Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2011-01-23 22:57:43 Kolego miałem to samo i elektronika nie pomagała .
Zainwestowałem w lepsze opony zimowe i różnica jest kolosalna . Dobre trzymanie boczne opony bardzo pomaga . |
lukasssw czestochowa | 2011-01-26 15:45:24 ja u siebie zimowe założyłem firmy firestone WINTERHAWK 2 215/60/16 i jestem z nich bardzo zadowolony |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-01-26 22:59:21
Mialem kiedys starego Fiata Pande i stare zlezale stuletnie zimowki spilowane do polowy ale byly waskie i mialy rzezbe w ksztalcie klockow.Parkowalem ja w ten sposob ze pakowalem sie rozpedem w kupe nazgarnianego sniegu-bo tam bylo zawsze wolne ![]() ![]() ![]() Poprostu niska masa i dobrze dobrana szerokosc opony do ciezaru auta i zimowy bieznik- moze byc zlezala ,byle miala glebokie wreby. Kto jezdzil na rajdach wie o czym mowie. Na sniegu niema znaczenia twardosc gumy,a klocki na biezniku,i im wezsza tym lepsza.Na lodzie lepiej miec bieznik w jodelke z drobniejszymi nacieciami i szersza mieka opone-zlezala odpada.Jak wybierzesz sie na waskich oponach z rzezba na snieg po oblodzonym czesciowo suchym asfalcie ,to na zakretach samochod bedzie totalnie niestabilny.Trzeba wiec wyposrodkowac i zalozyc cos pomiedzy,poniewaz w zimie raczej rzadko jezdzimy po ubitym sniegu, a czesciej brniemy po kostki w brei i oblodzonym wyjezdzonym asfalcie. Dla auta typu Corolla Focus bardzo dobrze jezdzi sie na czyms o szerokosci 185 na 205 jest ciezko jesli trzeba sie gdzies wspinac pod gore,najlepiej byloby na 175,ale na zakretach to byloby czyste samobojstwo . Teraz jezdze 3 sezon na 205 Fuldy,maja 45 tys,i jak sobie przypomne jak bylo na nowych ,to mozna powiedziec ze to ich ostatni sezon,a gdyby dosypalo sniegiem tak naprawde,to bym pogalopowal po nowe. ![]() Tyle z wlasnych spostrzezen na temat opon. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2011-01-28 15:24:19 Teraz używam Continental ContiWinterContac TS 830 P
235/60/16 i jestem bardzo zadowolony . Myślałem jeszcze o zamianie na 215/70/16 ale hamowanie szerszymi jest rewelacyjne i wolę trochę gorszy komfort jazdy w błocie pośniegowym i głębokim śniegu . |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2011-01-28 16:00:21
A pod śniegiem niespodzianka w postaci hydrantu ![]() |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2011-01-28 16:54:09
Potwierdzm. Mam te same kapcie i też jestem bardzo zadowolony. Śnieg, deszcz, sucho, zimno, ciepło - trzymają elegancko ![]() Pozdro. |