| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-26 15:25:55 Witam.
Ponieważ zbliża się zima, czyli jak wszyscy wiemy błoto, śnieg, sól i inne badziewie na drodze, nizebyt korzystnie wpływające na blachy każdego autka spotkała mnie pewna pozytywna niespodzianka Ostatnio do grupy środków do tego właśnie służących dołączył (udoskonalony) Motip. Nie będę wdawał się w oznaczenia, bo nie otym mowa. Udoskonalony z tego powodu, że nie tylko zabezpiecza, podwozie i profile zamknięte (pełna uniwersalizacja), ale przede wszystkim blachy, które doskonale widać, np po otwarciu maski i bagażnika. To też żadna rewelacja - prawda?! No, ale teraz przechodzimy do setna sprawy, otórz drodzy klubowicze, Motip ten charakteryzuje się ogromną elastycznością, nie pęka jak masa uszczelniająca a przede wszystkim - jest bezbarwny!!! Tak, tak drodzy panowie (jak i nieliczne panie). Nie jest bały, czy lekko żółtawy, a całkowicie transparentny !!! Nie muszę chyba dodawać, że w końcu skończy się denerwujące wpatrywanie w czrną masę, która zabezpieczała wrażliwe na warunki atmosferyczne, nieosłonięte blachy. Kiedy tylko zdobędę dla siebie wystarczająco dużo wolnego czasu, zabezpieczę swoje blachy i podzielę się z Wami swoimi odkryciami. Jeśli sprawdzi się to co zapowiada producent w swoich materiałach reklamowych to będzie bardzo fajnie Nadszedł czas, kiedy znów muszę odpalić swoją maszynkę do wtryskiwania zabezpieczenia. Jakby nie patrzeć stała nieużywana przez parę miesięcy. Nie było już co zabezpieczać |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-26 16:28:14 A wybacz, o tym nie wspomniałem. Po wstępnych próbach, po zastygnięciu, które trwa mniej więcej 2 do 3 godzin, z zewnątrz zabezpieczone miejsca faktuą przypominają cienka folię śniadaniową. Póki co się nie lepi, ale zobaczymy po tygodniu |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-26 22:41:43
No cóż, co prawda producent zaleca stosowanie tzw. pistoletu do gęstych mas, ale sądząc z konsystencji z powodzeniem nałożysz to za pomocą pędzla, więc nie ma się o co martwić Nie wiem co prawda, kiedy "obecna generacja" tegoż środka rozpleni się w ogólnodostępnej sieci sprzedaży, ale zawsze gdybyś miał problem z dostępnością, po prostu napisz maila lub PW, to prześlę Ci w przeciągu raptem 2- 3 dni. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-26 22:47:35 ... Zapomniałem dodać, że wciąż jestem pod wrażeniem Twoich budzików. Naprawdę duże gratulacje A wracając do zabezpieczania, czy napraw uszkodzonej powłoki lakierniczej, naprawdę bardzo polecam stosowanie tzw. podkładu wytrawiającego. Puszka tegoż w sprayu (0,5l) kosztuje w detalu chyba w okolicach 30 zł. (nie wiem dokładnie, bo kupuję hurtem od producenta i ze zniżkami, poza tym nie w sprayu |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-26 23:00:06 A teraz konkretne konkrety |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-27 11:05:41
Hmm, jeśli chodzi o cenę, to wiem, że mnie litrowe opakowanie kosztuje 21 zł, sądzę więc, że w detalu "sklepowym" będzie kosztowało w granicach 35 - 45 zł. Ciężko mi przed zastosowaniem wnioskować ile będzie tego potrzeba na całe autko. Z tego co pisze producent jest to wydajne, ale moim skromnym zdaniem wziął bym ze 2 opakowania.
Podkład wytrawiający ma tylko jeden rodzaj, więc na pewno się nie pomylisz Jeśli ktoś zdecyduje się na jego stosowanie, zamieszczę szczegułową instrukcję jego nakładania. |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-08-27 11:20:13 Ok, dzięki za info Porozglądam sie po mojej okolicy za tymi specyfikami. Jak nie znajdę to zgłoszę się do Ciebie na priva |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-28 00:57:09 Dzię przeprowadziłem pierwsze testy z nowym środkiem.
Jak narazie bardzo obiecujące. Jedyna niedogodność, jaką wychwyciłem to konieczność użycia benzyny ekstrakcyjnej, podczas, gdy coś skapnie nam na szybę lub wierzchnie blachy Poza tym wszystko cacy. Środek łatwo się rozprowadza, ma dobrą konsystencję i staje się transparentny podwarunkiem nałożenia niezbyt grubej warstwy (inaczej jest lekko "mleczny"). lapa bagażnika po zabezpieczeniu jeszcze schnie, tak więc dokładniejsze info jutro. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-08-28 21:20:54 SpeedR, w jakim czasie po nałożeniu tego podkładu można nakładać pozostałe "farby"? Pytam bo np. po Cortanin'ie o którym pisze HenBas trzeba odczekać 7 dni !!! Z tego co wiem zawiera on wode i jakieś substancję chemiczne, których działanie wymaga aby przez 7 dni nie nakładać nic więcej i cierpliwie czekać.
Jat jeszcze inny środek o nazwie Corizon. Ten z kolei wymaga 24 godzin. Ostatnio kupiłem srodek firmy APP, którego cena za 100ml wyniosła 10 czy 20 zł (nie pamiętam ale z tego co wówczas liczyłem to kupiłbym litrową puszkę Cortanin'u) w tym przypadku wystarczy odczekać 1 godzinę!!! |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-29 00:14:49
Po ICI- u czekam ok. godziny. Nie jest to dużo jeśli tylko za plecami nie czeka śpieszący się gdzieś klient Takowym (śpieszącym się |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-29 16:00:13 Taż, żeby nie otwierać nowego wątku;
Środek Motipa (stosując pędzel) zalecam nakładać cienkimi warstwami. Jak większość fluidoli jest on tworzony na bazach benzyn i niestety aby zastygł potzrebuje nieco czasu. Położyłem dość grubą warstwę na zamkniętych (próżnych) profilach klapy bagażnika i schnie tam już 2- gi dzień, ale z zadowalającymi skutkami. Jeśli ktoś ma garaż to polecam nie zamykać autka (dżwi, klapa, maska) po zabezpieczaniu, w miarę możliwości. I uwaga, bo cuchnie niemiłosiernie - jak pasta do butów |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-31 09:45:04
Moje przemyślenia, którymi postanowiłem się z Wami podzielić
... i zabezpieczam Wiciu, zabezpieczam, już od tego zapachu w główce mi się kręci
![]() ![]() |