| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-20 18:46:47 Mam z tym moim potworem pare problemów które w mniejszym lub większym stopniu uniemożliwiają mi jazde. Zaczne od najważniejszego:
1. ALTERNATOR. Z powodu braku ładowania musiałem go wyciągnąć, a ponieważ nie chciał wyjść to kombinując jak by tu nie wyciągać chłodnicy spróbowałem zdjąć koło pasowe... I tu dobra rada dla początkujących: nie dawajcie innym robić czegoś co możecie zrobić sami - poniosło "gdzieś" tulejke i nakrętke Po wymianie szczotek składam go (już sam i poza warsztatem) i coś mi nie gra - wentylator po założeniu ociera o obudowe Pytanie: czy ktoś ma taki alternator na wierzchu i jest w stanie zmierzyć tą tulejkę (śred. wewn, zewn i zewn kołnierza oraz jego grubość) i przede wszystkim ten klin? Chodzi mi dokładnie o średnice zewn. koła z którego mógłbym wyciąć taki klin lub chociaż promień tego łuku, oraz szerokość (w najszerszym miejscu czyli na środku) i grubość. Czy można by to zrobić z jakiejś podkladki (oczywiscie nie alu)? Koło pasowe jest chyba identyczne jak w Poldku? 2. WSTECZNY. Na początku było calkiem niezle, później zaczął wchodzić gorzej (siłą i z szarpnięciem mocnym), teraz wogóle nie moge zapiąć (nawet oburącz 3. RESORY. Po załadowaniu trzech osób do tyłu złamało się krótkie pióro prawego resoru a głowne się wygięło dość znacznie. I tak lewy tył od osi koła do nadkola ma 260mm podczas gdy z prawej w tym samym miejscu jest 230mm - ile powinno być prawidłowo?? Lewy od początku był pęknięty - głowne pióro w miejscu mocowania (jakby ktoś flexem przeciął) i przy gwałtownym ruszaniu na asfalcie pęknięcie sie rozszerza powodując stukanie (wręcz walenie), wczesniej wydawało mi sie ze cale mocowanie resoru jest wyrwane Pytanie: ile może kosztować nowy resor, czy lepiej kupić używany (za ile?) i czy ciężko jest go wymienić (jakies spec narzedzia potrzebne?) ? 4. PRZEKŁADKA Z POLDKA. Czy siedzenia (fotele i kanapa) od w/w pojazdu przypasują bez większych przeróbek czy może tylko z niektorych modeli/wersji? To samo pytanie odnośnie zestawu wskaźników (albo całej deski). 5. TYLNE LAMPY. Oglądałem wczoraj pionowe lampy od klasyka i ku mojemu (negatywnemu) zaskoczeniu okazało się że one są łączone i montuje sie je w całości (po dwie). Starsze były z chromem, nowsze czarne ale to moge sobie prysnąć. Niestety taka budowa ni jak nie pasuje do mojego projektu (po trzy czerwone na strone). Samo mocowanie bym jeszcze jakoś opanował ale załamał mnie inny szczegół konstrukcyjny - we wszystkich oglądanych przeze mnie egzemplarzacz w czerwony klosz był wbudowany odblask |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-08-20 20:10:02 ja w swoim fiacie mam na 100% mozliwosc zalozenia siedziska na zawiasach od poloneza gdyz sa nagwintowane otwory pod zawiasy nie wiem jak z oparciem, ale kiedys mialem plan zalozyc tylna kanape z 125p kombi by przez skladanie siedzen wozic dluzsze rzeczy. jest to sprawa do wyczajenia. zreszta grzebiac tak mozna znalezc ciekawe rzeczy |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-20 21:43:43 ad 1. tez tak myslalem ale u mnie na szrotach wolaja po 100zl a tyle mi sie nie widzi wydac na cos co praktycznie mam. mialem nadzieje na zlalezienie jakiegos zatartego/spalonego (lub po innym kataklizmie) ale cos ciezko z tym. jak komus sie rozwali alter to tez nie caly wiec tulejke, klin i koło moze sobie przełożyć ze starego ad 2. skrzynia to IV (chyba bo V nie wchodzi ps. Wspomnialem tylko że sprawdzilem olej w moscie, a w skrzyni nie zdazylem - wiem ze olej w moscie nie ma z tym nic wsposlego ad 3. mam nadzieje ze 200zl to nowe kosztuja, a przez pare rozumiesz prawy i lewy ad 4. mocowanie zawsze jakos sie da przerobic, chodzi mi glownie o ksztalty w miejscu gdzie kanapa (w tym oparcie) przylega do nadwozia. ad 5. pradu od tej przerobki mi raczej nie zabraknie bo chce poprostu rozdzielic zarowke dwuwloknowa na dwie pojedyncze |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-08-20 21:57:04 co do biegów to wyreguluj linke sprzęgła |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-20 22:08:58
Chętnie bym to zrobił ale nie posiadam takowej. Za to próbowałem odpowietrzyć sprzęgło - nie wiem czy to coś dało ale wstek od tego nie wchodzi. Jak sie reguluje hydro-sprzęgło? |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-08-20 22:13:03 przyznam się że nie regulowałeł takowego, ale to na pewno wie kiler bo on ma wten sposób sterowane sprzęgło |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-21 00:39:26 Zapomniałem o jednym problemie:
6. KLAPA BAGAŻNIKA. Mam taką z zamkiem, chce miec bez - co i jak trzeba przerobic? Co mam jeszcze kupic oprocz klapy? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-08-21 08:29:14 Oczywiście zamek, linkę i rączkę. |
Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2003-08-21 09:43:32 Resorki można samemu wymenić, nie jest to takie trudne, tylko oprócz resorków kup jeszcze jarzma do nich i najlepiej nowe komplety śrub (na 95% sie pourywają |
Leesou Miłośnik FSO PF 125p x 2 Konstancin-Jeziorna | 2003-08-21 16:29:08 Jeśli chodzi o skrzynię IV "fiatowską" (czyli z pinowym drążkiem mocowanym do tunelu) to mam jedną już rozebraną prawie kompletną (wyjąłem z niej tylko 2 synchronizatory). Jak chcesz to Ci ją sprezentuję na... no właśnie Boże Narodzenie daleko a Dzień Dziecka już był. Jest tylko mały problem. Skrzynia ta trochę grzybem zarosła bo leży w wilgotnym kanale. Ale jak Ci pasuje i będziesz w okolicach Warszawki to wpadnij to Ci ją dam.
Co do regulacji sprzęgła to jeśli masz hydrauliczne to przy skrzyni jest wysprzęglik i śruba którą regulujesz. Ale skoro piszesz że sprzęgło odpowietrzałeś to chyba wiesz już co i jak. |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-21 19:30:15 Po pierwsze: dorwałem już klin, tulejke, koło pasowe, wentylator podkładke i śrube do alterka - wszystko razem 10zl Po drugie: Wszystkie czesci ktore wymontuje z mojego "klasyka" zostawie sobie w garazu/piwnicy i nie bede nic wyrzucal. Klape musze zmienic poniewaz ten zamek mozna otworzyc wszystkim od dowolnego klucza przez srubokret na drewnianym patyku skonczywszy. Podobnie z reszta jest w przypadku drzwi. Na razie mam w srodku same graty ale jak bede jezdzil juz normalnie to nie chce wszystkiego zawsze brac ze soba Po trzecie: Leesou, bardzo chetnie sie zaopiekuje Twoja skrzynka, bo moja juz chyba dlugo nie pociagnie. Synchronizatory zawsze moge przelozyc, a do czasu wsadzenia 2.0 nie chce juz inwestowac w uklad napedowy |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-21 23:43:36 Wsteczny juz jest - hurra! Byl luz na laczeniu drążków (odkrecona ta sruba 13-ka). Teraz znow jest miodzio. Pewnie dlugo stal i jak zaczal byc ostro exploatowany to mu sie poluzowało wszystko Na reszcie zamontowałem normalny zawias do maski i nasmarowałem towotem prowadzenie tego pręta co trzyma maske otwarta - juz ani otwieranie/zamykanie maski i klapy bagażnika odbywa sie prawie bezdźwięcznie Założyłem też nowe/stare oponki na przód 155/65x13 czy jakis taki profil. Stare D-124 miały tekiego balona wzdłużnego ze wygladaly jak motocyklowe ============== Te 155 to byly jednak 70 profil. Teraz mam 165/70x13 i juz pare razy skorzystałem z tych sanek pod miską [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-08-23 16:58:24 ] |