MotoNews.pl

Yaris błąd P0340 wymiana czujnika wałka rozrządu nie pomaga

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
bląd p0340, wymienilem czujnik wałka rozrządu i nadal bład wyskakuje i pali sie kontrolka silnika.
jednoczesnie auto normalnie jezdzi przyspiesza itp.
moze ktos mial podobny przypadek???

Diesel czy benzyna???
Po co wymieniales czujnik???

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

benzyna 1,0
ps. wyswietlil ten blad p0340 czujnik polozenia walka rozrzadu usterka i meches stwierdzil czujnik to wymienilem; jednak sie mylil
teraz mi mowi ze ten blad moze byc od sondy lambda, bo jak sie blad skasuje i pozniej odpali i trzyma na obrotach powyzej 1300obr/min to sie nie pojawia; pojawia sie dopiero jak puszcze gaz i auto wejdzie na obroty biegu jalowego

Cytat:
2009-03-10 23:01:56, mpax pisze:
benzyna 1,0 ps. wyswietlil ten blad p0340 czujnik polozenia walka rozrzadu usterka i meches stwierdzil czujnik to wymienilem; jednak sie mylil teraz mi mowi ze ten blad moze byc od sondy lambda, bo jak sie blad skasuje i pozniej odpali i trzyma na obrotach powyzej 1300obr/min to sie nie pojawia; pojawia sie dopiero jak puszcze gaz i auto wejdzie na obroty biegu jalowego

Jak wywala taki kod,to trzeba zmierzyc na wtyczce czy jest napiecie pomiarowe z ECU silnika,sprawdzic wiazke silnika pod katem uszkodzen...w praktyce wywlekam wiazke ze sciany grodziowej rozcinam peszel na wysokosci wieszaka pomiedzy silnikiem a nadwoziem tam gdzie pracuje na zginanie,i pociagam za kazda zyle aby wykluczyc przelamany kabel ktory w izolacji udaje radosna calosc i moze raz laczyc raz nie.
Jest to operacja na pol godziny i instalacja jest wykluczona.Nastepnie podpinam oscyloskop i obserwuje sygnal z czujnika walka rozrzadu przez caly cykl rozgrzewania silnika jakies pol godziny,czy sygnal nie ulega deformacji.
Jezeli jest ok to trzeba zrobic test aktywny VVTi jezeli jest ok to masz przestawiony rozrzad.
Tyle z diagnostyki jakas godzina do poltorej
Znaczy rozumiem ze twoj mechanik wlasnie sobie kupil czujnik,bo tobie sie raczej nie przyda.
Sonda lambda zas nic do tego niema,i prosze biedaczki do tego nie mieszac bo sie obrazi i zamknie w sobie..

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2009-03-10 23:01:56, mpax pisze:
benzyna 1,0 ps. wyswietlil ten blad p0340 czujnik polozenia walka rozrzadu usterka i meches stwierdzil czujnik to wymienilem; jednak sie mylil teraz mi mowi ze ten blad moze byc od sondy lambda, bo jak sie blad skasuje i pozniej odpali i trzyma na obrotach powyzej 1300obr/min to sie nie pojawia; pojawia sie dopiero jak puszcze gaz i auto wejdzie na obroty biegu jalowego

Ile masz obrotow na biegu jalowym na nagrzanym silniku?

-----------------
Naprawa elektroniki.

dzieki za odpowiedz; tez mi sie z ta sonda wierzyc nie chcialo, ale podobno pokazuje cos tam na minusie i jest do bani, ale czemu sonda wywala blad czujnika walka rozrzadu to juz nie rozumiem, ale ok - nie znam sie na diagnostyce.

zastanawia mnie tylko czemu trzymajac gaz np. na 1500 czy tam 2000obr/min blad nie wskoczy chocby silnik chodzi i chodzi i chodzil a na jalowym 2-3sekundy i pali sie check?!

obrotow na biegu jalowym na rozgrzanym juz mi sie myli wszystko ale ok 680

Cytat:
2009-03-10 23:33:13, mpax pisze:
obrotow na biegu jalowym na rozgrzanym juz mi sie myli wszystko ale ok 680

Ma byc ta dluga krecha i mala kreseczka okolo 600,chyba ze masz japonca z poczatkow produkcji to 500 czyli tylko dluga krecha.
Od kiedy ci swieci ta kontrolka,robiles cos z rozrzadem ,jakies uszczelnienia lub uszczelke glowicy?

-----------------
Naprawa elektroniki.

no tak jest dluga krecha i jedna mala; choc czasem wydaje mi sie ze tylko dluga; historii auta nie znam - sprowadzone

kontrolka pali od momentu kupna, ale nie wydawalo mi sie to nic strasznego bo jak mowie auto chodzi super, odpala bez problemow, przyspiesza, jakby nie kontrolka to bym w zyciu nie myslal ze cos nie tak;

powiedz mi jeszcze bigelektron - nie warto jechac po sonde?? moge miec taka od anglika, sprawna 100%, nic nie wyklucze w ten sposob??

Cytat:
2009-03-10 23:30:45, mpax pisze:
dzieki za odpowiedz; tez mi sie z ta sonda wierzyc nie chcialo, ale podobno pokazuje cos tam na minusie i jest do bani, ale czemu sonda wywala blad czujnika walka rozrzadu to juz nie rozumiem, ale ok - nie znam sie na diagnostyce. zastanawia mnie tylko czemu trzymajac gaz np. na 1500 czy tam 2000obr/min blad nie wskoczy chocby silnik chodzi i chodzi i chodzil a na jalowym 2-3sekundy i pali sie check?!

Sonda daje zupelnie inne kody bledow,a jak jest tak uszkodzona ze nie daje kodow to silnikiem szarpie tak ze sie jechac nieda.Tak ze od sondy wara....
System zmiennych faz rozrzadu VVTI zmienia polozenie walka rozrzadu wzgledem walu korbowego.Ten kod wyskoczy jezeli instalacja jest uszkodzona,uklad VVTi nie dziala prawidlowo lub rozrzad jest przestawiony np o zabek.Niema innej przyczyny,trzeba tylko sprawdzic co napisalem,i nie tworzyc niestworzonych historii.
To ze kod zapala sie po zejsciu na bieg jalowy swiadczy tylko o jednym,ze wlasnie na biegu jalowym polozenie walka rozrzadu nie miesci sie w wartosciach zalozonych,okreslanych jako wlasciwe skojarzenie walka rozrzadu z walem korbowym.

-----------------
Naprawa elektroniki.

a i jeszcze jedno, mozna z tym jezdzic? nic sie nie uszkodzi?

Cytat:
2009-03-10 23:43:10, mpax pisze:
kontrolka pali od momentu kupna, ale nie wydawalo mi sie to nic strasznego bo jak mowie auto chodzi super, odpala bez problemow, przyspiesza, jakby nie kontrolka to bym w zyciu nie myslal ze cos nie tak; powiedz mi jeszcze bigelektron - nie warto jechac po sonde?? moge miec taka od anglika, sprawna 100%, nic nie wyklucze w ten sposob??

Napewno nie sonda.
Sprawdz ustawienie rozrzadu.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2009-03-10 23:46:50, mpax pisze:
a i jeszcze jedno, mozna z tym jezdzic? nic sie nie uszkodzi?

Jak nic nie stuka i puka to nic sie nie uszkodzi,ale silnik nie dziala prawidlowo,wiec zaplacisz to w paliwie lub w tym ze nie bedzie takiej mocy jaka byc powinna.

-----------------
Naprawa elektroniki.

bo jeszcze o tej sondzie - rozlaczenie kostki od sondy nie pogarsza pracy silnika, czy sonda podlaczona czy nie silnik chodzi, wreca sie na obroty - mowa o tej sondzie przed katem

a tak pozatym szkoda ze mam do ciebie tak daleko - bo tu u mnie widze ze bede musial jechac do toyoty - a tam sie baaaardzo cenia

Cytat:
2009-03-10 23:51:58, mpax pisze:
bo jeszcze o tej sondzie - rozlaczenie kostki od sondy nie pogarsza pracy silnika, czy sonda podlaczona czy nie silnik chodzi, wreca sie na obroty - mowa o tej sondzie przed katem

Rozlaczona kostke z sondy komputer wykryje w zaleznosci od tego jaka ma logike wykrywania bledu w jednym modelu od razu w innym po przejechaniu np 50km albo i wiecej,a roznica jest tak subtelna ze mozesz jej nie wyczuc.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2009-03-10 23:54:22, mpax pisze:
a tak pozatym szkoda ze mam do ciebie tak daleko - bo tu u mnie widze ze bede musial jechac do toyoty - a tam sie baaaardzo cenia

No ja nigdy nie mialem ambicji byc tanim,za dobra diagnoze trzeba zaplacic ,chociaz to i tak taniej niz czujnik ktory niepotrzebnie wymieniles,ze o sondzie nie wspomne
Zlec diagnostyke testerem i test aktywny VVTi.
Ale radze najpierw sprawdz ustawienie rozrzadu to nie problem zdjac pokrywe zaworow.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Witam
Prośba do auta o napisanie w jaki sposób naprawiłes auto. Ja mam bardzo podobne objawy w innym samochodzie (Stilo) i wymiana czujników też nie pomogła. Będę bardzo wdzięczny za informację.

Cytat:
2009-03-11 00:41:53, Bigelektron pisze:
Ale radze najpierw sprawdz ustawienie rozrzadu to nie problem zdjac pokrywe zaworow.

Miałem podobnie rzeczywiście wystarczy zdjąć pokrywę i looknąć
jeżeli chodzi o wybór pasków to polecam nullhttp://pasynapedowe.net/wszystkie-marki/150-toyota.html