MotoNews.pl

Jaki fotel kubełkowy do malucha - waga/wzrost vs. maluch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z fotelami kubelkowymi
mam 195 cm wzrostu, waga 100kg i potrzebuje dwóch foteli do malucha które pomieściłyby moja D... i równocześnie zmieściły się do malucha.
Wstępny typ padł na Bimarco Cobra 2 zmiescic się podobno zmieszczą ale czy ktoś miał możliwość z okolicy pomóc mi się przymierzyć do Cobra 2 lub Dakara lub innego kubełka?

okolice Oświęcimia, Bielska?

Z tego co mi wiadomo to Cobra 2 jest raczej wąska w D...

Jesli masz 195/100 to albo Cobra, albo Dakar, przy czym wbrew pozorom Cobra jest szersza od Dakara, ale i plytsza (szerzej ma boczne scianki siedziska i bardziej rozchylone). Niektorym C sie nei podoba, bo za slabo trzyma na boki, innym odpowiada - musisz wsiasc do jednego i drugiego i sie przekonac.

Cytat:
2011-02-27 18:58:59, Zuraw pisze:
Jesli masz 195/100 to albo Cobra, albo Dakar, przy czym wbrew pozorom Cobra jest szersza od Dakara, ale i plytsza (szerzej ma boczne scianki siedziska i bardziej rozchylone). Niektorym C sie nei podoba, bo za slabo trzyma na boki, innym odpowiada - musisz wsiasc do jednego i drugiego i sie przekonac.

ja mam 185cm i 80kilo i co do bimarco C to raz z niego "wypdłem" tzn dupa została a reszta ciała poleciała w bok. W bimarco B tego nie zaobserwowałem.

Do małych osób też nie należę ale do Bimarco c spokojnie wchodzę...
A orientujecie się jakie modele foteli z aktualną homologacją wchodzą bez problemu do malucha ???

Ja przy wadze 100kg i wzroście 186cm do Bimarco C wchodziłem, jednak jak posiedziałem dłużej to miałem d... kwadratową - o komforcie nie było mowy.

Cobra

Cobra 2

z tego wychodzi ze C2 jest wiekszy, szerszy i głębszy

a z homologacja wchodza dakary Bimarco

Cytat:
2011-02-27 18:58:59, Zuraw pisze:

Ale masz na myśli Cobre czy Cobre 2?

A czy świat kończy się na bimarco? Ja osobiście nie lubię tych foteli i zle mi sie w nich jeździło w malcu

Cytat:
2011-03-01 08:55:54, Poochaty pisze:
A czy świat kończy się na bimarco? Ja osobiście nie lubię tych foteli i zle mi sie w nich jeździło w malcu

A jaką polecasz alternatywę?

ja sie przesiadłem na mirco, jeździłem w obu bimarco, model c i b, głębszy, w mirco siedzi mi się o wiele lepiej. Fakt, ja mam największy chyba model mirco, do malucha na pewno nie wejdzie, ale mniejsze powinny bez problemu. moim zdaniem i design ladniejszy i siedzi sie wygodnie. najlepiej jakbys wsadzil tylek do któregos. no i z tego co pamiętam to modele mirco były robione w wiecej niz jednym rozmiarze

jak dla nie bimarco jest dobrym fotelem jesli potrzebny kompromis miedzy jazda na codzien a upalaniem, ale jesli auto ma byc tylko rajdowka to lepiej wlasnie np mirco szukac

Też bym się skłaniał ku MIRCO, w przeciwieństwie do bimarco niezależnie od modelu porządny laminat, tapicerowane lepiej, kolor do dogadania itd. Poza tym w bimarco jak kupujesz fotel z niższej półki traktują cię tak jak by ci robili ogromną laskę że w ogóle się tobą zajęli. Tak więc dzwoń do Mirka i przedstaw gabaryty a na pewno coś Ci zaproponuje.

Cytat:
2011-02-27 23:40:49, jarecki126p pisze:
Do małych osób też nie należę ale do Bimarco c spokojnie wchodzę... A orientujecie się jakie modele foteli z aktualną homologacją wchodzą bez problemu do malucha ???

Ja mam w malcu 2x Bimarco Dakar ( z homologacją ).
Trzeba było trochę pokombinować aby je tam upchać ale da się.

Przymierzyłem się do Cobry i koniec oparcia sięga mi do...... ramion
Cobra 2 jest lepsza bo koniec oparcia mam w połowie głowy, ale otwory na pasy mam na wysokości łopatki.....

W tym tygodniu mam zamiar przymierzyć się do Mirco... wiec zobaczymy.

Mirco RC polecam do malucha. Co prawda trzeba go trochę podpiłować, żeby dało się dwójkę wrzucić, ale to nie problem

bzdura Panowie...jaki Dakar? ja mam 190cm i 100 kg waże i się do Experta ledwo mieściłem jak go miałem w maluchu, a gdzie tam Dakar...
na nasze gabaryty to jeśli chodzi o Bimarco to Futura (najwygodniejszy fotel, w którym siedziałem póki co a przekrój przez fotele mam duży), albo stare bimarco C czyli chyba Cobra, to mam w BMW i jeżdżę na codzień, robiłem trasy po 1200km w nim i dupa nie bolała.
Dakar zdecydowanie za mały, Expert też ciasny w dupie, Futura nie wiem czy wejdzie do malca, moim zdaniem jak nie musi być z homo to Bimarco C

Mirco możesz zamówić w nieco innych rozmiarach. Z tego co wiem, to Remus_86 zamawiał Mirco RC i właśnie zmieniał rozmiarówkę.

Przymierzyłem się dzis do Mirco GT i pasuje jak ulał. Troszkę trzeba będzie go zwęzić i będzie pasował... mam nadzieję że się zmieści

No dobra a jak oceniacie sparco sprinta? Półka cenowa Dakara ... Czy ktos w tym jezdził ?
(ja na dakar'a nie narzekałem przy wzroscie 178cm i 68kg wagi ) Nawet telefon w tylnej kieszeni w spodniach sie miescił i dało rade siedziec hehe .

Jedyny minus to że dwa fotele pokroju Dakar/Ekspert w maluchu wchodzą na minimetry i trzeba nakombinowac zeby weszły....

[ wiadomość edytowana przez: dominikk dnia 2011-03-10 21:50:40 ]