| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2009-02-01 06:44:17 Zbiornik paliwa mam w 3/4 pełny więc nie powinno się zapowietrzyć. ![]() |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2009-02-01 08:44:42 Miała po prostu chwilę słabości i nie warto się tym przejmować. |
dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2009-02-01 15:04:56 Dziś odpaliła bez problemu. Nurtuje mnie jednak czemu wtedy tak zastrajkowała i co może się stać w niedługiej przyszłości? |
CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2009-02-11 12:09:06 Witam,
Moja podnosi mi tak ciśnienie od kilku lat ( raz na 2-6 miesięcy ). Objawy: 1. Nie odpala za pierwszym razem (wtedy i tylko wtedy), 2. Za drugim (rzadziej trzecim) silnik odpala już po poszczeniu kluczyka, gdy obroty nadane przez rozrusznik spadają, powoli (2-3s) wchodzi na normalne obroty, szamocząc się pod maską. Spostrzeżenia: 1. Nigdy tak nie robi na zimnym lub gorącym silniku, zazwyczaj po ok. 1-godz. postoju. 2. Zazwyczaj w wilgotne (deszczowe lub roztopowe dni). 3. Nieświecących kontrolek nie zarejestrowałem. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Zawsze po odpaleniu pracuje już normalnie. Dobrze że powstał ten wątek. Może ktoś rozwiąże tę zagadkę. Pozdro |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2009-02-11 14:05:07
Może czas zmienić kopułkę i palec rozdzielacza. |
dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2009-02-11 17:58:15 A co z tą kontrolka poziomu oleju. Czemu przez czas ok. 5 min podczas rozruchu się nie świeciła? |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-02-11 18:09:13 często mi się zdarza, że po zgaszeniu silnika i ponownym przekręceniu kluczyka do pozycji "on" kontrolka przez jakiś czas nie świeci więc chyba nie ma się czym przejmować |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2009-02-11 19:18:25
kapiąca olejarka to kontrolka ciśnienia a nie poziomu oleju. Poziom oleju to olejarka pod którą jest widoczna fala. Także możliwe że po prostu ciśnienie było odpowiednie po pierwszej próbie odpalania i dlatego ta lampka później się już nie zapalała. |
CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2009-02-13 11:43:50 Myślę że gdyby to była kopułka lub palec rozdzielacza to problem by narastał (zdażałby się coraz częściej) a tak nie jest! Ponadto miałbym takie same problemy niezależnie od temperatury silnika. Dlaczego odpala dopiero po odcięciu zasilania rozrusznika (w dodatku tylko w szczególnych warunkach)? To jest kluczowe pytanie!
Czy ktoś ma może jeszcze jakąś teorię?
Pozdro |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2009-02-13 12:40:23
Szarpanie silnika o którym piszesz to jak dla mnie typowy objaw braku iskry na którymś z cylindrów. Ponieważ sam wcześniej napisałeś:
to elementem który zwykle jest na wilgoć wrażliwy jest właśnie palec z kopułką. To także może wyjaśniać dlaczego to zjawisko nie jest niezależne od temperatury silnika (jak jest ciepły to już nie jest mu mokro ). Problem może i narasta ale pytanie jak szybko. Ile lat trwało zanim się pojawił?
Na Twoim miejscu zdjąłbym kopułkę i pooglądał jak mocno są wyrobione styki. Zobaczycz czy warto ją zmienić. |
CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2009-02-13 18:16:31 Nie czytasz uważnie Pigletto i cytujesz tylko fragmenty mojej wypowiedzi, które pasują do twojej teorii, bagatelizując całkowicie pozostałe opisane czynniki czy spostrzeżenia.
Silnik "rzuca" się ponieważ odpala przy bardzo małej prędkości obrotowej wału. Ale zgodzę się z Tobą, że przyczyna njprawdopodobniej leży po stronie elektryki lub może elektroniki. Pozdro |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2009-02-14 11:06:31
Bo to tylko teoria, która ma słabe strony ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-02-14 21:05:47
Sprawdz masy z akumulatora na bude i na silnik,zwlaszcza ta na bude,jak jest slaba to rozrusznik robi takie spadki napiecia ze nie starcza na prace komputera.Zrob tez test rozruchowy akumulatora. |
CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2009-02-16 14:48:24 Dzięki wielkie!
Pozdro |
lew9981 carinaE Ropczyce | 2009-04-02 09:45:56 Mam podobną toyotkę z takim samym silnikiem.Robi mi takie numery co jakiś czas.Wymieniłem kopułkę ,palec rozdzielacza ,kable ,świece, i nic niepomogło.Może ktoś rozwiązał ten problem . pozdrowionka wszystkim. |