeden kluczyk.
--- sprawa pilna ---
z góry dzięki za wyjasnienia i pomoc
pozdrawiam i życzę udanego caaaałego tygodnia,
@#$%^&*%$ ... jak ja nie znoszę poniedziałków...
Michał

po przekręceniu kluczyka dioda od kompa silnika migała, i silnik nie odpalał...