MotoNews.pl
4 Centralny zamek z kluczyka - Avensis "98 (236249/18)

Centralny zamek z kluczyka - Avensis "98

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Przepraszam z góry, że zakładam nowy temat ale na poprzednich, podobnych odnośnie centralnego osobom, ktore się dopisują nikt nie odpowiada, a zależy mi na jakiś poradach, gdyż nie wiem już co mam robić.

Mam Avensis z 1998 roku z silnikiem 2.0 TD.
Objaw u mnie wygląda podobnie jak opisywane wcześniej w poprzednich tematach. Po wymianie baterii zamyka z pilota ale nie otwiera z pilota i nie da się po zamknieciu pilotem otworzyć drzwi od środka przez przycisk na drzwiach. Dopiero jak włoże kluczyk do stacyjki i przekręcę na ON to wtedy da się otworzyć z przycisku na drzwiach. Zamykanie i otwieranie ręcznie kluczykiem działa bez problemu. Przeprowadziłem programowanie i synchronizację wg podanych instrukcji (kilku) i nic. Znalazłem też sposób z odcięciem 2 kabelków - w sytuacji skorodowanego pozycjonera w zamku drzwi kierowcy. Odciąłem, a w zasadzie wypiąłem z kostki gdyż też jest taka możliwość dwa kabelki od cetralnego zamka zamykanego na drzwiach od zewnątrz. Po tym działał na drzwiach od wewnątrz i dalej tylko zamykanie z kluczyka. Ponownie wykonałem synchronizację i programowanie i dalej nic. Nie wiem co mam już robić i w czym może tkwić problem. Zastanawiam czy nie jest to może wina odbiornika sygnału z kluczyka (receiver door control - co innego niż centralka z przekaźnikami) i czy to on nie ma problemu z odbiorem sygnału z kluczyka i wysłaniem go do centralki z przekaźnikami.

Jest jeszcze jedna rzecz, która wzbudza moje wątpliwości. Na początku po wymianie baterii nie wiedziałem jeszcze o synchronizacji i programowaniu opisywanych na forum i jak pojawił się problem z otwieraniem zamka z pilota na kluczyku to zgłosiłem się do speca od elektroniki, który sprawdził i przelutował wszystkie styki na płytce w kluczyku, gdyż stwierdził że to z pewnością problem z kluczykiem. Wymienił też jakiś regulator kwarcowy czy coś takiego, gdyż ponoć przy naciskaniu przycisku otwierania nie trzymał częstotliwości, która szalała między 300 a 800 MHz. Stwierdził, że ma być jednakowa na zamykaniu i otwieraniu i ustawił na 436 MHz, które było przy zamykaniu. Jednak kluczyk dalej miał ten sam problem. Później zrobiłem wspomniane synchronizację i programowanie oraz ten myk z kablami i dalej nic. Nie wiem czy ta częstotliwość jest prawidłowa, gdyż na obudowie wspomnianego wcześniej odbiornika jest napisana częstotliwość 433,92 MHz. Nie wiem czy to prawda, że na zamykaniu i otwieraniu ma być taka sama jak mówił mi elektryk i czy to co mi ustawił czyli 436 MHz jest prawidłowa. Nie wiem czy aż taka dokładność jest potrzebna, jednak zamyka z kluczyka na tej 436.
Jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie odnośnie mojego problemu to byłbym bardzo wdzięczny. Przepraszam za długi opis, ale chciałem Wam dokładnie opisać mój problem.

Pozdrawiam

Prawdopodobnie ci zepsuli kluczyk.Trzeba sprubowac wkodowac inny klucz,bo najprosciej,a jezeli to nie wina kluczyka to instalacja lub zawieszony integration relay.Door control reciver sie nie psuje,kluczyk rzadko.Moze kiedys bedziesz przejezdzal przez Katowice...to zapraszam.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Witam.

Dzięki za informację. Mam pytanie. Jeżeli przełożę samą płytkę z innego kluczyka od innego auta, to czy później będę w stanie go zsynchornizować z moim centralnym zamkiem? Kupno całego kluczyka to spory wydatek i myslałem o wymianie samej płytki z bateriami do kluczyka. Widzialem uzywane kluczyki w rozsadnych cenach.

Mam jeszcze nowa obserwacje, po zmianie baterii na nowe obecny pilot bardzo szybko je rozladowuje.

Pozdrawiam

Cytat:
2009-08-28 20:24:15, tube pisze:
Witam. Dzięki za informację. Mam pytanie. Jeżeli przełożę samą płytkę z innego kluczyka od innego auta, to czy później będę w stanie go zsynchornizować z moim centralnym zamkiem? Kupno całego kluczyka to spory wydatek i myslałem o wymianie samej płytki z bateriami do kluczyka. Widzialem uzywane kluczyki w rozsadnych cenach. Mam jeszcze nowa obserwacje, po zmianie baterii na nowe obecny pilot bardzo szybko je rozladowuje. Pozdrawiam

Sprawdze w poniedzialek,bo mam taki klucz w skrzynce narzedziowej.Z tego co pamietam chip immobilizera jest osobno w postaci takiej pastylki o podluznym kanciastym ksztalcie,a na plytce jest sama radiowka do sterowania zamkiem,i mozna to dokodowac.Raczej nie kupuj klucza w ciemno ,bo moze sie okazac ze to instalacja,i szkoda kasy.

-----------------
Naprawa elektroniki.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-08-28 22:48:47 ]

Wracam z nierozwiązanym problemem. Odebrałem wreszcie kluczyk, który już podobno jest w pełni sprawny. Trzyma już podobno częstotliwość i zasilanie. Baterie sprawne. Na początku wcale nie zareagował. Zrobłem mu synchronizację i programowanie i nic. Nie otwiera i nie zamyka. Po kilku dniach nagle rano zareagował i zamknął dwa razy drzwi, ale dalej nie otwierał. Później dalej nic. Nie wiem co mam dalej szukać. Jak się zabrać za integration relay - tu pytanie do Bigelektron - jak zdiagnozować, ewentualnie naprawić problem w sterowniku centralnego zamka pod płytką bezpieczników? Czy są różne metody programowania kluczyka czy jest tylko jedna dla avensis z 1998 roku - bo słyszałem juz wiele wersji, a korzystałem głównie z podanych tutaj na forum?
I drugie pytanie do Bigelektron - czy sprawdzałeś ten kluczyk wspomniany we wcześniejszym poście?

Cytat:
2009-09-17 10:02:29, tube pisze:
Wracam z nierozwiązanym problemem. Odebrałem wreszcie kluczyk, który już podobno jest w pełni sprawny. Trzyma już podobno częstotliwość i zasilanie. Baterie sprawne. Na początku wcale nie zareagował. Zrobłem mu synchronizację i programowanie i nic. Nie otwiera i nie zamyka. Po kilku dniach nagle rano zareagował i zamknął dwa razy drzwi, ale dalej nie otwierał. Później dalej nic. Nie wiem co mam dalej szukać. Jak się zabrać za integration relay - tu pytanie do Bigelektron - jak zdiagnozować, ewentualnie naprawić problem w sterowniku centralnego zamka pod płytką bezpieczników? Czy są różne metody programowania kluczyka czy jest tylko jedna dla avensis z 1998 roku - bo słyszałem juz wiele wersji, a korzystałem głównie z podanych tutaj na forum? I drugie pytanie do Bigelektron - czy sprawdzałeś ten kluczyk wspomniany we wcześniejszym poście?

Mysle ze taniej wyjdzie ci podjechac do Katowic na diagnostyke,niz zepsuc kolejna rzecz i dalej nie bedziesz wiedzial o co chodzi,i co trzeba wymienic a co naprawic.
Tego problemu nie rozwiazemy on line,bo zbyt duzo zalezy od tego co po kolei bede sprawdzal,i jakie beda wyniki pomiarow.Nie jestem w stanie ci wytlumaczyc co masz sprawdzac bo niewiesz co jest czym.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2009-09-17 10:02:29, tube pisze:
Wracam z nierozwiązanym problemem. Odebrałem wreszcie kluczyk, który już podobno jest w pełni sprawny. Trzyma już podobno częstotliwość i zasilanie. Baterie sprawne. Na początku wcale nie zareagował. Zrobłem mu synchronizację i programowanie i nic. Nie otwiera i nie zamyka. Po kilku dniach nagle rano zareagował i zamknął dwa razy drzwi, ale dalej nie otwierał. Później dalej nic. Nie wiem co mam dalej szukać. Jak się zabrać za integration relay - tu pytanie do Bigelektron - jak zdiagnozować, ewentualnie naprawić problem w sterowniku centralnego zamka pod płytką bezpieczników? Czy są różne metody programowania kluczyka czy jest tylko jedna dla avensis z 1998 roku - bo słyszałem juz wiele wersji, a korzystałem głównie z podanych tutaj na forum? I drugie pytanie do Bigelektron - czy sprawdzałeś ten kluczyk wspomniany we wcześniejszym poście?

Tak kluczyk ma chipa immobilizera wtopionego w plastik,wiec jak kupisz sobie taki na allegro to przelozysz sama radiowke-plytke z przyciskami.
Najpierw jednak trzeba sprawdzic co jest przyczyna.

-----------------
Naprawa elektroniki.