| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tomoplw Carina E Kombi PB+LPG Hajnówka | 2009-02-25 10:47:55 Mam ten sam problem w Carinie i też w wersji Kombi. Objawy takie same jak u Ciebie. Winą u mnie był znikający plyn w dużyh ilościach (jak dla mnie dużych)... niby nagrzewnice i chłodnice wymieniał poprzedni właściciel i widać że chłodnica jest nowa.... płyn nadal ucieka ale miałem trochę zapowietrzony uklad co też było przyczyną i niski poziom płynu... za niski... po odpowietrzeniu układu i pilnowania poziomu płynu grzeje cacy miodzio... Jesli masz założoną instalację sprawdź czy nigdzie nie cieknie na przewodach. Ja u siebie zauważyłem wyciek płynu przy reduktorze. Póki nie mam większej ilości zł oczyściłem to i uszczelniłem prowizorycznie, bo później i tak mam zamiar się za to zabrać fachowo. Jedyna rada to pilnowanie płynu i nie zaszkodzi zobaczyć czy układ nie jest zapowietrzony.
[ wiadomość edytowana przez: tomoplw dnia 2009-02-25 10:58:55 ] |
marcinkluwak Toyota Carina E Kombi Gorzów Wielkopolski | 2009-02-25 12:20:22 A więc tak. Z przeprowadzonej wizji lokalnej w silniku, wynika, że powietrza w układzie nie ma. Dolałem płynu do zbiorniczka wyrównawczego, rozgrzałem silnik, włączył się wentylator i płynu nie ubyło. Silnik na obrotach około 3 tys chodził jakieś 20 minut.
Szukając dalej przyczyny ubywania płynu chłodniczego, odkręciłem korek wlewu oleju i zobaczyłem biały osad. Po dokładnej lekturze innych postów doszedłem do wniosku, że być może strzeliła uszczelka i płyn dostaje się do oleju. Ale to tylko teoretycznie, bo taki osad może ponoć powstawać zimą, gdy samochodu używa się na krótkich trasach. I u mnie tak jest. Pozostaje tylko poczekać i zobaczyć, czy po wymianie chłodnicy znów ubędzie płynu. Jeżeli tak będzie - pozostaje niestety głowica. Jeszcze jedno małe pytanko - jakiś czas temu - z niewiadomych przyczyn przestała mi palić się kontrolka od ekonomicznej jazdy. Być może to żarówka, ale czy jakieś uszkodzenia w silniku mogą mieć wpływ również na działanie tej kontrolki? Silnik mam 1,8 i bez gazu. [ wiadomość edytowana przez: marcinkluwak dnia 2009-02-25 12:21:37 ] |