Glosniki na tyl co proponujecie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcialem wkoncu wymienic naglosnienie z tylu. Zastanawiem sie nad
glosniki basowe 16 + gwizdki + zwrotnice http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15339675
czy 16 trojdrozne http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15456982 ( nie wiem czy 16.5 wejdzie do naszego samochodzika ).
Ktore z nich sa lepszym rozwiazaniem.

Hej.PoLaRoS nie kupuj glosnikow na allegro a poprostu jedz do sklepu i poprzymierzaj bo mowie Ci rozczarujesz sie.Nie kupuj tych Boschmanow one bardzoe slabo graja-najlepszym rozwiazaniem za niewielkie pieniadze sa glosniki GMS-naprawde polecam i graja o niebo lepiej od Boschmanow.
16,5 cm wejdzie pozdrawiam

Temat był kilka razy omawiany.
Najobszerniej w tym miejscu.

Ja mam z tyłu VDO 140w 16.5 cm grają bardzo ładnie( zwłaszcza basem a cena jest przystępna ja zapłaciłem 169zł polecam

Wybierz glosniki, ktore przy odsluchu beda mialy mniej dolu a wiecej gory bo bagaznik "gra" dosc glosno.

Cytat:
2003-08-23 14:03:53, PoLaRoS pisze:
Chcialem wkoncu wymienic naglosnienie z tylu. Zastanawiem sie nad glosniki basowe 16 + gwizdki + zwrotnice

To zależy co chcesz osiągnąć? Czy ma to grać po prostu głośno, raczej "czysto" czy może zależy Ci na dobrej scenie dźwiękowej???
Jeśli ma być "czysto" i raczej "scenicznie" to głośniki najlepiej żeby były delikatnie słyszalne (tylne), do tego przód w zestawie dwudrożnym (średniotonowy + tweeter) w komplecie z filtrem górnoprzepustowym, co pozwoli grać wooerkom bez zakłóceń i głośniej. Zwrotnica ok, ale z odpowiednim pasmem cięcia, lepiej sprawdzi się tak jak mówiłem filtr górnoprzepustowy do przodu (woofer). Na tylną półkę, coś niezbyt dużego, średniotonowego (jak mówił ptaszyna) raczej niech gra wyżej niż niżej. Sub w bagażniku w odpowiedniej skrzyni (zamknięta lub bass - reflex), nie polecam bandpass (pasmowoprzepustowej) ani niesłychanie skomplikowanej do wykonania skrzyni typu linia transmisyjna (z labiryntem portu w środku). Aby sub nie grał zbyt agresywnie zawsze możesz zastosować cewki dławikowe lub regulator głośności sub-a.
Pozdrawiam.

Oki wlasnie wrocilem z wolumenu, bosze jak ja nie lubie tej dresiarni i handlu z reczniaka.
Na razie swita mi taki pomysl.
Radio JVC ( kartke z modelem gdzies posialem ) 4x50Wat (RMS chyba 25) z MP3 za 880 zl z polroczna gwarancja.
Do tego na przod alpinki zestaw 13 cm + tweetery (170zl) a tyl bedzie czekal na przyplyw kasy , aczkolwiek znalazlem fajne blaupunkty 3 drozne 16 cm za 170 zl.
Zapomnialem dodac ze w moim przypadku skrzynia albo tuba w bagarzniku odpada

[ wiadomość edytowana przez: polaros dnia 2003-08-24 12:37:39 ]

Cytat:
2003-08-24 11:39:40, PoLaRoS pisze:
... Zapomnialem dodac ze w moim przypadku skrzynia albo tuba w bagarzniku odpada

W takim razie ciężko będzie, żeby całość grała bardzo czysto, bez trzasków podczas głośnego odsłuchu.
Aczkolwiek ponawiam propozycję z przednimi głośniczkami "średnimi" + filtr górnoprzepustowy z odpowiednim cięciem. Do tego gwizdki (ale żeby nie były za głośne, bo trzeba będzie zakładać tłumiki 3- lub 6 dB). Nie można też dopuścić, żeby dostały zbyt wiele mocy, bo będą grać "histerycznie". Jeśli nie planujesz montarzu skrzyni to przynajmniej pozbędziesz się problemu z jej projektowaniem i ewentualnych niedogodności z basami subsonicznymi W takim przypadku proponował bym wrzucić do tyłu (na półkę) coś co da jako taki bas, ale taki, żeby nie zniekształcał się przy dużym poziomie głośności. Będzie się to wiązało z większym rozmiarem głośnika (niestety) oraz z koniecznością wytłumienia blach, aby nie wpadała w rezonans. Można też skorzystać ze specjalnych "kubków wygłuszających" (widziałem takie jedynie na eBay-u), które będą wygłuszać bas z tylnych głośników dobiegający od ich tylnej strony, czyli taki jak z przodu, ale o przeciwnej fazie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w projektowaniu sprzętu - Speed R.

Witam, właśnie niedawno wymieniałem swoje głosniczki w esperaku, u mnie wygląda to następująco: z tyłu zdecydowałem się na 140-sto watowe głośniki firmy "MAGNAT" są to trujdrożne głośniki z tego co się dowiedziałem to jedne z najlepszych na rynku ale kosztują około 300 zł za komplet, efekt jest poprostu piękny, głośnik gra czyściutko, daję soczysty bas którego słucha się z przyjemnością. Do przodu zdecydowałem się na dwudrożne głośniki firmy "GMS" o średnicy 13 cm, oryginalnie są tam montowane 10-tki
jedyny problem to dobranie odpowiedniej średnicy magnezu. Wracając do samego głośnika to gra bardzo fajnie, czystojednak to już nie jest to co "MAGNAT" ale naprawde gra o niebo lepiej niż oryginalny daewoo. Koszt to około 100 zł za komplet.
Pozdrawiam.