MotoNews.pl

Yaris 1,3 po wyłączeniu zapłonu radio gubi ustawienia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam serdecznie mam problem z radiem fabrycznym w moim yarisie problem jak w temacie proszę o radę bo myśle że nie jest to normalny stan aby za każdym razem po odpaleniu auta wciskać przycisk AS i ustawiać tony niskie czy wysokie.Dodam że inne wskazania na wyświetlaczu tj spalanie czy średnia prędkość nie kasują sie pozdrawiam iproszę o porady.

zapewne radio bylo demontowane albo cos robione wiec trzeba sprawdzic podłaczenie kabelków do kostki.

Możesz mić cos nie tak z kabelkiem od podtrzymywania pamięci, powinien on miec stale napiecie 12V nawet jezeli nie ma kluczyka w stacyjce. Nie orientuje sie jak to wyglada u Ciebie, ale przewaznie ma on zolty kolor.
KLIK
tutaj masz pokazana przejsciowke, ten zolty kabel to wlasnie pamiec

dzięki za rady tak czy inaczej muszę zdemontować konsolę żeby się dostać do przewodów ,poszukam w necie jak sie za to zabrać i napisze o efektach.

A lampka podsufitowa dziala??Sprawdz bezpiecznik Dome -bezpieczniki w klatce pod maska

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

lampka na szczęście działa

Cytat:
2009-08-27 22:51:42, xamax pisze:
lampka na szczęście działa

No to znaczy ze cos sie zepsulo....
Wyjmij radio i sprawdz na kostce kontrolka czy masz tam zasilanie bez kluczyka w stacyjce.

-----------------
Naprawa elektroniki.

wymontowałem radio raczej nikt tam nie gmerał ,dużo kurzu ,wtyczka z przewodami wygląda ok ,na jednym z kabelków jest cały czas 12v,zastanawia mnie że po wyłączeniu zapłonu na 5 sek. radio trzyma ustawienia ale już przerwa 10 sek gubi ustawienia ,zegar pokazuje dobrą godzinę nie kasuje swoich ustawień, myślę że coś w elektronice samego radia się skopało może jakiś kond elektrolit??

Cytat:
2009-08-29 12:17:43, xamax pisze:
wymontowałem radio raczej nikt tam nie gmerał ,dużo kurzu ,wtyczka z przewodami wygląda ok ,na jednym z kabelków jest cały czas 12v,zastanawia mnie że po wyłączeniu zapłonu na 5 sek. radio trzyma ustawienia ale już przerwa 10 sek gubi ustawienia ,zegar pokazuje dobrą godzinę nie kasuje swoich ustawień, myślę że coś w elektronice samego radia się skopało może jakiś kond elektrolit??

No to trzeba radio rozebrac i spr czy sciezka nie jest skorodowana,przewaznie woda naplywa po kablu antenowym i koroduje plyta glowna radia,zwlaszcza zasilanie koncowki mocy,traci sie wtedy glos,a u ciebie mozliwe ze skorodowala sciezka stalego zasilania.

-----------------
Naprawa elektroniki.