MotoNews.pl

Toyota Corolla E11 1997 - nowe auto/nowy problem !! HELP !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!!

w ostatnich dniach stałem się posiadaczem Corolii e11 z 1997 roku, przebieg 112k km. Niepokoi mnie odgłos dobiegający z przodu samochodu, zaobserwowałem go podczas 15-20 pierwszych minut jazdy. Jeśli mogę go opisać to jest to dźwięk metaliczny, przypominający odgłos wirującej pralki (można go zauważyć np. przy przyspieszaniu na 2,3 biegu oraz przy znaczącym skręcie kół).

Proszę o POMOC, czym może być spowodowane takie zachowanie, jak powiniennem się zachować?

z góry dzięki !!!

Cytat:
2009-03-04 13:19:41, majer3 pisze:
Witam !!! w ostatnich dniach stałem się posiadaczem Corolii e11 z 1997 roku, przebieg 112k km.

Gratulacje. Przebieg niesamowicie mały jak na ten rocznik

Cytat:
Niepokoi mnie odgłos dobiegający z przodu samochodu, zaobserwowałem go podczas 15-20 pierwszych minut jazdy. Jeśli mogę go opisać to jest to dźwięk metaliczny, przypominający odgłos wirującej pralki (można go zauważyć np. przy przyspieszaniu na 2,3 biegu oraz przy znaczącym skręcie kół). Proszę o POMOC, czym może być spowodowane takie zachowanie, jak powiniennem się zachować? z góry dzięki !!!

Skoro przy skręcie też słychać to może to przegub. Powiedziałbym że do wirującej pralki to ten dźwięk z przegubu może pasować, choć nie wydaje mi się żeby był on metaliczny, ale pralka kiedy wiruje to chyba też nie wydaje metalicznego dźwięku. Przynajmniej moja

hmmm, może masz rację, może nie koniecznie metaliczny dźwięk. wkażdym razie przypomina wirujący bęben od starej pralki. poza tym, wraz z dodawaniem gazu dźwięk zwiększa swoją częstotliwość. ciekawe czy to przegub :/

ps. kupiłem Toyotę bo "ponoć niezawodna" hihi a ja jestem laikiem,
ale cóż, wkład finansowy jakiś trzeba ponieść.

Cytat:
2009-03-04 15:03:24, majer3 pisze:
ps. kupiłem Toyotę bo "ponoć niezawodna" hihi a ja jestem laikiem, ale cóż, wkład finansowy jakiś trzeba ponieść.

to zależy jak ją ktoś kiedyś katował
ja mam od prawie 3 lat Carinę z '96 i padła mi tylko pompa wody jak narazie

Cytat:
2009-03-04 15:46:37, Talus pisze:
[...]ja mam od prawie 3 lat Carinę z '96 i padła mi tylko pompa wody jak narazie

Nie padła, nie padła tylko zużyła się To nie jest element padający nagle tylko stopniowo wykazujący objawy zużycia

A co do dźwięku, to majer3, określ konkretnie czy ten dźwięk zależy od prędkości auta czy od obrotów silnika.
I jaki tam masz silnik ??
Pozdro.

No tak... rzeczywiście.
Zanim dolewałem litra co kilka dni minęło ze 3 miesiące od pierwszego (zauważonego) przecieku

hmm,
co do dzwięku to nie nasila się on wraz ze wzrostem prędkości ale jego częstotliwość się zwiększa. dla uszczególnienia, dźwięk ten nie jest mega głośny ale nieprzyemny.

Cytat:
2009-03-04 18:04:15, majer3 pisze:
hmm, co do dzwięku to nie nasila się on wraz ze wzrostem prędkości ale jego częstotliwość się zwiększa. dla uszczególnienia, dźwięk ten nie jest mega głośny ale nieprzyemny.

Pojedz na serwis zeby to ktos osluchal
A potem kup sobie nowa pralke

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Bigelektron ... skoro polecasz zakup pralki to chociaż podpowiedz jaki producent i zmień nick na PralkaSpec

przy przebiegu 212tys ma prawo pasc lozysko pewnie u ciebie tak jest, ale moze podniesiesz auto pokrecisz kolem czy to stad dobiega czy nie ?
Jesli przegłub lub cos kolo niego. to auto zapewne zostalo nabite na kraweznik podczas dzwona

Cytat:
2009-03-04 22:00:32, majer3 pisze:
Bigelektron ... skoro polecasz zakup pralki to chociaż podpowiedz jaki producent i zmień nick na PralkaSpec

Ok mow mi Bigsung...a to pod nickiem to nie ja pisalem,tylko moderator...ja tu tylko sprzatam

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
ja tu tylko sprzatam

znaczy pierzesz...

Z tego, co pamiętam, to E11 miały osłonę chłodnicy, zwaną grillem z bębna od pralki, więc to może to...

Podejrzewam łożysko któregoś koła - sprawdź, co się dzieje w zakręcie - obciążone powinno ucichać.

Drugie, to wysprzęglij przy wyższej prędkości - wykluczysz/potwierdzisz w ten sposób pochodzenie dźwięku od silnika.

Cóż więcej można na odległość... ?

pzdr

Ja tydzień temu wymieniałem łożysko -padło po 25000km a miało być made in japan ,najpierw myślałem że to przegub albo skrzynia ale na szczęćcie to tylko łożysko ,ale jest tam taka osłona tarczy od wewnętrznej strony może się gdzieś na śniegu zagieła i trze o tarcze wtedy jest taki dzwięk jak ze starej pralki podczas wirowania, zdejmij koło i obejzyj dokładnie