MotoNews.pl

Vw polo 1.9 SDI problem z migającą kontrolką od świec żar

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. dzisiaj ''doceniłem'' troche moją polówke zapiołem na hak przyczepke z dwoma metrami świeżo ściętego drzewa. i szła jak burza!!! rozpędzałem się pomalutku- przecież nie o zatachanie samochodu chodziło... i tak 80km/h sobie grzałem. po przejechaniu 12 km był korek i tak się toczyłem do przodu pomaleńku. po chwili zaczęła mrygać kontrolka od nagrzewania świec żarowych, ale silnik pracował równiutko bez żadnych złych objawów- sprawdziłem temp. cieczy chłodzącej, a tam może nawet 90 stopni C nie było... czyli się nie zagotowała. po raz pierwszy tak m mi się porobiło i nie wiem co to... czy miało wpływ obciążenie samochodu przyczepką czy bez tego też by się tak stało... przejechałem kolejne 12 km na mrygającej lampce- wpierw krzyknąłem na CB co mobilki o tym sądzą i jednogłośnie krzyczeli, że śmiało można jechać- to świece żarowe wymiękły. wyłączyłem silnik i po pół godziny ruszyłem dalej, ale już bez obciążenia- i spokój z mrygankiem. na jakimś tam forum czytałem, że to już świece żarowe się skończyły, a znowu gdzie indziej, że to mogą być problemy z układem wtryskowym. miał ktoś może takie przeboje??? jest to vw polo 1.9sdi sedan 96rok pozdrawiam

Nie ma to nic wspólnego ze świecami żarowymi. Świece działają tylko przed rozruchem zimnego silnika i ewentualnie dogrzewają komorę spalania w ekstremalnie niskich temperaturach (chodzi o ekologię i czystość spalin). Kontrolka migająca w czasie jazdy informuje o jakiejś niesprawności w układzie zasilania silnika. Najlepiej podłączyć auto pod komputer i zobaczyć co się dzieje. Jak nie podepniesz pod komputer, a kontrolka więcej się nie zapalała, to spokojnie dalej jeździj.