MotoNews.pl

Czy można nakładać szpachle na minię???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
można czy musi być na gołą blache?, chodzi mi o to czy nie odpadnie po jakims czasie?.
dzisiaj postanowilem usunąć te małe bombelki które zaczeły rosnąć na lakierze, i jak zacząłem zdzierać kluczem do mieszkania to wpadł mi do środka. podobnie jak u Yaro miała być zrobiona blacharka git, a gość na rtdze przyjebał szpachle i zamalował całośc, a teraz wychodzi. wypiepszyłem też te plastikowe czarne pasli wzdłuż drzwi, jak chciałem odgiąć z błotnika to razem z tym plastikiem wyleciał kawalek blachy, ale spoko dzisiaj zakupilem szpachle z włuknem szklanym i zestaw do klejenia łodzi taki płat włukna i żywice, ale chciałem to najpierw minią zapaćkać zeby pozniej nie rdzewiało, i nie wiem czy moge.

Aha jeszcze jedno, w jaki sposób sie zciąga cały kierunkowskaz z przodu?ten przy reflektorach?, bo nie widziałem tamżadnych śrób ani mocowań. i co sądzicie o tym żeby probi i nadkola( paski) pomalować na kolor nadwozia?
jutro chciałbym już szpachle polożyć wiec proszę o pomoc

Przednie kierunki musisz wyciagnac jakby od środka. Musisz sciagnac te plastikowe nadkola i tam sa sruby ktore trzymaja przednie kierunki z pozycyjnymi od wewnątrz. chyba 10tka jak dobrze pamietam.
Co do nakladania na szpachli to z mojego doswiadczenia sie nie da na minie szpchali nakladac bo odrazu zlaźi....no chyba ze u mnie minia byla jeszcze swieza
Czokapik bedzie wiedział...bo on tyle juz szpachlował

Witam.
mozna nakladac na minie szpachle , tylko przedtem najpierw przejedz minie papierem sciernym, zeby zrobila sie calkiem matowa, aha i minia musi byc calkowicie sucha, przed nalozeniem szpachli odtlusc to rozpuszczalnikiem nitro , tylko nie trzyj zbyt mocno bo minie zetrzesz

Wlasnie jestem po wlasnorecznej konserwacji calego podwozia i lataniu dziur i mam "troche" doswiadczenia (poprzedni maluch yl cały ze szpachli )

Gdzieniegdzie kladlem szpachle na minie i po 2 latach dalej sie trzymala ( w starym aucie). W obecnym stosowalem wlasnie zestaw naprawczy (wlokno + żywica) spachle z wloknem szklanym + wykonczeniowke. Jesli sie ma duzo cierpliwosci to jest to dosc przyjemna robota. Radze ci robic male porcje i nie przesadzac z utwardzaczem. Mnie sie wydawalo ze zawsze za malo daje a w koncu i tak za szybko mi to wszysko zasychalo (pozatym mieszanina sie silnie nagrzewa jak dasz za duzo). Zaopatrz sie tez w puszke z nitro albo cos i zaraz po nasaczeniu pedzlem siatki wrzuc tam pedzel, bo ja z poczatku nie mialem i straciłem 3 pedzle. I koniecznie rekawice gumowe do tej zywicy...kilka jedniorazowych par.

Jak już coś robisz z kierunkami to wypierdziel te małe pomarańczowe wypierdki boczne...

Cytat:
2003-08-01 22:59:21, Marjusz pisze:
Jak już coś robisz z kierunkami to wypierdziel te małe pomarańczowe wypierdki boczne...

czy to jest legalne? chodzi o pałarzy i przeglądy

Legalne...boczne kierunki wymagane sa od jakies wysokosci....
Dział prawny na stronie PRAWO znajdz sobie przepis

można połozyc szpachle na minie jeśli niemamy możliwości odczyszczenia tej mini to możemy ją tylko zmatowic i nałożyc szpachle , chociaż spotkałem sie z takimi opiniami że szpachle kładzie sie na blache a potem dopiero minia podklad lakier

robiłem to kupe razy ae nerwy trzeba mieć ze stali i w pizdu czasu

ma juz za sobą szlifowanie żywicy epoksydowej(czy jakoś tak), napładanie i szlifowanie szkochli z włuknem szklanym, i częsciowym malowaniem (deszcz mnie wygonił do domu) nie jest to zrobione profesjionalnie i widac w niektórych miejscach nierównosci, ale nigdy czegos takiego wcześniej nie robiłem, nawet nie widziałem jak ktoś to robi więc jest to mój całkowity debiut.
Cel był taki: usunąć listwy, usunac rdze, załatać dzióry, wiec raczej dobrze poszło. jutro bede konczył malowanie, ptzednie felgi już polakierowane wiec tez założe już wszystkie 4 koła. założe tez nowe tarcze i klocki. pozdr

Korzystajac z okazji chciałbym sie spytac w jaki sposób mozna zakleic dziurki na wylot....tak zeby tego nie było widać ?! Czy robi sie to tą szpachlą z włóknem ?? Mam małe bomble i chciałbym mozliwie je usunąc...
pomocy !!!

PS Moze bede mial niebawem fajne poszerzane felgi do kanta..

dziurki włóknem
zależy gdzie je masz !!!
jak chcesz moge ci pomóc to zrobic

Cytat:
2003-08-05 09:24:48, lukaszc pisze:
dziurki włóknem
zależy gdzie je masz !!!
jak chcesz moge ci pomóc to zrobic

dziurki mam tam gdzie sie w kantach i polonezach firanki robią na drzwiach tzn. dziurek jeszcze nie ma ale sa wielkie bumbelki...
napisz co musze kupic jakiej ziarnistosci papierki i bedziemy sie mogli umowic

ja też chętnie wpadnę, może się czeogś nauczę

Ja właśnie zakończyłem ten proceder u siebie w autku,kleiłem tylnie nadkola i maskę z przodu.Kto widział ten wie.Chętnie się pisze na spodkanie

to i ja przyjade moze wreszcie skoncze pas
zrobmy takiego zlota techniczno-naprawczego kazdy bedzie grzebac przy maszynie

Cytat:
2003-08-05 09:01:48, Koniu pisze:
Korzystajac z okazji chciałbym sie spytac w jaki sposób mozna zakleic dziurki na wylot....tak zeby tego nie było widać ?! Czy robi sie to tą szpachlą z włóknem ?? Mam małe bomble i chciałbym mozliwie je usunąc...
pomocy !!!

PS Moze bede mial niebawem fajne poszerzane felgi do kanta..

ja tez miałem tylko "bombelki" licz się z tym że pod tymi "bombelkami masz przerdzewiałą blache na wylot. do dziór naprawde dobra jest ta żywica epoksydowa, zestaw naprawczy (włukno szklane, żywica epoksydowa, utwardzacz) kosztyje 13:90, jak wyschnie to sztywne jak blacha, a zcierasz papierem, na to szpachla z włuknem szklanym(6:90) albo zwykła (5:80) papier, zacząłem od ziarnistści 36, i niestety nie miałem nic aż do 400, więc z tąd te nierówności, póżniej 600 i 1000, jakbym maił ci polecić to najpierw ok 40 pożniej ok 100, 400, jak chcesz mieć super piknie to jeszcze 600, albo 700 i na koniec 1000. na to walnąłem puszke sprayu za 7zł.