MotoNews.pl

[Carina E] uszkodzony termostat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Cariny E 1.6 z silnikiem 4A FE. Zauważyłem, że prawie wcale nie podnosi się wskaźnik temperatury, nawet po dłuższej jeździe. Czasem podniesie się lekko podczas jazdy po mieście. W środku też niezbyt szybko robi się ciepło. Czyżby objawy były jednoznaczne wskazujące na termostat? Nie mam doświadczenia w mechanice samochodowej. Czy przy okazji wymiany termostatu warto też wymienić płyn chłodzący?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

To najprawdopodobniej termostat, wymiana nie powinna sprawić trudności, koszt nowego niewielki. Co do płynu to musisz go spuścić, więc najlepiej zalać jakimś nowym. Co do jego spuszczania to polecam poprzez odpięcie węża od chłodnicy na dole, bo jeżeli odkręcisz korek spustowy na spodzie chłodnicy, to potem może nie trzymać szczelności. Pozdrawiam

Moze byc tylko czujnik uszkodzony i podaje niewlasciwe napiecie na wskaznik. Jesli ogrzewanie dziala Ci normalnie,to raczej czujnik. Jednak tez bym obstawial termostat.

Jutro rano jadę wymienić termostat i zobaczymy czy będzie poprawa. Ogrzewanie moim zdaniem nie działa poprawnie, bo dmucha zimnym cały czas.

Cytat:
2010-03-24 23:31:30, bartplus pisze:
Jutro rano jadę wymienić termostat i zobaczymy czy będzie poprawa. Ogrzewanie moim zdaniem nie działa poprawnie, bo dmucha zimnym cały czas.

Zobacz czy poziom płynu jest ok czsami jest mało i najpierw przestaje działać ogrzewanie

Już mam wymieniony termostat i wskazówka dostała "wzwodu" Płyn też został uzupełniony. Grzeje teraz jak dziki. Paliwa pewnie też będzie mniej potrzebne.