Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2010-05-12 13:50:52 mam akurat taką jak jesteś zainteresowany to daj znać na priv.
Do warszawy to ci mogę za darmo podwieżć |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-12 14:40:19
junior_ek a moge wogole wyciagnac sprezarke (zeby nie robila oporow na tym pasku) i sciagnac tymczasowo pasek wogole zeby sie nie urwal do momentu az znajde sprezarke i kupie nowa? |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2010-05-12 14:49:55 Jak wyciągniesz sprężarkę to musisz kupić inny pasek, bo ten będzie za duży. Paska nie możesz całkowicie ściągnąć bo nie będziesz miał ładowania akumulatora. Jak klima jest wyłączona to sprężarka nie stawia oporów no chyba, że jest coś nie halo z jej sprzęgłem. A co to w ogóle za samochód? I jakie to dźwięki wydobywają się na wolnych obrotach: pisk, szum czy jakieś uderzenia. Możesz ściągnąć pasek i ręcznie poruszać kołem od klimy, jak nie stawia oporów to nie ściągaj jej bo tak jak wcześniej napisałem, będziesz musiał kupić mniejszy pasek [ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2010-05-12 14:54:51 ] |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-12 15:00:44
samochod toyota carina E 1.8 97 rok faktycznie bylo malo gazu juz i ja dosyc mocno podkrecilem aby lepiej chlodzila i po godzinie sie zapalila ![]() jesli chodzi o dzwieki jak wlacze klime przerazliwy pisk, kolo od sprezarki zablokowane calkowicie i pasek kreci sie po kole. jak jest klima wylaczona to bylo ok do wczoraj kiedy to uslyszalem dwa razy jak stalem na luzie na swiatlach dzwiek jakby delikatne pukanie. Jak tylko ruszlem i zaczalem jechac mijalo. mam wrazenie ze dodakowo zacina sie jednak cos tam (lozysko) a jak samochod szybciej jedzie to sie szybciej kreci i jest wiekszy opor. ps. apropos paska do klimy to czy w carinie E do alternatora nie ma osobnego paska? [ wiadomość edytowana przez: kelevra1 dnia 2010-05-12 15:20:58 ] |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2010-05-12 21:50:35
Jak otworzysz maskę to będziesz wiedział ![]() |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2010-05-12 22:20:23
Przykra sprawa ale 1.8 ma odzielny pasek żeby się nie męczyć to go przetnij i po sprawie bo ten co masz już pewnie i tak na wykończeniu a zdjęcie jest pracochłonne bo najpierw trzeba zdjąć ten od alternatora i dopiero ten od klimy |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2010-05-12 22:28:23 Sprezarka sie zatarla , a jak zablokowalo walek,to przegwalcilo sprzegielko i to ono sie spalilo.Teraz zanim zalozysz nowy kompresor trzeba wyplukac uklad z wioruw i aluminiowego szlamu i wymienic osuszacz-dryer czy pochlaniacz wilgoci jak zwal tak zwal. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-12 22:49:30
rng17 ja zupelnie nie znam sie na mechanice samochod odziedziczylem po ojcu ale na chlopsku rozum widze osobny pasek do rozrzadu. osoby do alternatora i osobny do klimy. ale jestes pewny ze moge go przeciac i miec spokoj? dzwonilem dzisiaj do toyoty w markach i innego podobno bardzo dobrego serwisu toyty i powiezdieli mi ze nie mozna sciagnac tego paska bo wtedy alternator nie bedzie mi ladowal. jesli to prawda to za..... specjalistow zatrudniaja warsztaty ktore szczyca sie znajomoscia mechaniki ![]() |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-12 22:58:16
Bigelektron. Dzieki za fachowa rade. Dzisiaj wlasnie tez uslyszalem zeby przed wymiana sprezarki przeczyscic uklad. Zastanawiam sie tylko czy robic to juz teraz na 100% czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia ze doszlo do takiego znieszczenia i jednoczesnie zanieczyszczenia ukladu. Orientujesz sie jaki jest koszt tego osuszacza (pochlaniacza wilgoci?) i czy mozna go kupic z uzywanej Cariny ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2010-05-12 23:11:04
Jezeli kompresor sie zatarl ,a wszystko na to wskazuje,to zanim to nastapilo lecialy z niego wiory do ukladu.Jezeli zalozysz nowy to dlugo nie pociagnie w takim blocie.Pochlaniacz wilgoci wylapuje wilgoc z ukladu,aby elementy nie korodowaly,kompresory sie nie zacieraly, a zawory rozprezne nie zakleszczaly.Jezeli uklad jest rozszczelniony tak ze wejdzie do niego powietrze atmosferyczne,to pochlaniacz wchlonie tyle wilgoci az straci zdolnosc pochlaniania.Wiec uzywka nie wchodzi w gre. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-12 23:52:23
a nie wiesz ile kosztuje nowka? |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-13 00:02:00
a bioelektron czy moglbys potwierdzic czy moge przeciac ten pasek od klimy i jezdzic bez tego paska? |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2010-05-13 10:12:42 Jeśli 7A-FE to napewno możesz ,ale jak niemasz pojęcia to podjedż do mechanika i ci przetnie odpowiedni ,bo sam to się możesz pomylić skoro nie potrafiłeś stwierdzić czy są dwa czy jeden |
kelevra1 Warszawa | 2010-05-13 10:40:13
tak silnik 7A-FE wielkie dzieki za fachowe porady! jestem pod wrazeniem wiedzy osob ktore pomagaja na forach. |
syd Tychy | 2010-05-13 18:32:04 jeśli profesjonalnie to-
7a-fe z klimatyzacją ma 3 paski(bez klimy 2) pasek nr.1 napędza pompę wody i alternator pasek nr.2 napędza pompę wspomagania kierownicy poprzez pompę wody pasek nr.3 napędza sprężarkę klimy pasek nr.3 jest tylko i wyłącznie od klimy można go ściąć. |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2010-05-14 09:39:13
Dokładnie ale nie wgłębiałem się w szczegóły |