MotoNews.pl

Hyundai Accent II 1.5 CRDI 2005, problem z gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ,

Mam nietypowy problem z samochodem (ACCENT II 2005, 1.5 CRDI), i pojawia sie TYLKO wtedy kiedy silnik jest zimny. Auto ma przebig 82tys.

Dla przykładu odpale rano samochod i jade nim od razu do pracy - to wszystko jest ok , ale jak np odpale go i przejade jakies 100 m np pod sklep, zgasze silnik i po chwili odpale go ponownie, to auto odpala na niskich obrotach i nie reaguje na gaz, a zdarza sie ze nawet kopci. Po kilku ponownych rozruchach, zaczyna powoli pojawiać się reakcja na gaz, i gdy silniczek sie troche zagrzeje wszystko wraca do normy i auto pracuje normalnie, gdy silnik juz uzyska właściwą temp to wszystko działa jak należy.

Czyli reasumując odpalajac zimny silnik i jadac od razu w trase wszystko jest ok, a jesli go na chwile zgasze zaraz po odpaleniu to jest problem.

Podłączenie auta pod komputer nie wykazuje błedów.

Proszę o pomoc w diagnozie problemu.
Z góry dzięki
Wojtek

Hmm...ciężko cokolwiek mi powiedzieć, ale pierwsza myśl jaka mi się nasunęła, to pytanie na jakim paliwie jeździsz? Jak wiesz silniki CRDI są niesamowicie czułe na jakość paliwa. Może to wina właśnie jego. Jak już wyjeździsz rope z baku prawie do końca, to zatankuj z pół baku na innej stacji - tylko tej ropy w najdroższej wersji. Ja swoją mazde tankuje na BP... na innych stacjach czuje, że auto traci na elastyczności. A Ty u siebie czegoś podobnego nie zauważyłeś? Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa?
Nic innego mi do głowy nie przychodzi.