MotoNews.pl
3 Poduszka powietrzna a zapięte pasy (237322/18)

Poduszka powietrzna a zapięte pasy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy w samochodach wyposażonych w poduszkę powietrzną jet jakiś czujnik zapiętych pasów?? Dokładnie chodzi mi o rav4 I generacji, rok 1999. Zauważyłem, że w moim samochodzie zamek pasów jest identyczny z tym, który jest w samochodzie bez poduszek. Zaraz po włączeniu zapłonu świeci mi czerwona kontrolka od pasów lub poduszki po czym niezależnie od tego czy pas jest zapięty czy też nie, gaśnie

Zawsze jak jest poduszka chociaz jedna to musi byc czujnik zapietych pasow w klamrze kierowcy,a jak pasazer tez ma to i w klamrze pasazera.Chodzi o to ze poduszka nie moze zostac odpalona jak pas jest niezapiety,bo moze zabic.Napinacze pasow odpalaja niezaleznie.Jedynie poduszki odpalane iglica mechaniczna mogly odpalic kiedykolwiek,ale to juz zamierzchla historia.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-09-20 11:20:27 ]

wyobrazmy sobie wypadek. chwila zderzenia. i dwie sytuacje. jedna zapiete pasy. druga - pasy nie zapiete. odpala sie poduszka. jak masz zapiete pasy to uderzasz glowa w poduszke, z ktorej juz uchodzi gaz. jak masz nie zapiete pasy, uderzasz w poduche ktora sie nadmuchuje jeszcze. jest to bardzo niebezpieczne

To że jest to niebezpieczne to wiem, ale zastanawiam się, czy u mnie w klamrze jest jakiś czujnik, bo zapięcie wygląda identycznie jak w starej rav-ce gdzie poduszek brak, ponadto klamra jest mocowana do siedzenia na płaskowniku i nie widać od niej żadnych kabelków z których można by wywnioskować że znajduje się tam jakiś czujnik. Na desce rozdzielczej po przekręceniu kluczyka niezależnie czy pasy są zapięte czy też nie świeci sie przez krótką chwilę kontrolka od poduszki

Cytat:
2009-09-21 08:25:10, junior_ek pisze:
To że jest to niebezpieczne to wiem, ale zastanawiam się, czy u mnie w klamrze jest jakiś czujnik, bo zapięcie wygląda identycznie jak w starej rav-ce gdzie poduszek brak, ponadto klamra jest mocowana do siedzenia na płaskowniku i nie widać od niej żadnych kabelków z których można by wywnioskować że znajduje się tam jakiś czujnik. Na desce rozdzielczej po przekręceniu kluczyka niezależnie czy pasy są zapięte czy też nie świeci sie przez krótką chwilę kontrolka od poduszki

Nie dam głowy bo musiałbym zejść do auta żeby to sprawdzić na 100%, ale wydaje mi sie że z tą kontrolka poduszek mam w Avensis tak samo jak Ty. Tzn. ona zawsze gasnie, niezaleznie od zapiecia pasów. Z tego co wiem to to jest po prostu autodiagnostyka ukladu wykonywana przy odpaleniu auta - po jej wykonaniu lampka gasnie.

tak jak z check engine lub abs??

Cytat:
2009-09-21 21:57:29, kleeb pisze:
tak jak z check engine lub abs??

Cytuję z instrukcji obsługi do Avensisa:

Lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej

Lampka ta zapala się po przekręceniu wyłącznika zapłonu do położenia "ACC" lub "ON". Po upływie około 6 sekund lampka gaśnie. Oznacza to, że układ poduszek powietrznych oraz napinaczy przednich pasów bezpieczeństwa pracuje prawidłowo.

Układ lampki ostrzegawczej poduszki powietrznej kontroluje zespół czujnika poduszek, zespół napinacza pasa bezpieczeństwa, napełniacze poduszek, lampkę ostrzegawczą, przewody łączące i źródła zasilania elektrycznego.

Wystąpienie jednej z poniższych sytuacji sygnalizuje usterkę jednego z kontrolowanych zespołów. Należy wtedy możliwie najszybciej oddać samochód do przeglądu w autoryzowanej stacji obsługi Toyoty.
- Lampka nie zapala się po przekręceniu luczyka w wyłączniku zapłonu do położenia "ACC" lub "ON" lub zapala się na stałe.
- Lampka zapala się podczas jazdy.

Także wynika z tego że jeśli lampka gaśnie to wszystko jest OK.

oglądałem sporo zdjęć wnętrz różnych rav-ek i każda z nich ma takie same zapięcia pasów jak i moja, tzn przymocowane na płaskowniku do siedzenia i nie ma opcji żeby tam znajdował się jakiś czujnik zapiętych pasów. Możliwe jest aby taki czujnik znajdował się przy zwijaczu pasów przez co będzie w stanie określić kiedy pas jest rozwinięty a tym samym zapięty?