MotoNews.pl

Skrzypiący pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, bardzo skrzypi i popiskuje pedał przy naciskaniu lub popuszczaniu przede wszystkim na zimnym. Da się coś z tym zrobić ?? a może to jakiś zwiastun problemów w przyszłości ?? pzdr

Może pomoże przesmarowanie (nie znam oficjalnych nazw) :
- trzpienia idącego od pedału (wewnątrz samochodu), prawdopodobnie wchodzi w taką gumę i tam może popiskiwać
- kulki popychającej widełki sprzęgłowe (pod maską silnika).

Też tak mam i nic się nie dzieje taki urok toyoty

Cytat:
2010-05-18 21:17:19, piasek101 pisze:
Może pomoże przesmarowanie (nie znam oficjalnych nazw) : - trzpienia idącego od pedału (wewnątrz samochodu), prawdopodobnie wchodzi w taką gumę i tam może popiskiwać - kulki popychającej widełki sprzęgłowe (pod maską silnika).

wydaje mi się ze dźwięk dochodzi spod maski a tam właśnie zaglądałem i nawet pod autem na kanale nie znalazłem tych kulek popychających widełki sprzęgła - może są jakoś zabudowane bo nie widzialem nic co by pracowało po naciśnięciu sprzęgła i co mozna by bylo posmarować.
W civicu jak tak miałem to psiknąłem wd40 na linke i było juz ok, tutaj nie widzę nic co mógłbym psiknąć hehe

piski najprawdopodobniej dochodzą z łożyska oporowego sprzęgła.ciężko suwające się łożysko po suchym wałku sprzęgłowym.najlepiej zdjąć skrzynie i do porządku posmarować.pedał ciężko pracuje?więcej siły trzeba użyć do wciśnięcia?taka praca łożyska znacznie przyśpiesza zużycie sprzęgła.
sprawdź też czy nie piszczy siłownik wyciskowy ,znajduje się on z przodu skrzyni.

Mi to ewidętnie piszczy sprężyna co naciąga pedał

Cytat:
2010-05-19 11:08:48, rng17 pisze:
Mi to ewidętnie piszczy sprężyna co naciąga pedał

to ją ściągnij i zobacz czy piszczy nadal.

Na skrzyni od przodu masz siłownik - niech ktoś naciska sprzęgło, Ty zajrzyj pod maskę - zakończony jest on owalnie (to nazwałem kulką).
Na styku tej kulki i końca widełek sprzęgłowych (jak jest sucho) to piszczy przy wciskaniu pedału.

Cytat:
2010-05-19 12:59:47, piasek101 pisze:
Na skrzyni od przodu masz siłownik - niech ktoś naciska sprzęgło, Ty zajrzyj pod maskę - zakończony jest on owalnie (to nazwałem kulką). Na styku tej kulki i końca widełek sprzęgłowych (jak jest sucho) to piszczy przy wciskaniu pedału.

jak najbardziej polecam aby tam sprawdzić ,przesmarować.

dzięki za rady - jutro zaglądnę pod maske !

mi się podobnie dzieje w yarisie, jak był na gwarancji po kilku smarowaniach wymienili mi siłownik sprzęgła, teraz mi pozostaje wd 40 jak narazie co jakiś czas.

wielkie dzięki za pomoc - pomogło a psiknąłem nie wd40 tylko
smarem w areozolu Wurth - pozdrawiam

Cytat:
2010-05-21 16:34:26, martinskorpio pisze:
[...]

Czy ja dobrze widzę aktywność ??

Cytat:
2010-05-21 17:39:45, Perzan pisze:
Czy ja dobrze widzę aktywność ??

hehe dobrze widzisz czasem tu jeszcze wpadam, pamiętasz jeszcze mojego Yarisa?

Cytat:
2010-05-21 23:31:43, martinskorpio pisze:
[...] pamiętasz jeszcze mojego Yarisa?

Yarisa - nie ( podpadłem ), ale człowieka wydaje mi się, że tak
Dlatego zareagowałem
Pozdro.

Cytat:
2010-05-22 02:09:16, Perzan pisze:
Yarisa - nie ( podpadłem ), ale człowieka wydaje mi się, że tak Dlatego zareagowałem Pozdro.

ja Ciebie też, pozdrawiam