MotoNews.pl

Kontrola trakcji VSC+TRC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o fachową pomoc w sprawie kontroli trakcji. Otóż od jakiegoś czasu po uruchomieniu samochodu i przejechaniu ok. 10 km, gdy samochód się rozgrzeje zapala się kontrolka VSC i TRC. Podczas wizyty w serwisie podłączono mi komputer i odczytano kody błędów C1203 i C0371. Serwisant powiedział że jest uszkodzony sterownik trakcji 89183-02020. Jakoś nie jestem do końca przekonany o tym fakcie. Są przecież jeszcze 4 czujniki przy kołach, oraz możliwość niestałej przerwy na przewodach. Sytuacja dotyczy Toyota Avensis D4D z 2004 roku. Co Panowie serwisanci na to ???

Cytat:
2008-11-06 18:53:08, knradzik pisze:
Proszę o fachową pomoc w sprawie kontroli trakcji. Otóż od jakiegoś czasu po uruchomieniu samochodu i przejechaniu ok. 10 km, gdy samochód się rozgrzeje zapala się kontrolka VSC i TRC. Podczas wizyty w serwisie podłączono mi komputer i odczytano kody błędów C1203 i C0371. Serwisant powiedział że jest uszkodzony sterownik trakcji 89183-02020. Jakoś nie jestem do końca przekonany o tym fakcie. Są przecież jeszcze 4 czujniki przy kołach, oraz możliwość niestałej przerwy na przewodach. Sytuacja dotyczy Toyota Avensis D4D z 2004 roku. Co Panowie serwisanci na to ???

To kod uszkodzenia Yaw sensora czyli czujnika zyroskopowego obrotu samochodu wokol wlasnej osi.Jest pod siedzeniem kierowcy pisze na nim Yaw sensor trzeba sprawdzic czy jest wtyczka dobrze wpieta az kliknie zabezpieczenie ,i czy nie jest poluzowany lub zawilgocony.
Oczywiscie mozliwe ze jest uszkodzony ,nawet byla pewna partia wadliwa.
Spruboj jednak ustawic samochod z kierownica do jazdy na wprost, zdejmij kleme na 5 minut potem zaloz wlacz zaplon i nie wykonuj zadnych gwaltownych ruchow w samochodzie przez pare minut,i przejedz sie czy wszystko gra.
Samochod byl sprowadzony czy po jakiejs klepie ??

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki za radę. Spróbuję tak zrobić jak radzisz. Jestem właścicielem auta od początku i nie miałem nim żdnej kraksy. Przypominam sobie że wcześniej miałem takie sytuacje, że kilka razy zapaliły mi się owe lamki przy rozruchu, ale po ponownym wyłączeniu i załączeniu silnika zgasły.

Miałeś rację. Wymieniłem w Niemczech, w serwisie Toyoty sensor pod siedzeniem kierowcy. Zapłaciłem za usługę 300 euro i na razie wszystko hula bez zarzutu.

ha, a mnie ten problem zaczął sie dzisiejszego ranka przy minus 16 stopni, mróz zelżał jest tylko minus 5 ale te kontrolki wciąż się pala, czy to sie da samemu zresetowac? czy tez obowiazkowa wizyta w serwisie?