Dusi i zamula go na niskich obrotach 1.6 efi 91r. benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Trochę juz było na ten temat przeszukałem archiwum ale trochę się gubię. Jeśli ktoś uwarza że niepowinienem znowu podnosić tego tematu - niech poprostu nieczyta.
Więc tak zimny silnik odpala i chodzi normalnie 1,5 tys obr. po jakims czasie zdarza się że coś go dusi i gaśnie do tego dochodzą zamułki z przyspieszeniem do 3 tus. obrotów jak sie na dobrze rozgrzeje to już problemu nie ma trzyma niskie obroty jak należy i nie muli się. te objawy zdarzają się ale nie zawsze czasem jest wszystko normalnie a do tego zauważyłem że trochę wody wyciekło ostsnio z rury niby normalne skraplanie czy aby napewno płynu chłodzącego nieubywa ze zbiorniczka więc to nie to. w archiwum widziałem dziesiątki wyjasnień i niewiem od czego mam zacząć filtry ok powietrza i paliwa, nieszczelności wężyków niw stwierdziłem ttą czarna puszkę koło akumulatora rozebrałem i wyczyściłem było tam trochę syfu, i teraz zastanawiam się od czego zacząć podkreślam nie dzieją się te objawy cały czas ale od czasu do czasu np. przez parę miesięcy nic się niedzial teraz znowu zaczął szczególnie denerwuje mnie to gaśnięcie chodzi chodzi obroty spadają potrzepie chilkę i gasnie, te zamułki i szarpania na niższych obrotach też miłe nie są Ty mu ciszniesz gaz obroty rosną ale on do przodu coś się nie kwapi. w tamtym tygodniu wymieniłem sprzęgło więc teraz parę zł za jakieś czujniki to nie problem tylko od czego zacząć co wymieniać aby nie wymieniać wszystkiego po kolei

z góry dziękuję za odpowiedzi - pozdrawaim kolegów

1 sprawdz kable czy nie maja przebicia czyli wjedz do garazu pelne zaciemnienie odpal go na chwile i sprawdz czy kable zaplonowe nie maja gdzies przebicia jak maja bedziesz widzial jak lekko iskieri napinalaja jesli nie idziemy dalej
2 sprawdz swiece czy sa wszystkie czyste cos koloru kawowego jezeli jakas jest zakopcona to masz odpowiedz wymien ja mozesz je odrazu wyczyscic i zmiejszyc szpary
3 jezeli to nie pomaga sprawdz sonde lamda czy ma dobry odczyt oraz przeplywomierz raczej to wszystako

moze poprostu nie palic na 1 gar

[ wiadomość edytowana przez: DobekBdg dnia 2009-01-26 11:38:56 ]