MotoNews.pl

RAV 4 - panel klimy i wymiana zarowek podswietlenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dwa pytania z cyklu: się połamało a można było zapytac....
1. Jak dostac sie pod panel sterowania klimy. Gasnie mi podczas regulacji podswietlenie. Nie mam juz nerwow stukac
2. Pod panelem klimy jest spora zaslepka na kilka przelaczników. Czy zmiesci sie tam CB?
Pozdr

Może ktoś jednak to rozbierał, trzeba wykręcać radyjko imbusem?

Kurcze mnie również to czeka bo mruga ....jak sie kreci klimka
Udało sie Tobie?

Jeszcze nie podchodziłem do swiatełek. Zwykle sie nie ceregielę ale bywa, że w ferworze walki cos trzaśnie: a to jakiś ukryty zaczep i takie tam. Zobaczymy, może ktoś juz ma to za sobą i coś doradzi
Nie wiesz moze czy radio siedzi na imbusach czy to tylko takie ozdobniki?

Cytat:
2009-05-27 17:54:39, Ravdarka pisze:
Jeszcze nie podchodziłem do swiatełek. Zwykle sie nie ceregielę ale bywa, że w ferworze walki cos trzaśnie: a to jakiś ukryty zaczep i takie tam. Zobaczymy, może ktoś juz ma to za sobą i coś doradzi Nie wiesz moze czy radio siedzi na imbusach czy to tylko takie ozdobniki?

Wlasnie czekalem az sie z modelem okreslisz-jak sa takie 4 niklowane imbusy to Raf przed liftingowy.
Odkrecasz te 4 imbusy zdejmujesz cala ramke ,ale podczas zdejmowania uwazaj zeby ci do wlotow powietrza nie powpadaly takie blachy z gwintem z ktorych powykrecales te imbusy.Po zdjeciu ramki zobaczysz mocowania radia.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Tak oto:
1. 4 imbusy i odchodzi ramka, patrz uwaga od Bigelektrona nt blach (dwie górne najlepiej zdjąć od razu po wyjęciu ramki.
2. 2 wkręty pod radiem luzują moduł klimy. Trzeci wkręt jest na zewnątrz, od spodu - na wysokości zapalniczki.
3. Radio musisz odkrecic bo blokuje modul klimy,
4. Radio mocują 4 śruby 10'. 2 są we wnękach więc trzeba miec klucz nasadowy!
5. Modul klimy trzeba wypiąc bo inaczej nie dostaniesz sie do zarówek. Osłonę panelu trzymają 4 wkręty.

ZAGADKA
Autor się spieszył i 2 sruby mocujące radio wykręcał płaskim kluczem. Wykręcił ale jak to w bajkach bywa, sruby sobie spadły. Na szczescie nie do kanału nawiewu. pytanie : gdzie sobie leżą?
Odkręciłem boczne osłony (po obu stronach) podniosłem wykładzinę - ani śladu!

Cytat:
2009-05-28 21:36:10, Ravdarka pisze:
Tak oto: 1. 4 imbusy i odchodzi ramka, patrz uwaga od Bigelektrona nt blach (dwie górne najlepiej zdjąć od razu po wyjęciu ramki. 2. 2 wkręty pod radiem luzują moduł klimy. Trzeci wkręt jest na zewnątrz, od spodu - na wysokości zapalniczki. 3. Radio musisz odkrecic bo blokuje modul klimy, 4. Radio mocują 4 śruby 10'. 2 są we wnękach więc trzeba miec klucz nasadowy! 5. Modul klimy trzeba wypiąc bo inaczej nie dostaniesz sie do zarówek. Osłonę panelu trzymają 4 wkręty. ZAGADKA Autor się spieszył i 2 sruby mocujące radio wykręcał płaskim kluczem. Wykręcił ale jak to w bajkach bywa, sruby sobie spadły. Na szczescie nie do kanału nawiewu. pytanie : gdzie sobie leżą? Odkręciłem boczne osłony (po obu stronach) podniosłem wykładzinę - ani śladu!

No i nie znajdziesz niech leza w pokoju zapomnij o nich i poszukaj innych.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Poczekam aż padną z głodu i się poddadzą

Ta historia będzie jednak miała dalszy ciąg. Za poźno się dzisiaj za to zabrałem i poległem na pkt 5 - panel nie odchodzi zbyt daleko od wnęki, w której siedzi. Trzymaja go 2 linki od mechanicznej regulacji: temperatury i kanałów nawiewu. Kiepski dostęp, słabo widać - jak je zdjąć?