Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jjk głubczyce | 2009-11-13 16:03:16 miałem podobnie, skończyło się sprzęgło. po wymianie jak ręką odjął. finansowo bolało. |
CarlosQ Łódź | 2011-02-22 02:50:51 Ja się przymierzam do zmiany oleju na Amsoil. Słyszałem o nim dame dobre opinie. Mam nadzieję, że i mnie pomoże... ![]() ![]() A sprzęgło chodzi Wam lekko, czy ciężko? Wymieniałem ostatnio płyn hamulcowy i powiem szczerze, że jakby pedał lżej działa, ale może to subiektywne odczucie... pozdrowionka |
![]() tj67 TOYOTA RAV4 I Częstochowa | 2011-02-22 22:52:15 W skrzyni biegów mojej Rav'ki, obecnie krąży olej Gulf SAE 75W-90 – gęstość oleju zgodna z książkową – niestety nie wpłynęło to na lepszy komfort zmiany biegów.
Mój poprzedni samochód – Opel Astra 1, przejechał 600 tyś km i opuścił mnie w wieku 18 lat ![]() Coś mi się zdaje, że biegi to taki słaby punkt Rav'ek, ale przejmować się nie warto – jeśli nie można czegoś zmienić to najlepiej to pokochać... ![]() Gdy wymienię płyn hamulcowy, również podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Pozdrawiam. |
![]() tj67 TOYOTA RAV4 I Częstochowa | 2011-03-22 21:08:15 Już jestem ![]() W końcu wymieniłem płyn hamulcowy, niestety dwójka haczy się nadal ![]() Pozdrawiam. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2011-03-23 07:55:00 mam carinę e 2.0 gli z 95r. i u mnie też dwójka ciężko wchodzi, przy czym nie ma znaczenia z którego biegu wrzucam na dwójkę, zawsze jest źle; olej w skrzyni zmieniony na nowy i oczywiście podobnie jak u innych osób nic to nie dało; przy wrzucaniu 2-ki, jest takie wrażenie jakby metal ocierał o metal; rozebrałem ten plastikowy tunel środkowy w kabinie co osłania mechanizm dźwigni zmiany biegów ale niby tam wizualnie wszystko w porządku, chociaż nawet jakby było źle, to też nie wiem czy bym się poznał; jak zastosuje sie pewien trik typu lekkie jakby podciągnięcie gałki zmiany biegów do góry w czasie zmiany, to 2-ka wchodzi normalnie; też mi się wydaje, że to może ten synchronizator? |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2011-03-24 17:26:04
Zobacz sobie na końcówki linek od biegów. Jak zdejmiesz je ze sworzni, to popatrz czy są bardzo zjajowacone otwory od strony skrzyni i przy dźwigni zmiany biegów. Te wkładki gumowe nie występują jako część zamienna, tylko całe linki ![]() Druga sprawa to kula na której chodzi cała dźwignia zmiany biegów. Popatrz ile tam jest luzu. Kiedyś gdzieś czytałem, że ktoś tam wsadził kartę telefoniczną w celu zlikwidowania luzu i kultura zmiany biegów ponoć poprawiła się, ale nie wiem na jak długo. Pozdro. |