Glosniki na tyl co proponujecie???

« Poprzedni | Nastpny »
Chcialem wkoncu wymienic naglosnienie z tylu. Zastanawiem sie nad
glosniki basowe 16 + gwizdki + zwrotnice http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15339675
czy 16 trojdrozne http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15456982 ( nie wiem czy 16.5 wejdzie do naszego samochodzika ).
Ktore z nich sa lepszym rozwiazaniem.

Hej.PoLaRoS nie kupuj glosnikow na allegro a poprostu jedz do sklepu i poprzymierzaj bo mowie Ci rozczarujesz sie.Nie kupuj tych Boschmanow one bardzoe slabo graja-najlepszym rozwiazaniem za niewielkie pieniadze sa glosniki GMS-naprawde polecam i graja o niebo lepiej od Boschmanow.
16,5 cm wejdzie pozdrawiam

Temat by kilka razy omawiany.
Najobszerniej w tym miejscu.

Ja mam z tyu VDO 140w 16.5 cm graj bardzo adnie( zwaszcza basem a cena jest przystpna ja zapaciem 169z polecam

Wybierz glosniki, ktore przy odsluchu beda mialy mniej dolu a wiecej gory bo bagaznik "gra" dosc glosno.

Cytat:
2003-08-23 14:03:53, PoLaRoS pisze:
Chcialem wkoncu wymienic naglosnienie z tylu. Zastanawiem sie nad glosniki basowe 16 + gwizdki + zwrotnice

To zaley co chcesz osign? Czy ma to gra po prostu gono, raczej "czysto" czy moe zaley Ci na dobrej scenie dwikowej???
Jeli ma by "czysto" i raczej "scenicznie" to goniki najlepiej eby byy delikatnie syszalne (tylne), do tego przd w zestawie dwudronym (redniotonowy + tweeter) w komplecie z filtrem grnoprzepustowym, co pozwoli gra wooerkom bez zakce i goniej. Zwrotnica ok, ale z odpowiednim pasmem cicia, lepiej sprawdzi si tak jak mwiem filtr grnoprzepustowy do przodu (woofer). Na tyln pk, co niezbyt duego, redniotonowego (jak mwi ptaszyna) raczej niech gra wyej ni niej. Sub w baganiku w odpowiedniej skrzyni (zamknita lub bass - reflex), nie polecam bandpass (pasmowoprzepustowej) ani niesychanie skomplikowanej do wykonania skrzyni typu linia transmisyjna (z labiryntem portu w rodku). Aby sub nie gra zbyt agresywnie zawsze moesz zastosowa cewki dawikowe lub regulator gonoci sub-a.
Pozdrawiam.

Oki wlasnie wrocilem z wolumenu, bosze jak ja nie lubie tej dresiarni i handlu z reczniaka.
Na razie swita mi taki pomysl.
Radio JVC ( kartke z modelem gdzies posialem ) 4x50Wat (RMS chyba 25) z MP3 za 880 zl z polroczna gwarancja.
Do tego na przod alpinki zestaw 13 cm + tweetery (170zl) a tyl bedzie czekal na przyplyw kasy , aczkolwiek znalazlem fajne blaupunkty 3 drozne 16 cm za 170 zl.
Zapomnialem dodac ze w moim przypadku skrzynia albo tuba w bagarzniku odpada

[ wiadomo edytowana przez: polaros dnia 2003-08-24 12:37:39 ]

Cytat:
2003-08-24 11:39:40, PoLaRoS pisze:
... Zapomnialem dodac ze w moim przypadku skrzynia albo tuba w bagarzniku odpada

W takim razie ciko bdzie, eby cao graa bardzo czysto, bez trzaskw podczas gonego odsuchu.
Aczkolwiek ponawiam propozycj z przednimi goniczkami "rednimi" + filtr grnoprzepustowy z odpowiednim ciciem. Do tego gwizdki (ale eby nie byy za gone, bo trzeba bdzie zakada tumiki 3- lub 6 dB). Nie mona te dopuci, eby dostay zbyt wiele mocy, bo bd gra "histerycznie". Jeli nie planujesz montarzu skrzyni to przynajmniej pozbdziesz si problemu z jej projektowaniem i ewentualnych niedogodnoci z basami subsonicznymi W takim przypadku proponowa bym wrzuci do tyu (na pk) co co da jako taki bas, ale taki, eby nie znieksztaca si przy duym poziomie gonoci. Bdzie si to wizao z wikszym rozmiarem gonika (niestety) oraz z koniecznoci wytumienia blach, aby nie wpadaa w rezonans. Mona te skorzysta ze specjalnych "kubkw wyguszajcych" (widziaem takie jedynie na eBay-u), ktre bd wygusza bas z tylnych gonikw dobiegajcy od ich tylnej strony, czyli taki jak z przodu, ale o przeciwnej fazie.
Pozdrawiam i ycz powodzenia w projektowaniu sprztu - Speed R.

Witam, wanie niedawno wymieniaem swoje gosniczki w esperaku, u mnie wyglda to nastpujco: z tyu zdecydowaem si na 140-sto watowe goniki firmy "MAGNAT" s to trujdrone goniki z tego co si dowiedziaem to jedne z najlepszych na rynku ale kosztuj okoo 300 z za komplet, efekt jest poprostu pikny, gonik gra czyciutko, daj soczysty bas ktrego sucha si z przyjemnoci. Do przodu zdecydowaem si na dwudrone goniki firmy "GMS" o rednicy 13 cm, oryginalnie s tam montowane 10-tki
jedyny problem to dobranie odpowiedniej rednicy magnezu. Wracajc do samego gonika to gra bardzo fajnie, czystojednak to ju nie jest to co "MAGNAT" ale naprawde gra o niebo lepiej ni oryginalny daewoo. Koszt to okoo 100 z za komplet.
Pozdrawiam.

« Poprzedni | Nastpny »