MotoNews.pl
8 RAV 4 głośny deferencjał ( przeniesienie napędu ) (230452/18)

RAV 4 głośny deferencjał ( przeniesienie napędu )

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od niedawna ( jak już wspominałem na forum ) jestem posiadaczem RAV4 D-4D z 2001 roku. Samochód ma 107 000km - posiadam ksiażkę serwisową ( był sprawdzany w serwisie w niemczech ) i przebieg wydaje sie prawdziwy, ale... .

Mój problem jest nastepujacy :

Przy predkości już ok 80km/h ( i wiecej ) słychać bardzo wyraźne i strasznie denerwujące hałasowanie z tyłu samochodu. Ponieważ wczesnie nie miałem samochodu z napędem 4x4 a tylko dawno dawano temu miałem Poloneza z napedam na tył i takie hałasowanie ( lub bardzo podobne) brało sie własnie od dyfra.
Ktoś już mnie uspokojała że napęd 4x4 jest z natury poprostu głośny ale chyba nie aż tak.
Hałas jest cały czas niezależnie od przyspieszania, hamowania czy poprostu jazdy na luzie.
Troszkę jestem tym podłamany bo podobno jakakolwiek naprawa elementów napędu to kosmiczne ceny.

Jeżeli ktoś ma lub miał podobny problem lub może poradzić od czego zacząć ( pewnie zaczne od oleju, ale obawiam sie, ze na wiele nie pomoże ) to proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

może łożysko koła jest głośne i się niesie od tyłu?warto sprawdzić,rzadko coś się działo z tylnym mostem a raczej w ogóle nic się z nim nie działo.pozdrawiam.

U mnie pomogła wymiana opon

Wiec tak na razie sprawdziłem olej w dyfrach i skrzynce rozdzielczej. Wszedzie jest i to czyściutki. W weekend powalczę z przełożeniem kół...przód tył i moze po przekatnej Może cos pomoże..Jakby coś to jestem całkowiecie otwarty na wszelkie podowiedzi co i jak i gdzie mozna jeszcze posprawdzać.
Pozdrawiam

Jesli ktos cie uspakaja ze napedy z tylu po prostu sa glosne to zapewne handlarz ktory p;robuje wcisnac auto z padnietymi napedami...
Jezdzilem pajero w ktorym nic nie slychac oprocz toczonych opon.

Moze to byc lozysko , sprawdz w jakims dobrym serwisie, podnies autko pokrec kolem rekoma i zobacz co jest

Opisz dokładniej ten odgłos.

Dyfry tylne w Ravkach 01-06 gwiżdżą w charakterystyczny sposób,ale jest to odgłos z gatunku przyjemnych, uświadamiających, że nie jedzie się ośką

pzdr

Witajcie po raz kolejny
Dzisiaj powalczyłem z przełożeniem kół przód-tył...myslałem ze może jak pozamieniam to coś sie zmieni.
Jednak powiem szczerze żadnej zmiany...nawet na gorsze.
Troszkę pokręciłem kołem po podniesieniu autka i powiem niewiele mogłem stwierdzić...Jedyny niepokojący dźwiek jaki usłyszałem to dosyć metaliczny odgłos dochodzący dokładnie z okolicy połaczenia silnika z wałem napędowym.
Tak jakby podczas kasowania luzów cos tam o siebie stukało.
Odgłos ten nie dochodził z podpory wału ani z "krzyżaka" tylko jeszcze wcześniej przed nimi jest coś przymocowane do silnika ...i tam cos stuka. Nie wiem czy to może byc powodem głośniej pracy dyfra. MI osobiscie cały ten hałas kojarzy sie "wyjącym" łożyskiem koła, tylko prawda jest taka, że nie potrafie zlokalizować nawet czy to przód czy tył...
Bynajmniej jakby ktoś miał jeszcze jakieś podpowiedzi to z przyjamnością posłucham i może trafię na coś.
Pozdrawiam

Witam
Więc tak co do mojego głośnego napędu w RAV4 2001 to połowicznie poradziłem sobie z problemem. Wymiana łozyska z prawej strony z przodu i przemarowabnie tylnego ( bo okazłao sie że złe kupiłem ) z tyłu. Jest ciszej ale jeszcze nie idealnie.
Mam jednak jeszcze pytanka:
1. Czy to możliwe aby przy przebiegu 110tys już wymianiać łożyska? Auto co prawda 8 mies. stało i to w zimie ale dla mnei to i tak dziwne. Mechanik ppowiedziła, ze chyba musiało w wodzie stać.
2. Łozysko do tyłu trzeba koniecznie wymieniać z piastą?

Pozdrawiam