Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2009-03-01 19:58:36
Nie mylmy zawirowan powietrza z cisnieniem. W skrzyni biegow odpowietrznik jest po to aby wyrownywac roznice cisnienia wynikajaca z rozszerzalnosci cieplnej oleju i powietrza wewnatrz do cisnienia atmosferycznego.Ruch elementow wewnatrz nie podnosi cisnienia. To jakbys twierdzil ze biegajac w ciasnym pomieszczeniu podnosisz w nim cisnienie. Wewnatrz silnika w skrzyni korbowej i polaczonej kanalami przestrzeni pod pokrywa zaworow,normalnie utrzymywane jest stale podcisnienie -sprzyja to wytracaniu sie tzw mgly olejowej ktora smaruje gladzie cylindrow. Podcisnienie uzyskuje sie poprzez odprowadzanie spalin z tzw przedmuchow ,czyli nieszcelnosci polaczenia gladz- tlok do kolektora ssacego poprzez tzw odme -odoleiwiacz-sito na ktorym wytracaja sie opary oleju splywajac z powrotem do silnika,a spaliny sa przepalane powtornie. Jezeli odkrecisz korek oleju wyrownujesz cisnienie do atmosferycznego,a zaraz potem powstaje nadcisnienie wywolane przedmuchami-tym wiekszymi im bardziej zuzyty silnik. Na dodatek jezeli konstrukcja wlewu oleju jest taka ze widac walek rozrzadu,to olej jest tym bardziej wychlapywany z silnika i jest to normalne. Jedyny prosty test ktory odzwierciedla stopien zuzycia silnika to pomiar cisnienia sprezania +proba olejowa.Odkrecanie korka na pracujacym silniku nie obrazuje niczego,a jedyny efekt to piegowata geba ![]() ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
syd Tychy | 2009-03-01 22:33:33
no to właśnie pomyliłem pojęcia ,ale big od tego jesteś aby pomagać i uświadamiać innych,człowiek uczy się cale życie ,dlatego wielki mam szacunek do twojej wiedzy,dzięki za uświadomienie ,pozdrawiam. |
sosna561 wrocław | 2009-03-02 06:07:59 ehh no więc pozostaje pomiar... dzieki za rady, mój kumpel ma carinę dzisiaj zobacze jak to u niego wygląda. orientuje się ktoś może ile kosztuje pomiar ciśnienia z tą próbą ?? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2009-03-02 22:16:14 Równowartość zegara do pomiaru kompresji i 100ml oleju ?
No chyba, że pojedziesz z tym do kogoś, ale dobrze byłoby zrobić pomiar na zimno, a potem dopiero ( jak zaleca Toyota ) na gorąco : wtedy masz jakiś punkt odniesienia. pzdr |
snabollskrieg Kraków | 2009-03-03 13:57:35 kurde wiecie jak dla mnie to clue problemu jest takie- po co odkręcać korek oleju na pracującym silniku? ![]() |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2009-03-03 15:08:41 ![]() |