Ja z tym walkeim wreszczie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rozbieram w poniedzialek i wymieniam rozrzad w zwiazku z tym mam pytanie bo czytalem zeby przestawic go o 10 stopni.
Mam kolo od walka rozrzadu przesunac o 10stopni zgododnie z ruchem zegara czy w przeciwna strone?.Albo inaczej Patrzac na znaki na naciete na obu kolach to kolo od walka rozrzadu ma byc o 10stopni powyzej walu korbowego czy ponizej ?

Gościu nacięcie na kole od rozrządu ma być na pierwszej kresce na obudowie od rozrzadu wszystko......tam ma Ci się zapalić lampa stroboskopowa i to jest dobrze

Daymon, chyba nie zrozumiałeś pytanka. Zależy czy silnik ma być "dołowy" czy raczej "górny". Nie pamietam dokładnie w którą stronę dla konkretnego przypadku dlatego nic nie piszę!! Poszukaj dobrze gdzieś na stronach www.

w malcu nie slyszalem zeby ktos fazowal wiecej niz 2 mm
w przerobce szaji jest przefazowanie w lewo czyli na gore
w prawo czyli zgodnie z ruchem wskazowek jest na dol
jak dobrze pamietam 2 mm to 4 stopnie wzgledem walu
wiec 10 to bedzei za duzo ale probuj :>

Próbować trzeba!! Co u kogoś świetnie sie sprawuje to nie zawsze będzie u kogoś innego dobrze "chodzić". Ja jeszcze nie doszedłem w swojej karierze do fazowania wałków (wszystko przedemną), dlatego nie pomogę. Ale z doświadczenia czy to z gaźnikiem czy zawieszeniem, jest tak jak napisałem. U jednego zdaje egzamin u innego nie!! Próbuj!!

Cytat:
2003-08-09 15:53:02, her_us pisze:
Rozbieram w poniedzialek i wymieniam rozrzad w zwiazku z tym mam pytanie bo czytalem zeby przestawic go o 10 stopni.
Mam kolo od walka rozrzadu przesunac o 10stopni zgododnie z ruchem zegara czy w przeciwna strone?.Albo inaczej Patrzac na znaki na naciete na obu kolach to kolo od walka rozrzadu ma byc o 10stopni powyzej walu korbowego czy ponizej ?

http://klub.chip.pl/fiat126p tuning/szaya1 masz zdjecie ktore pokazuje co trzeba zrobic z duzym kolem rozrzadu. 1 mm to 4 st, na 10 st to trzeba 2,5 mm.