Klima w ave

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Ponownie!

Proszę o podpowiedź lub podanie źródła informacji: ile czynnika chłodzącego do układu klimatyzacji do ave T22 z 1999 roku silnik 2C-TE 2,0 TD

Krzysio

[ wiadomość edytowana przez: krzys001 dnia 2009-04-21 14:44:23 ]

gazu chyba 650

ja mam rocznik 2000 (model przed FL) ale 2.0 benzyna i na wydruku z ostatniego napelniania klimy mam napisane:
Napełnianie, R134a: 510g

Witam!

No właśnie 510 g czy to ilość dobita czy całkowita pojemność układu. W CARINIE E z silnikiem 2,0 TD pojemność całkowita wynosi 650 g to znalazłem czy to możliwe że w AVE tylko 510

Krzysio

Jeśli na wydruku jest 510g to tyle własnie wynosi pojemnośc bo standartem jest przed uzupełnieniem wypompowanie całego starego czynnika ( w którym jest też olej do smarowania sprężarki) póżniej zrobienie próżni aby sprawdzić szczelność i wpompowanie nowego czynnika
Przynajmniej tak zawsze postępowali w moim przypadku gdy jeżdziłem serwisowacswoje klimy.

Śliczne dzięki za odpowiedź na posta

Krzysio

Potwierdzam. Na wydruku, na wczesniejszej pozycji jest info o tym ile z ukladu spuszczono, wiec napelnienie jest na pusty uklad.

A ile jest wartość spuszczonego + te 510 ?
Pozdro.

Spuszczone - 280 g

I teraz mi się zgadza 510+280=790
Wchodzi Ci tyle co do Cariny albo nawet ciut więcej, bo do mnie fabryka mówi 750 +/-50.
Podliczyli Cię za to co uzupełnili, a nie pełny stan
Możliwe że nabili 750 +40g oleju, a policzyli jako całość czyli byłoby dokładnie tak jak u mnie.
Pozdro.