MotoNews.pl

Nowe zaworki SCV czy aby niezawodne ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. W mojej Rav4 D4D zdiagnozowano w serwisie ASO błąd P0627 i oczywiście wymiana zaworków. Po opisach na forum dość częsta przypadłość rafek i ave. Dodam żę przejechałem 137 tys. km. Koszt wymiany w ASO oczywiście ok. 1.5k.
Tym samym mam pytanko: czy nowe zaworki SPV sprzedawane przez ASO są już niezawodne?.
Jak zapewniał mnie serwisant błąd tkwił w wykonaniu samego zaworka który miał za małą średnicę bodajże o 5 um.
Toyota poprawiła to i nowe zaworki kupowane w ASO są już ok.
Napiszcie proszę czy miał ktoś przypadek padnięcia nowych zaworków.
Jeszcze jedna sugestia szczególnie do Toyota Poland - jeżeli jest to ewidentny błąd konstrukcyjny Toyoty czy ta wada ukryta nie powinna być usunięta nieodpłatnie
Pozdrowienia dla wszystkich toyoto-maniaków

Do Toyota Motor Poland to raczej nie na tym forum
Jezeli samochod byl serwisowany to czasem piszac do TMP mozna cos dostac w ramach tzw dobrej woli,i raczej bym skorzystal z takiej mozliwosci.
Ogolnie producenci samochodow gwarantuja sprawne dzialanie w okresie ktory nazywamy gwarancyjnym,w przypadku Toyoty 100 tys i 3 lata,w przypadku innych mniej np Ford lub tzw fikcyjna gwarancje np Renault,gdzie praktycznie wszystko jest czescia exploatacyjna i nie podlega gwarancji
Jezeli cos sie zepsuje w tym okresie to zostaje wymienione na nowe na koszt gwaranta,jezeli sie nie zepsuje nie zostaje wymienione.
Jezeli gwarant wymienia w jakims modelu czesciej pewne podzespoly to wprowadza tzw modyfikacje,czesci lub oprogramowania.
Tylko gwarant i upowaznieni pracownicy serwisu wiedza co jest modyfikowane i w jakim celu,jest to pilnie strzezona tajemnica danej firmy.
Jedno jest pewne gdyby kazda firma wymieniala wszystko co zostalo zmodyfikowane w pojazdach i urzadzeniach swojej marki
to mielibysmy katastrofe ekonomiczna na skale swiatowa.
Smutne ale prawdziwe.
Co sie tyczy zaworkow SCV to czasem wytrzymuja 80 tys czasem 130 a czasem wogole ich nie trzeba wymieniac,zalezy na jakim paliwie kto jezdzi.
Rzeczywiscie po ich wymianie nie spotkalem aby trzeba je bylo ponownie wymieniac ale to o niczym nie swiadczy,poniewaz zanim ktos zrobi przynajmniej tyle samo km co na poprzednich samochod raczej juz zmieni wlasciciela.
Wazne tez aby prawidlowo je zdiagnozowac bo taki objaw i kod bledu daje rowniez wieszajacy sie na przelew wtryskiwacz.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki Bigelektron za sugestie.
Spróbuje coś nagryzmolić do TMP tym bardziej że kupiony i serwisowany w ASO. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
Co do wieszającego się na przelew wtryskiwacza to chyba poważniejszy wydatek dlatego mam skromną nadzieję że na zaworkach się skończy
Jutro wymieniam zaworki także wszystko się okaże

pzdr

Cytat:
2009-12-30 07:48:10, robuncio pisze:
Dzięki Bigelektron za sugestie. Spróbuje coś nagryzmolić do TMP tym bardziej że kupiony i serwisowany w ASO. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Co do wieszającego się na przelew wtryskiwacza to chyba poważniejszy wydatek dlatego mam skromną nadzieję że na zaworkach się skończy Jutro wymieniam zaworki także wszystko się okaże pzdr

Sam je wymieniasz czy w serwisie.??

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Witam Cię Bigelektron w nowym roku.
Zaworki wymieniałem w ASO. Zdążyli ściągnąć jeszcze w starym roku także w sylwka rano byłem umówiony na wymianę.
Godzinka roboty, 1490 PLN mniej w kieszeni , ale wszystko wróciło do normy. Rafka śmiga jak nowa .
Jak dla mnie gra nie warta świeczki żeby wymieniać samemu zaworki.
Koszt zakupu samych zaworków w ASO 1330 PLN a pozatym pewne że kupię już poprawione konstrukcyjnie.
Koszt wymiany 160 PLN czy opłaca się bawić z tym samemu

Pozdrowienia