Cytat:
|
2009-02-26 18:57:47, nightmonster pisze:
Dziękuje za Pana nie ocenioną pomoc. Teraz już wiem gdzie szukać problemu.A jeszcze jeżeli bym powiedział ze dzieje się często? to która z przyczyn byłaby bardziej prawdopodobna? listwa czy wtryskiwacz? Czysto hipotetycznie, I jeszcze koszta wymiany całej listwy w serwisie? bo nie wiem czy już się wieszać na kablu od prodiża czy jeszcze nie.. Jeszcze raz dziękuje za fachową poradę i pozdrawiam.
|
|
Jak czesto... to latwo znalezc winowajce.
Mam takie zaslepki ktore wkrecam zamiast wtryskiwacza,i jade na 3 cylindrach,po czym zmieniam miejscami az zjawisko przestaje wystepowac,wtedy jezeli uzyskam powtarzalnosc czyli np zaslepka na 3 cylindrze jest ok podlaczam wtrysk jest zle podpinam zaslepke znowu ok,i tak pare razy ,to mam pewnosc ze wtryskiwacz 3 cyl robi spadek cisnienia.
Jezeli wyklucze wtryski zostaje listwa- czyli zawor przelewowy-niezmiernie rzadka usterka.
Pompa jeszcze sie nie zepsula w ten sposob aby dawac taki kod bledu.
Mozna oczywiscie wyjac 4 wtryski i wyslac do Mabi do sprawdzenia,ale to kosztuje znacznie drozej niz diagnostyka,i jest to jedyne wyjscie w przypadku kiedy objaw wystepuje rzadko.
Chcialem zaznaczyc ze to co tutaj napisalem nie jest diagnostyka ,a jedynie oszacowaniem mozliwych usterek,pomijam rzeczy oczywiste jakie sprawdza sie na poczatku czyli masy na nadwozie ,silnik i modul EDU.
Wtryski do 1CD kosztuja okolo 1200 za sztuke, a listwa niewiem ile aktualnie bo Toyota juz pare razy obnizala cene o polowe
[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-02-26 20:22:01 ][ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-02-26 20:26:36 ]