1. Mam Yariskę z 2004r. silnik 1.0. wersja SOL VVTi .
Podczas ruszania a więc na jedynce oraz przy drugim biegu ( czasem nawet przy trójce - samochód ma dziwny dźwięk tzn. takie niby buczenie jak "rajdowy"
. Wybaczcie kobiecie ale takie jest moje odczucie. Byłam i pytałam w serwisie Toyoty o to. Powiedzieli, że to normalne, że przy niskim biegu spadają obroty i
że tak ma być, że Toyoty tak mają . Czytałam, że Toyoty lubią wysokie obroty a więc może ja coś robię nie tak? Hmm, pozostaje mi im wierzyć, ale ... chciałam jeszcze zapytać fachowców na forum a zwłaszcza użytkowników takich aut o takim silniku czy faktycznie to jest normalne, bo ja nie mam porównania.
Wydaje mi się też, że ten odgłos jest zauważalny przy zimnym silniku ( np. rano ) potem ustępuje.
2. Drugi problem to blacha a raczej stan lakieru. Czy rzeczywiście Toyoty nie mają najlepszej blachy? Gdzieś spotkałam się z opinią, że blacha jest w nich nieocynkowana co sprzyja korozjom. Ja kupiłam Yariskę od kogoś ( jestem już 3 właścicielem - przebieg 55.000, pierwsza rejestracja 2005r. samochód jak pisałam z 2004), więc nie powinno być tak tragicznie a jednak trochę poprawek mnie czeka na wiosnę. Fakt,że samochód sprowadzony z zagranicy, więc wszystko możliwe ale np. zauważyłam,że przy przednich reflektorach na styku z błotnikiem powstają w dwóch miejscach bąbelki pod lakierem - na dł. ok. 4-5 cm.
3. I trzecie pytanie - skoro producent nie przewidział nadkoli w tyle pojazdu, to czy można je zamontować mimo wszystko ( będę konserwować autko na wiosnę ). Opinie są podzielone - w serwisie mówią,żeby nie montować, mój mechanik zaleca, bo to dodatkowe zabezpieczenie, blacharz powiada,że nie bo niedopasowane ( oryginalnych przecież nie ma ) mogą wyrządzić więcej szkody, niż pożytku. I bądź tu człowieku mądry
. Więc jak to jest?