Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2009-12-29 19:38:50 ruszales z piskiem na skreconych kolach?? |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-12-29 21:55:46 Tak, nic nie stuka. Stuki pojawiają się przy prędkościach większych jak 30 km/h |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-12-29 23:33:22 stuka podczas jazdy na wprost i podczas skręcania, z tym że przy skręcie w prawą stronę jakby mniej, na łuku też stuka. Co do luzów na drążku to sprawdzę jutro, póki co to sprawdzałem na podniesionych kołach |
![]() kleeb TOYOTA DRIVER Carina E Legionowo | 2009-12-30 00:09:00 ![]() ![]() |
syd Tychy | 2009-12-30 08:02:15 spróbuj ściągnąć osłonę drążka "rzepki" z prawej strony,skręć kołami w lewom stronę(auto może być poniesione) i ruszając kołem na boki prawo-lewo obserwuj listwę w przekładni - jak ma luz pewnie będzie chodzić gór-dół .jeśli przekładnia ma luz na tulei z prawej strony to najbardziej wyczuwalny będzie przy skręcie w lewo,wtedy listwa wysuwa się najbardziej z przekładni ,możesz jeszcze spróbować łapiąc za "rzepkę" poszarpać ją w górę i w dół możesz też wyczuć luz.ale o dokładną diagnozę to trudno przez kompa.pozdro. |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-12-30 08:43:45
No i sprawdziłęm, na drążkach nie ma najmniejszego luzu, wszystko siedzi sztywno ![]() |
syd Tychy | 2009-12-30 09:25:48 ale mnie nie chodzi o drążki tylko o listwę zębatą w przekładni kierowniczej,może być wybita tuleja między obudową przekładni a listwą i może stukać. |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-12-30 11:26:58 chodziło mi o listwę, ściągnąłem osłony i szarpałem kołem i za drążki, listwa nie ma luzu, jedynie lekko na poduszkach porusza się cała maglownica, ale to normalne. Jak podwantowałem listwę łomem to ciupkę ruszyła się do góry ale bez żadnych stuków |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-12-30 20:46:33 Coś mi się wydaje że to będzie maglownica padnięta, przy włączonym wspomaganiu i krótkich szybkich obrotach kierownicą prawo lewo słychać stuki i czuć je na podłodze (przy wyłączonym wspomaganiu tego nie czuć). Gdy przy tych skrętach docisnę nogą kolumnę kierowniczą w miejscu krzyżaka stuki ustają, ale w czasie jazdy to nie pomaga, ale wyraźnie czuje wtedy uderzenia na nodze, o dziwo nie czuję ich na kole kierownicy. Luz będzie w miejscu gdzie kolumna kierownicza wchodzi do maglownicy, krzyżaki są dobre, sprawdzałem je. Można jakoś usunąć w tym miejscu luz czy pozostaje wymiana lub regeneracja? |