Cytat:
|
2008-09-21 20:37:16, kris170262 pisze:
Toyka rzeczywiście była puknięta 2 lata temu. Od tamtej pory przejechałem ponad 50 tys km i wszystko było ok. W ASO nikt nie sprawdzał instalacji - wniosek, że należy wymienić listwę postawili po kodzie bledu. Mam pytanko odnośnie tej listwy - czy jej kalibracja robiona jest do każdego silnika oddzielnie - pytam się, gdyż mam możliwość kupienia całego silnika na gwarancji za 1/2 ceny tej listwy i czy po wymianie samej listwy nie będzie żadnych kłopotów z uruchomieniem i eksploatacją i czy będą potrzebne jakieś dodatkowe ustawienia i "kalibracje" z silnikiem.
|
|
Jezeli postawili taka diagnoze tylko na podstawie kodu to mozesz ich uwazac za niepowaznych.
Listwa jest czescia zamienna sparowana z czujnikiem czyli mozesz wymienic na np uzywke ,wazne aby wymienic listwe z czujnikiem a nie przekrecac samego czujnika bo naprezenia ktore w nim powstana rozkalibruja go.
Zapomnij jednak o listwie ,bo jest jakies 2% ze to ona jest przyczyna.Zwazywszy okolicznosci popraw wszystkie masy na wiazce silnikowej i glowna mase na silnik i nadwozie.
Zwlaszcza w samochodzie po klepie czesto masy sa przykrecane na lakier i szpachle i po czasie albo od razu dzieja sie cuda wianki.
Powinienes tez rozpruc wiazke silnika zwlaszcza na odcinku pomiedzy sciana grodziowa a wieszakiem silnika tam gdzie pracuje na zginanie i pociagnac za kazda zyle z czujnika listwy ,jest wielce prawdopodobne ze jeden z kabli zostanie ci w rece

.
Pomiary czesto tego nie wykryja bo przelamana zyla lezy w izolacji i udaje kabel.
Sprawdz obudowe kompa czy nie jest peknieta i czy wtyczki nie sa pozalewane.
Jezeli sprawdzisz powyzsze i wszystko bedzie ok to dopiero mozesz pomyslec o listwie...ale osobiscie mysle ze problem bedzie w wiazce.