MotoNews.pl

Corolla E12(zaparowane szyby rano)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko.Mam Corolle E12 wagon ,autko trzymam na dworze i często się zdaża szczególnie jesienią i zimą że jak przychodzę rano do auta szyby są zaparowane no chyba że jest mróz to są zamarźnięte od środka.Mam jeszcze seicento i tam szyby są suche.Filtr kabinowy nowy .Klimy nie mam.Podczas jazdy odparuje i wszystko OK.Może ktoś miał podobny problem i mi coś podpowie !

pawsol

U mnie pomaga odkurzenie/wytrzepanie dywaników z piachu, umycie okien i porządne wietrzenie...
Przynajmniej na jakiś czas odpuszcza

a na jakim obiegu jeździsz???,sprubuj całkowicie wyciągnąć filtr kabinowy i sprawdz czy będą zmiany ,te corollki chyba mają słaby bieg powierza w kabinie szybko poarują szyby i cięrzko je "odparować".pozdro.

no dzisiaj właśnie wyjąłem filtr kabinowy no i wieje lepiej ale ta dmuchawa na pierwszym biegu to mało co dmucha ,poprzednio miałem E11 i tam wentylacja była OK.Jak się zrobi troszkę cieplej to muszę sprawdzić otwory wentylacyjne pod tylnim zderzakiem bo takie chyba muszą być-nie jeżdże tym autem od nowości to może ktoś tam coś kombinował.

Cytat:
2010-02-03 17:48:53, pawsol pisze:
no dzisiaj właśnie wyjąłem filtr kabinowy no i wieje lepiej ale ta dmuchawa na pierwszym biegu to mało co dmucha ,poprzednio miałem E11 i tam wentylacja była OK.Jak się zrobi troszkę cieplej to muszę sprawdzić otwory wentylacyjne pod tylnim zderzakiem bo takie chyba muszą być-nie jeżdże tym autem od nowości to może ktoś tam coś kombinował.

Jak przychodzisz i masz zaparowane to nawiew nic do tego niema,auto trzeba suszyc.
Jak dojezdzasz do domu to ogrzewanie na maxa az pot po twarzy splywa, a potem pootwierac drzwi po przekatnej na chwile aby wilgoc wywialo,no i warunek nie chodowac blota na dywanikach,a przy wchodzeniu otrzepac buciory, a nie Jak Yeti wnosic tone sniegu do srodka.
Sprawdz tez czy pod dywanikami nie jest mokro.

gdzieś Ci się dostaje wilgoć do auta, albo ją sam wnosisz

pod dywaniki propnuję włożyć gazety, które będą wciągać wniesiony śnieg i wodę (oczywiście co jakiś czas trzba sprawdzić ich stan) - sprawdzone empirycznie, działa
możesz też wstawić do auta pochłaniacz wilgoci, kosztuje koło 30 zł

Proponuję kupić preparat przeciw parowaniu szyb- anti fog, w sklepie motoryzacyjnym kosztuje ok 20 zł, u mnie zdziałał cuda. Nawet gdy na dywanikach zalega wilgoć szyby są suche, naprawdę pomaga

Ja proponuje przewietrzyć auto Ja taki manewr zrobiłem w niedziele to zupełnie inne auto się w środku zrobiło - świeższe

dobrze myslisz z tymi odpowietrznikami pod tylnymi zderzakami. nie wiem jak jest w corolli ale ja mam carine i u mnie wlasnie w tych odpowietrznikach przepuszczaly uszczelki. ja zdjalem zderzak wymontowalem te kratki oczyscilem i przykleilem na silikon i juz 2 lata jest ok. pozdro