Obrotomierz- dziwny przypadek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie. Dziś zauważyłem dziwny objaw obrotomierza w mojej Carinie.(1.8 7A-FE)
Po zgaszeniu silnika wskazówka została na ok 400 -500 obr.
Dopiero po ponownym włączeniu zapłonu wróciła do zera.
Odpaliłem jeszcze raz silnik i ponownie zgasiłem-efekt ten sam.
Nie wiem czy tak było wcześniej a ja tego nie zauważyłem??????
Czy wy też tak macie w swoich Carinach??

Ja tak mam od czasu do czasu ale nie przejmowałem sie tym nigdy

Cytat:
2009-03-31 17:53:00, siooska pisze:
Ja tak mam od czasu do czasu...

Ale to znaczy że skoro to jest nie zawsze to coś jest nie tak

ja tam sie tym nie przejmuje ja nie wiem czy zawsze tak jest czy od czasu do czasu. czasami mi sie w oczy rzuci ale nie zwracam na to uwagi

Mam nowe spostrzeżenie (ponieważ teraz zaczołem sie częściej przyglądać wskazówce)
Po zgaszeniu silnika wskazówka sie zatrzymuje powyżej zera (400 - 500 obr) a póżniej powolut zaczyna schodzić do zera.
Wnioskuje że coś jest nie tak z układem elektrycznym odopiedzialnym za zasilanie obrotomierza.??
Może niepotrzebnie się czepiam ale lubię wiedzieć "co w trawie piszczy"

Obroty silnika sa w normie tzn sie (800 obr /min) ,natomiast problem polega na tym ze od czasu do czasu wskazowka obrotomierza lata jak oszalala (2-4 tys obr) i w tym samym czasie wylacza sie radio .Jaka jest tego przyczyna?

Jakieś zwarcie ?

pzdr

Cytat:
2009-05-04 14:38:37, Tomi7878 pisze:
Obroty silnika sa w normie tzn sie (800 obr /min) ,natomiast problem polega na tym ze od czasu do czasu wskazowka obrotomierza lata jak oszalala (2-4 tys obr) i w tym samym czasie wylacza sie radio .Jaka jest tego przyczyna?

No albo niema zasilania albo sie masa traci.Za kazdym razem jak wystepuje problem z obrotomierzem wylacza sie radio????

Cytat:
2009-05-04 21:14:04, Bigelektron pisze:
No albo niema zasilania albo sie masa traci.Za kazdym razem jak wystepuje problem z obrotomierzem wylacza sie radio????

tak za kazdym razem jest to samo ,ale jak dodam gazu radio znowu sie wlacza,a po jakims czasie wskazowka obrotomierza pracuje juz normalnie