MotoNews.pl

Toyota Rav4 2.0 D-4D - dymi na czarno

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Od kilku lat posiadam Toyotę Rav4 2,0 D4D z 2004roku. Zawsze byłem zadowolony , ale od roku mam wielkie problemy z tym samochodem. Samochód po uruchomieniu dymi na czarno, po rozgrzaniu silnika dymienie ustaje. Stwierdziłem także że pali mi dużo paliwa. Byłem nawet w autoryzowanej stacji, tam diagnoza była następująca - wszystkie wtryskiwacze do wymiany+ czyszczenie układu paliwowego - kwota do zapłaty 9 tys. Jak się domyślacie poraziło mnie totalnie. Apeluje do użytkowników Toyot Rav 4 aby ktoś kto może mi pomóc odezwał się.

hmm... a moze po prostu uszczelniacze zaworów masz do wymiany i przepływomierz do czyszczenia. Co do układu paliwowego to na rynku jest sporo dodatków do paliw, które niby mają czyścić układ, koszt ok 50 zl ale czy pomagaja to nie mam pojęcia. Kiedyś wlałem u siebie i uczucia mieszane, różnicy raczej nie poczułem, napewno nie zaszkodziło.

[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2009-12-10 16:23:30 ]

Cytat:
2009-12-10 15:24:48, zgredek99 pisze:
Byłem nawet w autoryzowanej stacji, tam diagnoza oza była następująca - wszystkie wtryskiwacze do wymiany+ czyszczenie układu paliwowego - kwota do zapłaty 9 tys.

Jakby to było w moim dinozaurze, to pojechałabym do fachowca od wtryskiwaczy i poprosiłabym o wyczyszczenie.
Ale jak to jest w D4D - nie wiem. Może też się da wyczyścić ? W ASO zawsze chcą wymieniać.
A gdzie masz zwyczać tankować ?

Jak kolega jest z Siedlce to chyba w Iganiach jest jakiś zakład co się zajmuje toyotowymi D4D możesz podjechać i pogadać z nimi.

Pozdrawiam kolegę z Siedlec

A masz trudnosci z zapalaniem po nocnym postoju,czy odpala 1-2 sek krecenia?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki za pomoc. Pojechałem do serwisu DREI-POL w Iganiach i usprawnili mi samochód . Faktycznie są fachowcami w swojej dziedzinie. Serwis wygląda tak sobie – troche zaniedbany ale wiedzę mają niesamowitą. Cały dzień przesiedziałem u nich, ale auto nie dymi, spalanie znacznie spadło a silnik pracuje równiutko. Naprawili mi wtryskiwacze i przeczyścili cały układ paliwowy i w porównaniu z kasą w autoryzowanej stacji jaką wydałem to zrobili to prawie za darmo. Szkoda że się nie reklamują, bo naprawdę znają się na rzeczy.