MASZ PROBLEM Z TOYOTĄ NAPISZ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Profesjonalne porady dotyczące TOYOTY

wyminielem (gwarancynie) napinacz paska rozrzadu .silnik tego samego dnia silnik wskoczyl mi na wyskie obroty czy moze miec to cos wspolnego? czy ten cudowny pasek musi sie jakos ulozyc?czy to sie bedzie zdarzac?
dodam, ze jest to podobno taki pierwszy przypadek w polsce z 3letnim Yarisem ..duma wali mi z twarzy.

Cytat:
2003-08-27 14:30:06, Yaryś pisze:
wyminielem (gwarancynie) napinacz paska rozrzadu .silnik tego samego dnia silnik wskoczyl mi na wyskie obroty czy moze miec to cos wspolnego? czy ten cudowny pasek musi sie jakos ulozyc?czy to sie bedzie zdarzac?
dodam, ze jest to podobno taki pierwszy przypadek w polsce z 3letnim Yarisem ..duma wali mi z twarzy.

Yaryś wyrazy szczerego współczucia, jestem gotowy uwierzyć że twój Yaris jest pierwszy w Polsce z taką usterką, prawda jest taka że 1,3% (według TUV czy dekry) Toyota Yaris do 3 lata mam poważne usterki, a to niestety oznacza że 1,3 osoby na 100 ma taki niefart jak TY, czym będzie więcej użytkowników tego modelu, więcej będzie takich przypadków - po prostu statysyka. Co zreszta nie zmieni faktu że Yaris jest i mam nadzieję, że pozostanie najbardziej niezawodnym seryjnie produkowanym samochodem na świecie. Najważniejsze tylko że jak już się zdarzy jakaś usterka to żeby serwis potrafił szybko i bez zbędnego bólu ją naprawić.
Łączę się w smutku

Ja bym miał takie szczegółowe pytanko ale tu chyba moze odpowiedzieć tylko żeczywiście fachowiec.......
W instrukcji jaką dostaje każdy nabywca nowej cariny E pisze że świece platynki stosować do 3gse i do zwykłego 1,6 natomiast do 3sfe nie stosować platynek tylko zwykłe.
w mojej były platynki i też takie zakupiłem nowe... oczywiście autko chodzi jak przecinak.
Ale niby czemu nie platynki w 3sfe- taki szczególik.....

To ja czekam z niecierpliwością na porady xtree. Mam parę pytań bo staram się wiele problemów rozwiązywać sam.

ja podchodze do topicu powaznie i czekam na odp. autora watku w mojej kwestji. dodam, ze wymiana wiazala sie ze brzydkim klekotaniem i glosnym zachowaniem przy odpalaniu samochodu

koniec off topiców panowie mamy tu sznase stworzyc niezle FAQ toyki.

Cytat:

Nie ma takiej możliwości aby po wymianie rozrządu zmieniły się obroty.
Prawdopodobnie jest przestawiony rozrząd, najprościej jest to sprawdzić poprzez sprawdzenie ustawienia zapłonu.
Trzeba złączyć styki E1 i TE1 w złączu diagnostycznym i sprawdzić ustawienie zapłonu. Jeżeli będie przestawiony zapłon to jest przestawiony rozrząd.

Nie ma mnie często na forum ponieważ nie mam na to czasu bo naprawiam auta z takimi problemami jak wy macie.

Cytat:

Carina E 1.8 GL LB
Starogard Gdański

Profesjonalne porady!!!
Drogo?

Całkowicie za DARMO

Cytat:
Ja bym miał takie szczegółowe pytanko ale tu chyba moze odpowiedzieć tylko żeczywiście fachowiec.......
W instrukcji jaką dostaje każdy nabywca nowej cariny E pisze że świece platynki stosować do 3gse i do zwykłego 1,6 natomiast do 3sfe nie stosować platynek tylko zwykłe.
w mojej były platynki i też takie zakupiłem nowe... oczywiście autko chodzi jak przecinak.
Ale niby czemu nie platynki w 3sfe- taki szczególik.....

Nie ma żadnej różnicy aby dobrać tylko ciepłote "możesz nawet jeżdzić na "ISKRZE" i też będzie dobrze
Zwykłe świece będzie trzeba częściej wymieniać.
np.przy silniku 3S GTE z intercoolerem jest to troche kłopotliwe

Skoro xtree ma wiedze , a widac ze ma , oraz nie ma za duzo czasu zeby grzebac po watkach i tam odpowiadac , pomysl ze zrobieniem jednego wydaje mi sie ok, bedzie troche "groch z kapusta" ale mysle ze sie jakos ulozy.

Nie jestem zwolennikiem robienia dedykowanych watkow dla konkretnej osoby - dlatego robie to na probe aby zobaczyc czy odpowiedzi xtree sa tak fachowe jak sugeruje autor. W zwiazku z tym prosze o pisanie konkretnych postow z konkretnymi pytaniami, czcze gadanie bede staral sie usuwac

ps. prosba do xtree , aby dokladniej poslugiwal sie cytatami, za duzo roboty zeby kazdy post modyfikowac

Witaj xtree !!!!
Bardzo sie cieszę , że jesteś bo ja nie mam żadnej książki do mojej Starletki. Od pewnego czasu słyszę z przodu podczas hamowania dziwne świerszcze , odgłos ten jest narastający w koncowej fazie. Przeględ techniczny mam 19 września .Jeżeli poradzisz mi na co mam zwrócić uwagę i co wymienic to będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie

Cytat:
2003-09-01 13:28:36, Bozenka pisze:
Witaj xtree !!!!
Bardzo sie cieszę , że jesteś bo ja nie mam żadnej książki do mojej Starletki. Od pewnego czasu słyszę z przodu podczas hamowania dziwne świerszcze , odgłos ten jest narastający w koncowej fazie. Przeględ techniczny mam 19 września .Jeżeli poradzisz mi na co mam zwrócić uwagę i co wymienic to będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie

Ja bym zaczoł od sprawdzenia stanu klocków chamulcowych, albo sie któryś skończył albo uszkodził.

Cytat:
2003-08-31 18:14:08, xtree pisze:
Cytat:

Prawdopodobnie jest przestawiony rozrząd, najprościej jest to sprawdzić poprzez sprawdzenie ustawienia zapłonu.
Trzeba złączyć styki E1 i TE1 w złączu diagnostycznym i sprawdzić ustawienie zapłonu. Jeżeli będie przestawiony zapłon to jest przestawiony rozrząd.

jakie skutki dla autka moze miec przestawiony rozrzad?

1. Szukam wtyczki do alternatora (3 przewody). Nie jest to czesc serwisowa (wystepuje razem z cala wiazka).
2. W zwiazku z powyzszym raz mi dziala alternator a raz nie. Mniej-wiecej rowno z problemami z alternatorem pojawily
mi sie problemy z obrotami. Dokladniej: po przerzuceniu na N lub P obroty rosna do 2000. Czy jest mozliwe, zeby robil to komputer wiedzac, ze ma niedoladowany akumulator?
3. Nie swieci mi kontrolka przegrzania silnika. Zarowka jest dobra nie wiem gdzie szukac czujnika (wskaznik temperatury jest ok)
4. Po wiatraku od klimy zostala mi tylko dziura. Gdzie znajde jego sterowanie?
5. Zawieszal mi sie EGR (samochod gasl na wolnych obrotach). Mechanik zaslepil podcisnienie, ktore sterowalo zaworem mowiac, ze bez tego tez bedzie jezdzil. Czy mial racje?
(supra MA70L-BJPVZC)

Cytat:
2003-09-01 15:57:34, Yaryś pisze:
Cytat:
Cytat:

Cytat:
2003-09-01 18:29:09, marcinkedryna pisze:
1. Szukam wtyczki do alternatora (3 przewody). Nie jest to czesc serwisowa (wystepuje razem z cala wiazka).
2. W zwiazku z powyzszym raz mi dziala alternator a raz nie. Mniej-wiecej rowno z problemami z alternatorem pojawily
mi sie problemy z obrotami. Dokladniej: po przerzuceniu na N lub P obroty rosna do 2000. Czy jest mozliwe, zeby robil to komputer wiedzac, ze ma niedoladowany akumulator?
3. Nie swieci mi kontrolka przegrzania silnika. Zarowka jest dobra nie wiem gdzie szukac czujnika (wskaznik temperatury jest ok)
4. Po wiatraku od klimy zostala mi tylko dziura. Gdzie znajde jego sterowanie?
5. Zawieszal mi sie EGR (samochod gasl na wolnych obrotach). Mechanik zaslepil podcisnienie, ktore sterowalo zaworem mowiac, ze bez tego tez bedzie jezdzil. Czy mial racje?
(supra MA70L-BJPVZC)

ad5. Nie wolno wyżucić tego zaworu.ponieważ auto będzie chodziło nie prawidłowo.
ad3. Czujnik znajduje się w głowicy lub w kolektorze wodnym który oprowadza wodę z silnika do chłodnicy.
ad1 są dwa rodzaje wtyczek okrągła i plaska, która?
Wyśle ci na maila schemat sterowania wentylatorami i i alternatora.

Cytat:
2003-09-01 18:36:20, Gr00bY pisze:
Cytat:
2003-09-01 15:57:34, Yaryś pisze:
Cytat:
Cytat:

wymiana rorzadu to nie wymiana pasku NAPINACZA rorzadu. poprawcie jesli sie myle.

Cytat:
2003-09-02 12:19:00, Yaryś pisze:
wymiana rorzadu to nie wymiana pasku NAPINACZA rorzadu. poprawcie jesli sie myle.

Nie wiem jak to jest ale czy czasem do wymiany napinacza nie trzeba zdjąć paska rożądu ? Jeżeli tak to możliwe ze przestawili coś, stąd te wysokie obroty.

Skutki mogą nyć rózne możesz troche zyskać na mocy albo stracić, może dojśc do nadpalenia zaworów warto to skontrolować w ASO w ramach reklamacji wykonanej usługi.

Racja. Do wymiany napinacza zawsze "rozbiera" sie caly rozrzad. Wiem bo widzioalem jak mi wymianiali 6 mies temu