Od kiedy polonezy 1.9 z lukasami???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim na wstępie!!!

Mam pare pytan dotyczących poloneza 1.9D, poniewarz chce zmienic swojego potwora (FSO 1500) na disla.

1. Czy wogule były montowane i w jakich latach polonezy 1.9D
+ zawieszenie lukasa???
2. Za jakie pieniądze warto kupic takiego poldka???
3. Czym rużniły sie silniki 1.9 z sądą i bez niej???
(osobiście wole tego bez mnie rzeczy kture można zepsuc)
4. Po czym poznac że disel jest dobry z po czym że kibel bo
w dislach to ja lamer jestem???

Dzieki za Odpowiedz!!!

Pozdrawiam wszystkich maniaków Poldków i Fiatów(POLSKICH )

PS. Zrubcie kiedyś jakiś zlot we Wrocku.

Cytat:
4. Po czym poznac że disel jest dobry z po czym że kibel bo
w dislach to ja lamer jestem???

Dzieki za Odpowiedz!!!

Pozdrawiam wszystkich maniaków Poldków i Fiatów(POLSKICH )

Przedewszystkim nie powinien dymić na wolnych obrotach i przy normalnej jeździe bez deptania - przy ostrym nadepnięciu będzie dymił ale to już taki urok

Cytat:
PS. Zrubcie kiedyś jakiś zlot we Wrocku.

Jak zagazuję swojego Poldka to może się pojawię

O Polonezie 1.9 GLD i hamulcach Lucasa pisalem w watku "od kiedy Lucasy" - poszukaj w wyszukiwarce.
Diesel z sada? Domyslam sie, ze chodzi Ci o diesel`a z katalizatorem - FSO pokazywala takie samochody, ale czy byly produkowana w wersji osobowej - jezeli juz to pewnie nie na polski rynek.

pozdrowka
Adamus

Jeżli chodzi Ci o Caro 1,9 gld to ostanie egzemplaże wyszły chyba w 96r, ja mam diesla z grudnia 96r i tam nie ma lukasów, a w salonie mówili ze do tego silnika są nie potrzebne lucasy, moze w tucku później były. To samo z katalizatorem, caro ich nie miały (1,9), a trucki po 06 pewnie już miały. Nie wiem o co biega z tą sądą ale w diezlu jest raczej nie potzebna bo jest tam mechaniczna pompa, chociaż w niektórych citroenach jest też elektroniczna, ale nie sterty w poldku jej nie było.
Co do kopcenia to mój jedynie przykapca na niebiesko przy odpaleniu jak jest zimny (przy odpaleniu bez podgrzania) i zimą, ale to tylko przy odpalaniu. Na wolnych (ok 900obr/min) i na wysokich (5000obr/min) nie kopci w cale. Zalewam go olejem Shell Helix Fully Syntetyck (taki w szarej butli).
Jakbyś kupował to najlepiej wersje z obrotomierzem. Jak będziesz go oglądał z zwenątrz nie napewno nie zobaczysz czy coś nie tak, a po ściągnięciu głowicy też nic Ci to nie powie, jak wiadomo te śliniki wytrzymują przebiegi 300-500tys km z palecem w ...., mioże trafisz na takiego z 95-96r z przebiegiem do 100tys. Co do ceny to chodzą one różnie, ale jak dobry będzie silnik nie dorżnięty to cena ok 7tys za 96r. Mój silniczek ma 97tys km i 60tys zrobił na opale i nic mu nie jest, chodzi tak samo jak n ON, a jak wiadomo opał jest owiele tańszy (ja mam gdzieś za ok 1,4zł).

Adam jest tak jak piszesz ten silnik należy wyczuć. Jednak można sprawdzić czy nie jest on znowu straszna padlina odkręcając korek wlewu oleju i obserwują czy nic się z niego nie wydobywa. Jeżeli wszystko ok to możliwe, że silnik jeszcze pociągnie, lecz wprzypadu diesla, należy skontrolować ciśnienie w cylindrach, dużo to nam powie odnośnie silnika. Nie pamiętam tylko ile takie ciśnienie wynosi w dieslu. A jeżeli chodzi o olej opałowy to w przypadku tych starszych diesli z wtryskiem poprzez komorę wirową to olej opałowy jeżeli jest z pewnego źródła nie będzie dla silnika taki zły. Natomiast sprawa będzie wyglądała o wiele gorzej, jeżeli policja namierzy Cię z analizatorem spalin. Kara za tankowanie OO jest wysoka. Oczywiście można głupa rżnąć, że się takie coś zatankowało na stacji, lecz niewiele to może pomóc...

spreżanie ten silik powinien mieć na poziomie 23. Z tego co wiem to są spece od francuskich diesly co po ściągnięciu głowicy powiedzą Ci na oko ile ma przejechane.
Co do kontroli to raczej w łodzi chyba nie sprawdzają osobówek. Opał mam z pewnego źródła, ponieważ lepiej wygląda niż niektóry naoęd ze stacji i co ważne zimą nie wydziela się parafina z tego opału co mam - sprawdzałem z ON!!
Ogólnie mówiąc te silniki są bardzo wytrzymałe, ale wiadomo że zawsze moszna trafić na kiepską serie - przypadki chodzą po ludziach!!