Powstaje projekt urządzenia które ułatwiałoby życie wszystkim borykającym się, z jakimikolwiek problemami montażu różnych typów obrotomierzy w różnych typach aut. Byłby to typ konwertera sygnału zawierającego informację o prędkości obrotowej, na sygnał kompatybilny z dowolnym typem obrotomierza. Przykładowe możliwości tego modułu to m. in.:
-test wskaźnika,
-sygnalizacja zmiany biegu,
-pamięć wartości szczytowej obrotów,
-zmiana kolorów podświetlenia w zależności od prędkości obrotowej silnika... itd.
Pierwszym krokiem było zdobycie obrotomierza. "Ciałem badawczym" stał się obrotek z Forda Mondeo 1.8 Tdi.
Wstępnie, do pierwszych testów została użyta płytka z naszego sterownika stroboskopowego. Po małych przeróbkach nadaje się idealnie. Później nadszedł czas na podłączenie do sprzętu testowego.

Podanie impulsów sterujących obudziło poczciwy obrotomierz do życia. Teraz można wychylać wskazówkę w sposób jak najbardziej kontrolowany, zabawa jest przednia. A to dopiero był początek...
Obrotek macha wskazówką
Kolejny etap prac również mam już za sobą. Przedstawiam zatem w pełni gotowy projekt obwodu drukowanego.

Udało się tam upchnąć obwód wejścia i wyjścia dopasowujący sygnał, mikrokontroler, dwa ledy SMD oraz microswitch i potencjometr wieloobrotowy, które posłużą do zadania wszelkich parametrów urządzenia.
Płytka ma bardzo małe rozmiary, 29x22 mm. Bez problemu będzie można ją ukryć w wiązce przewodów do tablicy. Montaż będzie się odbywał za pomocą klipsów zaciskanych na przewodach bez konieczności zdejmowania izolacji.
Montaż będzie bardzo prosty i niewymagający użycia narzędzi specjalistycznych. Mimo niewielkich rozmiarów, przejściówka ma być urządzeniem multifunkcjonalnym. O jej możliwościach wspominałem wyżej.
Jednak jeżeli ktoś, po lekturze tego wpisu będzie miał jeszcze jakiś ciekawy pomysł, to jestem otwarty na sugestie.
Za 2-3 tygodnie przyjedzie partia prototypowa obwodów drukowanych. Pozostanie przygotowanie oprogramowania...

czy jest taka możliwość na tym sprzęcie?rozumiem ,że jakiś impuls z radia trzeba było by moze od kabla głośnikowego?

Gdybym zajmował się tylko tym projektem, byłoby już po... Niestety mam jeszcze inne obowiązki, ale robię co mogę.