Syrena alarmowa w T25

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam avensis T25 i od jakiegoś czasu nie działa mi syrena alarmowa. W serwisie powiedzieli że prawdopodobnie jest spalona. Na allegro znalazłem syreny ale z poprzedniego modelu T22 i nie wiem czy będzie pasować. Może ktoś z Was wie coś na ten temat?

Nie masz zadnego T costam tylko AZT 250 lub 251.
Model zreszta w przypadku alarmu niema znaczenia.
Trzeba ustalic jaki masz alarm czyli jak wyglada dioda na kokpicie jakiego ksztaltu i koloru.

hmmmmm dioda?, wydawało mi się że diody są wszędzie takie same czyli okrągłe, ale nie znam się. Moja jest okrągła i czerwona. Co do nazwy alarmu to jeszcze nie wiem

Cytat:
2009-05-04 11:50:08, agigaw pisze:
hmmmmm dioda?, wydawało mi się że diody są wszędzie takie same czyli okrągłe, ale nie znam się. Moja jest okrągła i czerwona. Co do nazwy alarmu to jeszcze nie wiem

To pewnie masz jakiegos Challangera.
Roznice w alarmach polegaja na tym ze wysterowuja syrene plusem lub minusem lub cyfrowo.Wiec jak sobie kupisz jakakolwiek syrene z wlasnym zasilaniem cztero przewodowa to ja podlaczysz.
Syrena 4 przewodowa ma czerwony plus, czarny mase,i pozostale 2 kable to sa sterowania do wyboru plusem lub masa.
Jezeli kupisz syrene 3 przewodowa,to sie moze zdarzyc ze np alarm steruje plusem a syrena niema takiego wejscia i dupa blada
Sa tez alarmy cyfrowe,ale w nich mozna testerem wybrac syrene analogowa lub cyfrowa.
Reasumujac jak kupisz syrene z 4 kablami analogowa to do kazdego alarmu zawsze jakos ja podlaczysz.
Co do diody to sa czerwone, niebieskie,okragle ,w ksztalcie kociego oka itd Po wygladzie mozna mniej wiecej rozpoznac model alarmu.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-05-04 12:12:52 ]

dzięki za pomoc ,
a jak najlepiej dobrać się do tej syreny, podejrzewam że jest za zderzakiem ale czy konieczne jest zdejmowanie zderzaka?

Cytat:
2009-05-04 12:16:41, agigaw pisze:
dzięki za pomoc , a jak najlepiej dobrać się do tej syreny, podejrzewam że jest za zderzakiem ale czy konieczne jest zdejmowanie zderzaka?

Nie powinna byc pod zderzakiem chyba ze masz alarm TVSS oryginal Toyoty, to wtedy kanal bo tam jest wlasnie syrena cyfrowa.
Masz samochod krajowy czy sprowadzany??

krajowy i był kupowany przez firmę więc podejrzewam że od razu z alarmem

Cytat:
2009-05-04 13:43:36, agigaw pisze:
krajowy i był kupowany przez firmę więc podejrzewam że od razu z alarmem

No tzn ze jakis najtanszy montowany w serwisie alarm bedzie
Czyli po staremu odnosnie syreny.
Przewaznie syrenka jest na wierzchu na scianie grodziowej.

Ok dzięki
sprawdze to dzisiaj