MotoNews.pl

Avensis 1.8 2004 broblem ze skrzynią biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam AVE 2004 z silnikiem 1,8.
Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że silnik pracuje zbyt głośno.

Po przebiegu 45.000 - zacząłem skarżyć się w serwisie na tą zbyt głośną pracę silnika.
Stwierdzono zwiększone zużycie oleju. Przy stanie 63.000
z powodu zużycia oleju ASO dokonało wymiany "krótkiego" silnika (short block) - tak to przetłumaczyli w ASO.

Po wymianie zdążyłem zrobić 5.000 - silnik zaczął hałasować.
Auto do serwisu - diagnoza - USZKODZONA SKRZYNIA BIEGÓW - łożyska w skrzyni czy jakoś tak.

Pytania:
1. Czy to możliwe żeby przy przebiegu 69.000 w 5 letnim aucie padła skrzynia? (nie była "katowana")
2. Czy może mieć to związek z wymianą silnika?
3. Jeśli nie ma to związku z wymianą silnika to co może być przyczyną?
4. Czy serwis nie powinien wykryć usterki w czasie przeglądu na 60.000 lub w czasie wymiany silnika.
5. Czy takie uszkodzenie powstaje długo czy gwałtownie?

Może ktoś mi pomoże znaleść odpowiedzi na w/w pytania lub miał podobny przypadek.

Cytat:
2009-04-29 18:52:33, BobW pisze:
Witam Posiadam AVE 2004 z silnikiem 1,8. Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że silnik pracuje zbyt głośno. Po przebiegu 45.000 - zacząłem skarżyć się w serwisie na tą zbyt głośną pracę silnika. Stwierdzono zwiększone zużycie oleju. Przy stanie 63.000 z powodu zużycia oleju ASO dokonało wymiany "krótkiego" silnika (short block) - tak to przetłumaczyli w ASO. Po wymianie zdążyłem zrobić 5.000 - silnik zaczął hałasować. Auto do serwisu - diagnoza - USZKODZONA SKRZYNIA BIEGÓW - łożyska w skrzyni czy jakoś tak. Pytania: 1. Czy to możliwe żeby przy przebiegu 69.000 w 5 letnim aucie padła skrzynia? (nie była "katowana") 2. Czy może mieć to związek z wymianą silnika? 3. Jeśli nie ma to związku z wymianą silnika to co może być przyczyną? 4. Czy serwis nie powinien wykryć usterki w czasie przeglądu na 60.000 lub w czasie wymiany silnika. 5. Czy takie uszkodzenie powstaje długo czy gwałtownie? Może ktoś mi pomoże znaleść odpowiedzi na w/w pytania lub miał podobny przypadek.

już ci odpowiadam-
1-tak
2-raczej nie
3-zużyte łożyska,zły olej,wada produkcyjna
4-nie koniecznie
5-raczej długo powstaje takie uszkodzenie,lecz jeśli już powstanie nasila się szybko

Auto serwisowane w ASO. Jak dobrze pamiętam na przeglądzie na 60.000 wymieniany jest olej w skrzyni biegów.

Może nalali za mało lub jakiegoś kiepskiego?

Corollą zrobiłem 110.000 km i nic się takiego nie działo.

Beznadziejne te Avensiski.

Cytat:
2009-04-29 20:56:17, BobW pisze:
Auto serwisowane w ASO. Jak dobrze pamiętam na przeglądzie na 60.000 wymieniany jest olej w skrzyni biegów. Może nalali za mało lub jakiegoś kiepskiego? Corollą zrobiłem 110.000 km i nic się takiego nie działo. Beznadziejne te Avensiski.

nie wiem co tym myśleć niektóre jeżdżą a niektóre nie dojeżdżają,może twój ave trafił na kiepską partię łożysk.ile nalali na przeglądzie to nikt już ci nie powie,olej pewnie był castrola 75w90,a corlla ma inną skrzynię.będzie dobrze.

KICHA nie auto

To już nie te Toyoty co kiedyś.

Najpierw drążek kierowniczy, potem silnik, teraz skrzynia.

Normalnie "BADZIEWIE" i tyle.