MotoNews.pl

Grubość tarcz i grubość klocków w Toyota Yaris I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od wczoraj w mojej Yarisce podczas hamowania w jednym z przednich kół słyszalny jest dźwięk tarcia. Zdjąłem dzisiaj koło i przyjrzałem się hamulcom. Tarcza wygląda prawidłowo - nie widać żadnego rantu oraz bruzd na jej powierzchni. Jej grubośc po zmierzeniu wynosi 20mm. Przyjrzałem się również klockom. Pomiar ich grubości wynosi 10-11mm. Na allegro oglądałem rózne modele tarcz i klocków i w przypadku nowych klocków ich grubość ma 16,5-17mm. Czy 10-11 mm obecnej grubości to już bardzo zużyte klocki i to one powodują to tarcie? Czy też może jest inna przyczyna takiej sytuacji? Jaka jest minmalna grubość klocków na których jeszcze można jeździć?

Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam

Zapomniałem doadać że to rocznik 2002 produkcji francuskiej

Toyota mówi coś o 1mm grubości części ciernej klocka, jednak dla mnie to przeginka.

3mm to minimum ( nowy ok 9-10mm ), kiedy już zdecydowanie czuć, że przy dłuższym hamowaniu pedał zaczyna mięknąć.

pzdr

Cytat:
2009-03-05 19:40:37, z_i_b_i pisze:
Witam! Od wczoraj w mojej Yarisce podczas hamowania w jednym z przednich kół słyszalny jest dźwięk tarcia. Zdjąłem dzisiaj koło i przyjrzałem się hamulcom. Tarcza wygląda prawidłowo - nie widać żadnego rantu oraz bruzd na jej powierzchni. Jej grubośc po zmierzeniu wynosi 20mm. Przyjrzałem się również klockom. Pomiar ich grubości wynosi 10-11mm. Na allegro oglądałem rózne modele tarcz i klocków i w przypadku nowych klocków ich grubość ma 16,5-17mm. Czy 10-11 mm obecnej grubości to już bardzo zużyte klocki i to one powodują to tarcie? Czy też może jest inna przyczyna takiej sytuacji? Jaka jest minmalna grubość klocków na których jeszcze można jeździć? Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi Pozdrawiam

Jak masz okladziny to nie zuzycie jest powodem tarcia,tylko niejezdzenie
Rozpedz sie do 140 iprzychamuj do 50 i tak pare razy,a przestanie chalasowac i lepiej beda lapac.
Temat okladzin to zawsze dylemat bo jeden jak ma 5mm to zrobi 5tys km a inny nie przejedzie 1000.
Trzeba jezdzic na przeglady i wtedy wymienia ci nieraz calkiem dobre klocki,bo np jest ryzyko ze te coprawda sa jeszcze dobre ale do nastepnego przegladu nie wytrzymaja.
Mozna tez co jakis czas samemu zdjac kolo lub jak masz alu felgi to widac bez zdejmowania jaki jest stan okladzin,i ile przejechales swoim stylem jazdy.Mozna wtedy oszacowac na ile starcza.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-03-05 22:33:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-03-05 22:34:21 ]

Cytat:
2009-03-05 19:40:37, z_i_b_i pisze:
Witam! Od wczoraj w mojej Yarisce podczas hamowania w jednym z przednich kół słyszalny jest dźwięk tarcia. Zdjąłem dzisiaj koło i przyjrzałem się hamulcom. Tarcza wygląda prawidłowo - nie widać żadnego rantu oraz bruzd na jej powierzchni. Jej grubośc po zmierzeniu wynosi 20mm. Przyjrzałem się również klockom. Pomiar ich grubości wynosi 10-11mm. Na allegro oglądałem rózne modele tarcz i klocków i w przypadku nowych klocków ich grubość ma 16,5-17mm. Czy 10-11 mm obecnej grubości to już bardzo zużyte klocki i to one powodują to tarcie? Czy też może jest inna przyczyna takiej sytuacji? Jaka jest minmalna grubość klocków na których jeszcze można jeździć? Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi Pozdrawiam

w yarisie grubość minimalna wynosi 16mm,nowa ma 18mm,nie wiem skąd ci się wzięło 20mm,klocki hamulcowe nowe mają około 10-11mm,minimum określane przez toyote to 1mm.zapraszam na kontrole. pozdrawiam