MotoNews.pl
9 Yaris 2006 automat ( automatyczne sprzegło) (231420/18)

Yaris 2006 automat ( automatyczne sprzegło)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zaczne od początku.
Moja siostra zakupiła a w sumie dostała dofinanoswanie z PEFRON jako osoba niepełnosprawana Yarisa1.3 z 2006 ( przebieg 20 tys ) roku z automatyczna skrzynia biegów. W sumie wina leży również po mojej strone a w sumie całkowicie ponieważ to ja ( bedąc od zawsze pewny 100% niezawodności TOYOTA ) wybrałem dla niej ten samochód i zreszta sam go dla niej kupiłem. Moja siostra jeździ tym samochodem naprawde bardzo mało, tylko praca-dom czyli ok 12 km dziennie co daje ok 4tys rocznie. Powiem szczerze, że z tego co przeczytałem ( dopiero teraz ) na forum na temat tego modelu czyli jezeli dobrze rozumeim MMT jestem załamny. Tymbardziej ze ostatnio przejechałem sie jej autem i zauwazyłem ze cos ta jej skrzynie dziwnie "muli" przy zmianie biegów, a poza tym siostra juz mi mowiała że zdarzyło jej sie, iż miała taki dziwne objawy, że próbowała jechać a auto nie reagowało. Z czego wnioskuje iż skrzynie lub to co tam ja steruje ( siłowniki , elektornika ) po mału kwalifikuje sie do naprawy. Gwarancja właśnie sie skończyła na poczatku kwietnia. W sumie na razie jeszcze jeżdzi i mam nadzieje ze będzie ale ja już "dmucham" na zimne.
Sprawa wyglada tak że moja siostra dostała na ten samochód dofinansowanie wiec nie moze go sprzedac przez 5 lat. Wiec jakoś musi sie "przemęczyć" natomisat mam pytania.
1. Czy zalecany jest takiś sposób jazdy, który w jak najmniejszym stopniu "zużywa: skrzynie?
2. Czy polecanie jakieś dodatkowe przeglady lub wymiane np. sprzegla itp. w tej skrzyni?
3. Pytanie na przyszłość: czy mozna auto ze skrzynie MMT holować?
Pozdrawiam

Cytat:
2009-05-01 22:59:39, joe__ pisze:
Witam Zaczne od początku. Moja siostra zakupiła a w sumie dostała dofinanoswanie z PEFRON jako osoba niepełnosprawana Yarisa1.3 z 2006 ( przebieg 20 tys ) roku z automatyczna skrzynia biegów. W sumie wina leży również po mojej strone a w sumie całkowicie ponieważ to ja ( bedąc od zawsze pewny 100% niezawodności TOYOTA ) wybrałem dla niej ten samochód i zreszta sam go dla niej kupiłem. Moja siostra jeździ tym samochodem naprawde bardzo mało, tylko praca-dom czyli ok 12 km dziennie co daje ok 4tys rocznie. Powiem szczerze, że z tego co przeczytałem ( dopiero teraz ) na forum na temat tego modelu czyli jezeli dobrze rozumeim MMT jestem załamny. Tymbardziej ze ostatnio przejechałem sie jej autem i zauwazyłem ze cos ta jej skrzynie dziwnie "muli" przy zmianie biegów, a poza tym siostra juz mi mowiała że zdarzyło jej sie, iż miała taki dziwne objawy, że próbowała jechać a auto nie reagowało. Z czego wnioskuje iż skrzynie lub to co tam ja steruje ( siłowniki , elektornika ) po mału kwalifikuje sie do naprawy. Gwarancja właśnie sie skończyła na poczatku kwietnia. W sumie na razie jeszcze jeżdzi i mam nadzieje ze będzie ale ja już "dmucham" na zimne. Sprawa wyglada tak że moja siostra dostała na ten samochód dofinansowanie wiec nie moze go sprzedac przez 5 lat. Wiec jakoś musi sie "przemęczyć" natomisat mam pytania. 1. Czy zalecany jest takiś sposób jazdy, który w jak najmniejszym stopniu "zużywa: skrzynie? 2. Czy polecanie jakieś dodatkowe przeglady lub wymiane np. sprzegla itp. w tej skrzyni? 3. Pytanie na przyszłość: czy mozna auto ze skrzynie MMT holować? Pozdrawiam

Trzeba tym jezdzic wlasnie jak osoba niepelnosprawna,czyli delikatnie zakladajac ze ma to sluzyc przemieszczaniu sie z miejsca na miejsce a nie czerpaniu przyjemnosci z jazdy.
Wtedy nic sie nie przegrzewa i jest ok.
Jezeli zauwazysz ze po wrzuceniu biegu i puszczeniu hamulca samochod nie zaczyna powoli ruszac z miejsca trzeba zrobic kalibracje skrzyni testerem przecietnie co 15-20 tys km jak sie tego zaniecha sprzeglo zuzywa sie szybciej.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Ok uczyule ją zeby jeżdziła delikatnie, chociaz tak jak piszesz Bigelektron to moja siostra uzywa tego auta tylko do niezbednego przemieszczania sie z domu do pracy i naprawde nie w głowie jej "poszaleć" autem. Prawda jest taka ze wcześniej jeżdziła ( i ja również ją testowałem ) automatem Corsa i nie było zadnych problemów. Na razie niepokoi mnie szarpanie podczas ruszania. Ruszanie nawet z bardzo delikatnym ( naprawde deliktnym prawie nieszłyszalnym ) zwiększaniem obrotów jednak powoduje ruszanie z szarpnieciem. No ale tak jak wspominałe, na razie jeździ i mam nadzieje ze bedziej jak najdłużej bo wydatki ok 10tys na wymiane skrzyni czy podzespołów to naprawde szkokując były by dla mojej siostry pieniadze.
Natomiast jeżli chodzi o kalibracje byłem miesiąc temu na ostanim przegladzie. Specjalnie pojchełam na koniec gwarancji ( chociaz nie trzeba było patrzac na przebieg i wcześniejsze przeglady ) ale nic nie wspominali, że coś takiego jak kalibracja skrzyni powinna być wykoywana. No bynajmniej zadzwonie jeszcze do nich po wolnym i zapytam.

Pozdrawiam i dzieki

Jeszcze dodajac..
W sumie po wrzuceniu biegu jezli sie nie dodaje "gazu" to auto stoi.
Wiec może jeszcze nie jest tak źle..

Cytat:
2009-05-01 23:40:05, joe__ pisze:
Jeszcze dodajac.. W sumie po wrzuceniu biegu jezli sie nie dodaje "gazu" to auto stoi. Wiec może jeszcze nie jest tak źle..

No wlasnie ma ruszac a nie stac ,dlatego potem szarpie po dodaniu gazu bo lapie przy wyzszych obrotach i dluzej piluje na poslizgu.
W czynnosciach przegladowych tego niema.
Musisz pojechac i zazyczyc sobie aby wykonali inicjacje Ecu skrzyni i sprzegla.Sa w testerze takie trzy lub dwie pozycje do wykonania w zaleznosci od modelu.W trakcie inicjalizacji komputer uczy sie nowych ustawien i luzow jakie powstaly w skrzyni i na sprzegle.Prawidlowo jak wrzucisz bieg na pracujacym silniku i stoisz na rownym to po puszczeniu hamulca powinien powoli ruszac,jezeli tego nie robi tzn ze sprzeglo sie wkrotce skonczy.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Oki Bigelektron, zrobię jak mówisz w najbliższym czasie podjade do naszego bydgoskiego serwisu i zobacze co powiedzą.
Dzieki