MotoNews.pl

Dorobienie klucza 2 przyciskowego RAV4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Czy da się po za ASO dorobić taki klucz wraz ze sterowaniem drzwi i alarmem za rozsądne pieniądze? W ASO to koszt około 1200 zł (chyba). Na aukcją są surowe klucze, w których jest możliwe dostrojenie immo, ale nie ma w nich elektroniki alarmu i centralnego...
Toyota RAV4, 2.0 benzyna, 2004 rok po lifcie.

[ wiadomość edytowana przez: DMQuadro dnia 2010-03-13 14:27:07 ]

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac dorobienie,znaczy co wystrugac z drzewa czy cos w tym stylu?
Moge jedynie podac pare szczegolow typu.
Klucz z Rava przed liftem i po lifcie jest inny i nieda sie go zakodowac,wiec kupujac na allegro trzeba kupic wlasciwy,czyli jak masz ramke radia na 4 niklowanych srubach to nie pasuje klucz z modelu gdzie radio ma po obu stronach metalizowany plastik i nie widac srub w konsolce.
Wiec aby sobie kupic kluczyk to trzeba kupic lupinke z grotem zamowiona wg blaszki kodowej,jezeli nie posiadasz blaszki to trzeba zamowic lupinke z grotem bez naciec,i naciac u kluczykarza.
Druga czesc klucza czyli pilot glowki klucza z przyciskami lock,unlock moze byc uzywana np z allegro,ale musi pochodzic z tego samego modelu auta.
Problem w tym ze samochody i klucze zawnetrznie wygladaja identycznie.Na kluczu niema zadnych numerow po ktorych mozna go przypisac do modelu po lub przed liftem.Po prostu albo sie wkoduje albo nie.
Najwazniejsze jednak czy masz tzw mastera.Jezeli nie to mozesz sobie conajwyzej skopiowac klucz u kluczykarza za 150zl ,bedzie to wtedy klucz typu subkey ,bez przyciskow wiec trzeba sobie wtedy alarm zmienic na pilotowy i bedzie sterowal zamkiem.Bedzie tanio i nieoryginalnie ale bedzie dzialalo.
Jak chcesz oryginalnie to niestety kosztuje tyle w temacie.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Toyota po lifcie. Nie wiem, czy mam mastera - dostałem 2 klucza, jeden z przyciskami sterującymi, drugi bez. ten drugi otwiera drzwi, odpala samochód, i, co najważniejsze, nie steruje alarmem. Dostałem jakąś kartę plastikową od alarmu, jest również aluminiowa tabliczka z cyframi na tym drugim kluczu.
Szukam sposobu żeby zrobić kopie klucza z przyciskami.

Cytat:
2010-03-14 16:09:51, DMQuadro pisze:
Toyota po lifcie. Nie wiem, czy mam mastera - dostałem 2 klucza, jeden z przyciskami sterującymi, drugi bez. ten drugi otwiera drzwi, odpala samochód, i, co najważniejsze, nie steruje alarmem. Dostałem jakąś kartę plastikową od alarmu, jest również aluminiowa tabliczka z cyframi na tym drugim kluczu. Szukam sposobu żeby zrobić kopie klucza z przyciskami.

Jezeli wsadzisz klucz do stacyjki i dioda immobilizera zgasnie od razu to master,jezeli zapali sie na sekunde i dopiero zgasnie to subkey.
Blaszka z numerkami na drugim kluczu to kod naciec na grocie klucza.
Lupinka z bagnetem zamowionym pod kod z tabliczki kosztuje okolo 600- 800 w zal od modelu jezeli da sie zamowic sama lupine,srodek mozesz wtedy kupic uzywany i jezeli masz mastera to kazdy serwis go dokoduje.
Jezeli niemasz mastera to serwis nie dokoduje bez wymiany komputera, ja moge dokodowac.

-----------------
Naprawa elektroniki.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-03-14 22:22:10 ]

Dioda gaśnie od klucza z przyciskami, od tego drugiego - zapala się na 2-3 sekundy i gaśnie.

Cytat:
2010-03-15 07:33:36, DMQuadro pisze:
Dioda gaśnie od klucza z przyciskami, od tego drugiego - zapala się na 2-3 sekundy i gaśnie.

To ile masz w koncu tych kluczy????
Ten z przyciskami jest zawsze masterem.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Mam 2 - jeden klucz z przyciskami, drugi bez. Chcę dorobić drugi z przyciskami (czyli będzie de facto trzecim). Chociaż przy takiej cenie kopii chyba kupię pilota do Clifforda i dostroję go, bo koszt takiej operacji jest niewielki. Jak na razie udało mi znaleźć niepewnego wykonawce (bez papierów i gwarancji) za 450 (surowiec w cenie) i pewnego - warsztat w Wawie (mieszkam w jej okolicy) - za 700 - na fakturę i z gwarancją.

[ wiadomość edytowana przez: DMQuadro dnia 2010-03-15 19:46:17 ]

Cytat:
2010-03-15 19:42:25, DMQuadro pisze:
Mam 2 - jeden klucz z przyciskami, drugi bez. Chcę dorobić drugi z przyciskami (czyli będzie de facto trzecim). Chociaż przy takiej cenie kopii chyba kupię pilota do Clifforda i dostroję go, bo koszt takiej operacji jest niewielki. Jak na razie udało mi znaleźć niepewnego wykonawce (bez papierów i gwarancji) za 450 (surowiec w cenie) i pewnego - warsztat w Wawie (mieszkam w jej okolicy) - za 700 - na fakturę i z gwarancją. [ wiadomość edytowana przez: DMQuadro dnia 2010-03-15 19:46:17 ]

A na co chcialbys gwarancje w przypadku klucza???? ze go nie zgubisz?

-----------------
Naprawa elektroniki.

Doceniam dowcip , ale ten tańszy wariant - to od faceta, o którym nic nie wiem, oprócz nr telefonu i nicka z allegro. Będzie ingerował w auto, zniknie bez śladu (bo nie wystawi żadnych papierów) - a jak będzie coś nie tak? Albo auto zniknie?
Znalazłem w międzyczasie Londynie surowe klucze z elektroniką (ok 120-190 zł u różnych sprzedawców) i używki w cenie ok 10 zł. Czy taką używkę da się przeprogramować?

Cytat:
2010-03-15 22:40:58, DMQuadro pisze:
Doceniam dowcip , ale ten tańszy wariant - to od faceta, o którym nic nie wiem, oprócz nr telefonu i nicka z allegro. Będzie ingerował w auto, zniknie bez śladu (bo nie wystawi żadnych papierów) - a jak będzie coś nie tak? Albo auto zniknie? Znalazłem w międzyczasie Londynie surowe klucze z elektroniką (ok 120-190 zł u różnych sprzedawców) i używki w cenie ok 10 zł. Czy taką używkę da się przeprogramować?

Uzywke da sie zaprogramowac,ale musi byc z twojego modelu.Ale grot nie bedzie pasowal.chyba ze trafisz taki grot ktory tam gdzie twoj ma wyciecia nie jest wciety i przefrezowac u kluczykarza.
Poniewaz masz Mastera wiec na kodowanie jedz do serwisu.Klucz aby zakodowac nie trzeba przekrecac w stacyjce.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzięki za cierpliwość do laika.Czy dobrze kombinuję - kupuję używkę w UK i surowy klucz bez elektroniki w Polsce. Przekładam elektronikę do nowej obudowy, docinam, programuję w ASO?

Cytat:
2010-03-16 00:25:02, DMQuadro pisze:
Dzięki za cierpliwość do laika.Czy dobrze kombinuję - kupuję używkę w UK i surowy klucz bez elektroniki w Polsce. Przekładam elektronikę do nowej obudowy, docinam, programuję w ASO?

Sure,po naszemu siur

-----------------
Naprawa elektroniki.