Pytanie o dzialanie ukladu chlodniczego Zetec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam zainteresowanych... Dla tych co mnie odesla do wyszukiwarki pisze odrazu ze juz tam bylem i nie znalazlem jednoznacznych odpowiedzi :-|

Ostatnio mialem problem z chlodnica, z dzialaniem ukladu chlodzenia itp... teraz wydaje mi sie ze jest OK ale...

prosze o napisanie zorientowanych w temacie jak zachowuje sie uklad chlodzenia od uruchomienia silnika po wlaczenie wentylatora gdy za cieply...

dla przykladu opisze jak zachowuje sie moj 1.8 16v 92'

wlaczam silnik, po 2-3min wskazowka przesuwa sie po bialym polu... w miare uplywu czasu nagrzewaja sie weze od nagrzewnicy oraz grube weze - chlodnica wydaje sie byc zimna... ogrzewanie kabiny dziala bez zarzutu... podczas jazdy wskazowka utrzymuje sie w okolicach literki N a waskie weze oraz zbiornik wyrownawczy nadal zimne... Dopiero jak wskazowka minie N i zblizy sie troche do czerwonego pola zaczynaja byc cieple waskie weze oraz chlodnica... Gdy wskazowka jest bardzo blisko czerwonego pola wlacza sie wentylator...

Powiedzcie mi koledzy i kolezanki czy wszystko jest OK?? Czy tak ma to dzialac??

wszystko jest ok
Na początku masz zimną chłodnice bo silnik działa na małym obiegu wody, czyli układ chłodzenia w silniku i nagrzewnica. Gdy woda osiągnie optymalną temperaturę, termostat otwiera duży obieg i kieruje wodę przez chłodnice. Siłą rzeczy temperatura urośnie i gdy pęd powietrza nie daje rady schłodzić cieczy uruchamia się wentylator.

Na moje oko wszystko działa bez zarzutu

Zacznij się bać gdy zacznie gotować i wyrzucać wodę

[ wiadomość edytowana przez: kolo21dg dnia 2009-02-01 13:05:10 ]