| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-09-15 15:06:50 zmierz kompresje, jesli bedzie ok to uszczelniacze zaworów...
ew. próba olejowa. |
anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-09-15 15:12:28 bo pali ojej i trzeba sprawdzić dlaczego???
1. Ciśnienie!! 2. przedmuchy do filtra 3. przedmuchy do misy i ... sprawdz ciśnienie na zimnym silniku |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2003-09-15 15:45:35 Albo walnięta uszczelka pod głowicą. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-05-26 01:00:47 Zdecydowanie uszczelniacze zaworow. Standardowo poleca sie uszczelniacze firmy Goetze, bo sa sprawdzone. Koszt znikomy jesli umiesz zrobic to samemu. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 10:21:25 spalił ci litr oleju od remontu? a czy od remontu jezdzisz na tym samym oleju? |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 12:54:09
To jest kwestia uszczelniaczy - jezeli problem wystepuje podczas rozruchu to jest to pewniak (no dobra - na 99% )
Jazda na nowym oleju czy zlewce nie ma tu zadnego znaczenia. Jezeli jest szczelnie to czy ten czy inny nie powinien sie wydostawac... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 14:26:32
nie wiesz o czym piszesz... po remoncie zalewa sie silnik olejem (zazwyczaj i zalecane jest mineralnym) i spuszcza sięgo po ok 1,5 tys km. jak się jezdzi długo na takim oleju to nie służy on gładziom i ogolnie silnikowi stąd moje pytanie! |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 15:56:07 moj silnik tez jest swiezo po remoncie (4 tys km) i wzial z 0,5 litra oleju, o prawdziwym dotarciu to mozna myslec po conajmniej 20 tys km, i wtedy to moze nie bedzie brał |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 16:25:21
Oj musze Cie zmartwic - wiem dokladnie o czym pisze. Fakt faktem ze olej sie wymienia po remoncie (a wlasciwie powinno sie odrazu zalac nowym i po 1kkm wymienic znow na nowy) ale co do tego ze zalewa sie mineralnym to sa to totalne bzdury!
No chyba ze ma sie silnik mocno zuzyty. Ciagle lejemy pelny syntetyk (przebiegi 170kkm i 115kkm) i nic nie ubywa (mimo niedawnej zmiany pierscieni tlokowych w jednym z nich). Sprawa ma sie podobnie jak ta w ktorej "mechanicy" wciskaja klienom ze kazda wymiana uszczelki pod glowica powoduje potrzebe planowania glowicy Przeciez to chore... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 16:33:27 ooo prosze jakie odwazne słowa widze ze masz ogromne doświadczenie na conajmniej 1000 samochodach...
hmm nie zastanawiałeś dlaczego praktycznie w kazdym firmowym salonie NOWYCH aut w serwisie zlewają po ok 1kkm olej (własnie mineralny którym zalano w fabryce) i zalewają zalecany do danego silnika... Poza tym mądre ksiązki o tym piszą oraz ludzie doświadczeni o tym mówią... ale ty chcesz być mądrzejszy i uważasz że to co ludzie robią od dawna i przynosi to wymierny skutek na milionu autach to są bzdury??? Druga sprawa jesli nie widzisz potrzeby planowania (zabielenia chociaż głowicy) przy wymianie uszczelki pod nią to widze że nie mamy o czym rozmawiać... |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 16:47:52
A no chyba nie mamy.... Nie robie niczego na "zas". Glowica jest prosta i nie wymaga zadnych poprawek. Ale oczywiscie znawcy mowia ze trzeba za kazdym razem. Dlaczego pytam?? Yyyy... eee....aaa.. A nie jest krzywa? Nie... I koniec gadki. Robice jak chcecie ale 170 000km i 115 000km i kreca sie bdb i bez ubytkow oleju (Rovery). Gladzie w silniku sa ladne, zadnych "wzerow" czy progow. Sorry ale bede stosowal swoje techniki a nie sluchal sie garazowych mechanikow. Pozdrawiam adamdn P.S. Ja Ci od takich i owakich nie wyjezdzam i nie zycze sobie takich tekstow w stosunku do mnie... Kazdy robi jak uwaza - jak dotad nie wychodze na tym zle. Kolega zrobi jak bedzie uwazal.... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 18:35:34 co do uszczelniaczy to tylko te zielone... sprawdzone, nie twardnieją i spełniają swoją role bardzo długo...
dupa nie znawcy... to że głowica jest prosta to poł biedy. ale tez ocenić to trzeba na odpowiednim stole z czujnikiem co do mikrometra prawie. Powiedzmy ze jest prosta.... ale wżerów juz nie zauważysz albo rys, a jak zauważysz to machniesz ręką przecież jest prosta...
a potem: kurde jakie słabe te uszczelki produkują.... |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-26 18:37:36
Zycze powodzenia podczas ich "aplikacji" - mam nadzieje ze Poldek nie bedzie juz "olejozerny" Ile kosztuje sztuka tych czarnych o ktorych mowisz wyzej??
EDIT: LifeGuard -> co do wzerow to patrzylem na nie jak tylko moglem (czyt. lupa ) ale jezeli chodzi o pomiary to zostaly wykonane przy pomocy odpowiednich narzedzi... Pomiary na oko to niech sobie robia gdzies indziej. Aha - no i uszczelki zmieniam sam od momentu kiedy sie do tego zmusilem...
Jeszcze jedno - z uszczelkami to jest niestety tak ze NIKT (podkreslam nikt) nie dokreca srub: a) kluczem dynamometrycznym z okreslonym momentem b) w odpowiedniej kolejnosci szpilek w Roverze. Jak uslyszalem teskt: "Ja mam klucz dynamometryczny w reku... przeciez zrobilem x takich silnikow" to mi sie flaki przewrocily i od tej pory robie wszystko sam... Przynajmniej mam pewnosc ze nic nie spaprze, ze nikt mi glowicy nie podmieni oraz ze nie skrzywie jej skrecajac wszystko do kupy. [ wiadomość edytowana przez: adamdn dnia 2006-05-26 18:46:54 ] |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-26 18:53:36
Life, tu muszę się zgodzić z Adamem. Pracuję w autoryzowanym serwisie VW i Audi i nigdy nie spuszczamy oleju po 1 tys-1,5 tys km zalewając nowym w pełni syntetycznym (technologia i zalecenia fabryczne po prostu tego nie przewidują). Samochód ma przejeździć do pierwszego przeglądu po 15 tys lub rok czasu. Niektóre samochody naszych Klientów mają już dobrze ponad 300 tys km i bez problemu jeżdżą. Zatem problem nie tkwi w spuszczaniu oleju lub nie. Poza tym rzeczywiście nie powinno się planować głowicy po każdym zdjęciu. Ojcu planowali po każdym w Nubirze i uszczelka wytrzymywała raptem 40 tys km. Ale jak uszczelka była badziew za 20 zł (tak montowali w serwisie) zamiast coś konkretnego to trudno się teraz dziwić, że uszczelka zdychała. W naszym serwisie też nie planujemy głowic po każdym zdjęciu, tylko wtedy gdy istnieje uzasadnione podejrzenie, że jest krzywa. [ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2006-05-26 18:55:57 ] |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-05-26 19:00:18 powiem tak żeby nie spierać się juz... Sa dwie szkoły. Ta przezorna i ta "bedzie dobrze" |