MotoNews.pl

Yaris-tylna wycieraczka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem dotyczący Toyoty Yaris z 2004r., a konkretnie tylnej wycieraczki.
Ramię tylnej wycieraczki pękło i nie jestem pewien, czy próbuję wymienić je we właściwy sposób. Samo ramię po prostu odłamałem do końca (pękło przy mocowaniu i zwisało zupełnie w dół, więc się bałem że może odpaść podczas jazdy i narobić szkód). Na ośce pozostała tylko metalowa tulejka.
Na końcu ośki jest nakrętka, której jednak nie mogę w żaden sposób odkręcić. Fakt, że po czterech latach jeżdżenia ta nakrętka jest dość zardzewiała i mogła się po prostu zapiec. Z drugiej strony boję się odkręcać ją na siłę, żeby nie uszkodzić silniczka albo jakiejś innej części....
Próbowałem już spryskiwać nakrętkę WD40, ale nic to nie dało.
Może jest jakiś sprytny patent, jak sobie z tą nakrętką poradzić. A może przed jej odkręceniem powinienem zrobić coś jeszcze, o czym nie wiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą poradę.
Enabram

Jak zardzewiało to najlepszym odrdzewiaczem jest Coca-cola, spróbuj pomoczyć trochę element w coli, może pomoże, u mnie cola jest obowiązkowym wyposażeniem w skrzynce z narzędziami

[ wiadomość edytowana przez: wwerek dnia 2008-11-26 07:30:06 ]

Cytat:
2008-11-26 07:29:44, wwerek pisze:
Jak zardzewiało to najlepszym odrdzewiaczem jest Coca-cola, spróbuj pomoczyć trochę element w coli, może pomoże, u mnie cola jest obowiązkowym wyposażeniem w skrzynce z narzędziami [ wiadomość edytowana przez: wwerek dnia 2008-11-26 07:30:06 ]

tylko, że musi być podgrzana do ok. 40 stC

Witam.
Dzięki za podpowiedzi.
Niestety problem był na tyle poważny, że nakrętkę trzeba było przecinać szlifierką, a i tak ciężko było ją ruszyć. Podobnie zresztą, jak ten metalowy pierścień, który został z poprzedniej wycieraczki....
Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam.
Enabram

siemanko,po pierwsze,w starszych instrukcjach obslugi bylo opisane wszystko dokladniej i wycieraczki nalezy konserwowac srednio co 3 lata.tylna jest uzywana zadziej wiec czesto sie zapieka,zasada do zapieczonych elementow podgrzac czesc zewnetrzna palnikiem, srodkowa do zimnej wody i bic mlotkiem przez drewno.Wazny pierwszy ruch jesli odkrecacie cokolwiek nie napierac tylko szarpnac najlepiej pocwiczyc krzyzakiem na srubach od kol ,lekcja na cale zycie.