MotoNews.pl
8 Rzężenie w okolicach rozrządu. (233556/18)

Rzężenie w okolicach rozrządu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witom witom.
mam mały problem i proszę o pomoc.
po wymianie rozrządu zaczęły się dziwne odgłosy od strony rozrządu, słychać rzężenie i czuć to na obudowie rozrządu, nie jest to stałe rzężenie tylko w trakcie ruszania i przejścia z 1 na 2 a także gdy jest na jałowym to tak jak by systematycznie co 15 do 30 sekund (w takich odstępach) w czasie jazdy równiez w takich odstępach. Rozrząd był wymieniony kompletny z pompa wodną.
jesli ktos wie co jest grane albo z czym to może byc zwiazane proszę o pomoc.
Dziękuje z góry

a to nie da sie wrocic do tego co wymieniał ?
Mogą byc złe rolki, stare, stara pompa wodna zle naciagniety pasek trzeba zdjac pokrywe rozradu od gory odpalic silnik i zobaczyc przystawic łepetyne ...

Cytat:
2009-06-16 13:47:44, lonia pisze:
witom witom. mam mały problem i proszę o pomoc. po wymianie rozrządu zaczęły się dziwne odgłosy od strony rozrządu, słychać rzężenie i czuć to na obudowie rozrządu, nie jest to stałe rzężenie tylko w trakcie ruszania i przejścia z 1 na 2 a także gdy jest na jałowym to tak jak by systematycznie co 15 do 30 sekund (w takich odstępach) w czasie jazdy równiez w takich odstępach. Rozrząd był wymieniony kompletny z pompa wodną. jesli ktos wie co jest grane albo z czym to może byc zwiazane proszę o pomoc. Dziękuje z góry

co za motor???
-3s-fe to one tak lubiły rzęzić ,trzeba podregulować napięcie paska rozrządu,trzeba wyczuć dobry moment ,nie za mocno ale też nie za słabo ,jak pasek jest luźny to właśnie rzęzi ,a jak za mocno to słychać jęczenie pompy wody(nawet jak jest nowa),wracaj do wymieniającego niech reguluje.pozdrawiam.

Cytat:
2009-06-16 22:10:56, syd pisze:
co za motor??? -3s-fe to one tak lubiły rzęzić ,trzeba podregulować napięcie paska rozrządu,trzeba wyczuć dobry moment ,nie za mocno ale też nie za słabo ,jak pasek jest luźny to właśnie rzęzi ,a jak za mocno to słychać jęczenie pompy wody(nawet jak jest nowa),[...]

Oj jęczy, jęczy, a nawet rzekłbym że piszczy cholera Co ona mi nerwów zjadła zanim popuściłem pasek...
Pozdro.

dziękuje za porady.kompletny rozrzad jest nówka. udam sie do tego mechanika i powiadomie o dalszych postępach.
pozdrawiam

witam ponownie. byłem juz u innego mechanika i on tez nic nie znalazł co moze byc przyczyna rzężenia w okolicach rozrządu. nadmienie że rozrząd wymieniony był kompletny z rolkami i pompą wodna, która wymienili poraz drugi i żadnych zmian. jest to silnik D4-D. prosze o jakies spostrzeżenia, moze ktos miał taki przypadek, może to jakies łożysko.
opisze jeszcze raz przyczyne. na biegu jałowym rzeżenie jest słyszalne od czasu do czasu ale przy obciążeniu na biegu 1 i 2 jest praktycznie cały czas przez około 10-15 s., gdy dotkniemy obudowy rozrządu jest to wyczuwalne pod ręką jednak nie ma obtarć na obudowie.
pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły

no kurcze trzeba jechac do jakiegos mechanika a nie pseudo mechanika. Ja stawiam ze w takim razie rolka napinajaca do sprawdzenia i stan zebatek samego paska, czy oby paek sam w sobie jest OK i jego stan nacięć żebów bo smiem domniemywac ze pasek może być no name pieron wie jaki i skad,

zobacz rolki prowadzace. czy nie maja bicia. moze jakims magicznym sposobem krzywo sie obracają. takie jest moje zdanie.

lonia MUSZĘ NA CIEBIE NAKRZYCZEĆ I NA TYCH WSZYSTKICH KTÓRZY NIE OPISUJĄ POJAZDU-MODEL,RODZAJ SILNIKA EWENTUALNIE SKRZYNIA-to są podstawy,ja źle się odniosłem nie do tego silnika,w D4D jest samonapinacz nie da się za luźno go założyć ale są mechanicy którzy lubią sobie coś pozostawić po kliencie ,jedną z takich rzeczy jest podkładka dystansowa z pod rolki napinającej pasek rozrządu(z pod śruby na imbus , http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2004_TOYOTA_AVENSIS_CDT250L-AEMEYW_1302.html nr części 90201-12073,o tą podkładkę mi chodzi) ,jeśli jej nie ma rolka jest przysunięta maksymalnie do ścianki głowicy, nie pracuje tak jak powinna,skontroluj to,pozdrawiam i daj znać o efektach.

Cytat:
2009-06-22 19:28:31, syd pisze:
lonia MUSZĘ NA CIEBIE NAKRZYCZEĆ I NA TYCH WSZYSTKICH KTÓRZY NIE OPISUJĄ POJAZDU-MODEL,RODZAJ SILNIKA EWENTUALNIE SKRZYNIA[...]

Próżne Twe nerwy Ja staram się walczyć z takimi od praczasów i kicha. Zawsze przyjdzie ktoś nowy i rzuci hasło że mu się zepsuła Toyota i oczekuje pomocy
Teraz już nawet nie robię złośliwych uwag w takich postach. Po prostu olewam delikweta i nawet się nie odzywam.
Pozdro.

Witam,

czy jest możliwość ( techniczna ) sprawdzenia czy rozrząd był wymieniany? Kupiłem sprowadzoną z Francji Avensis i owszem w książce serwisowej stęple są przy przebiegu 165000 ( w tej chwili 187000) ale niestety nie ma jak sprawdzić czy wymieniany był rozrząd gdyż wszystko po ichniemu albo w ogóle nie ma notatek. Powinienem zrobić to mimo wszystko ale w tej chwili budżet nie pozwala... Proszę o pomoc.

zdejmij oslone rozrzadu i zobacz jak wyglada pasek. bedziesz widzial jakies przetarcia lub inne uszkodzenia. rozrzad jest za taka plastikowa oslona z lewej strony silnika

pozdrawiam

Jeżeli masz starszego ave z silnikiem 3s-fe to ktoś już pisał że rozrzad jest bezkolizyjny, tzn przy urwaniu paska nic zlego silnikowi sie nie dzieje, oczywiscie przestaje pracowac. Za wymiane rozrzadu w takim silniku placilem 400 zl z czesciami